Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Ποιος Δικαστής εκδίδει πλέον διαταγή πληρωμής και ποιος διαταγή απόδοσης μισθίου με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο;

Απλοποιείται πλέον σε θέμα καθ’ ύλην αρμοδιότητας τόσο τη διαδικασία της έκδοσης διαταγής πληρωμής όσο και τη διαδικασία έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Ποιος Δικαστής εκδίδει πλέον διαταγή πληρωμής και ποιος διαταγή απόδοσης μισθίου με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο; dikastiko.gr

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο απλοποιεί πλέον σε θέμα καθ’ ύλην αρμοδιότητας τόσο τη διαδικασία της έκδοσης διαταγής πληρωμής όσο και τη διαδικασία έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Αρμόδιος δικαστής για την έκδοση διαταγής πληρωμής – Τροποποίηση άρθρου 625 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Στο άρθρο 625 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α΄ 182), περί του αρμόδιου δικαστή για την έκδοση διαταγής πληρωμής, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται τίτλος, β) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «για απαίτηση της αρμοδιότητας του ειρηνοδικείου ο ειρηνοδίκης και για κάθε άλλη απαίτηση ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου» και το άρθρο 625 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 625

Αρμόδιος δικαστής για την έκδοση διαταγής πληρωμής

Αρμόδιος να εκδώσει διαταγή πληρωμής είναι ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου. Για την έκδοση διαταγής πληρωμής δεν γίνεται συζήτηση στο ακροατήριο.».

  • Άρθρο 28

Αρμόδιος δικαστής για την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου – Τροποποίηση άρθρου 638 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

 

Στο άρθρο 638 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α΄ 182), περί του αρμόδιου δικαστή για την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται τίτλος, β) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «ο ειρηνοδίκης στις περιπτώσεις που αυτός έχει αρμοδιότητα κατά το άρθρο 14 παράγραφος 1 περίπτωση β’ και ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου σε κάθε άλλη περίπτωση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου» και το άρθρο 638 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 638

Αρμόδιος δικαστής για την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου

Αρμόδιος για την έκδοση της διαταγής απόδοσης της χρήσης του μισθίου είναι ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου. Η αίτηση υποβάλλεται στο κατά το άρθρο 29 κατά τόπο αρμόδιο δικαστήριο.»

* Ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι δικηγόρος Αθηνών, μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ