Κωνσταντίνος Καρέτσος: Οι Δικηγόροι δεν αντέχουν να δουν και άλλο τρένο να περάσει!
Του Κωνσταντίνου Καρέτσου*
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με 2 πρόσφατες αποφάσεις όρισε τις προϋποθέσεις στήριξης των πολιτών της για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19.
Συγκεκριμένα, στις 27-05-2020 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2020/672 (SURE), ο οποίος παρέχει στην Ελλάδα περίπου 2 δισ ευρώ προκειμένου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας εισοδήματος μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων καθώς και για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την υγεία στον χώρο εργασίας τους.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στη δημιουργία του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, από το οποίο 32 δισ. ευρώ θα δοθούν στη χώρα μας, η οποία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών, μεταξύ των λοιπών δράσεων, για την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση των υποδομών της. Ωστόσο, έντονο προβληματισμό μας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει έως σήμερα τους πόρους του προγράμματος SURE επ’ ωφελεία των Δικηγόρων, μολονότι επλήγησαν με το επί τριμήνω κλείσιμο των Δικαστηρίων. Οι ιθύνοντες δεν έχουν «ευαισθητοποιηθεί» ακόμα από τις συνθήκες συγχρωτισμού που επικρατούν στις Δικαστικές υπηρεσίες, στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά Γραφεία προκειμένου να λάβουν μέτρα αποτροπής του κινδύνου διασποράς του ιού χρησιμοποιώντας τους εν λόγω ενωσιακούς πόρους.
Περαιτέρω, η αδράνεια της κυβέρνησης να διοχετεύσει τα ανωτέρω διαθέσιμα ποσά στους Δικηγόρους, που τα έχουν ανάγκη, δημιουργεί αναμφίβολα δυσάρεστο προηγούμενο για το εάν θα λάβει μέτρα που θα ελαττώνουν τα βάρη (φορολογικά και ασφαλιστικά) των Δικηγόρων, αλλά και αποφάσεις που θα βελτιώνουν την εργασιακή τους καθημερινότητα.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα το δικηγορικό σώμα με την ψήφιση μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, την επέκταση του ορίου της προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ και την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου από τη νομική βοήθεια.
Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να εκσυγχρονιστεί, να διευκολυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των Δικηγόρων, καλούμε την κυβέρνηση να επιδιώξει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναμόρφωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η επέκτασή τους στο χώρο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που βρίσκεται πλησίον των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της έναντι των Δικηγόρων και να χρησιμοποιήσει τα δύο αυτά διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσει τον επιστημονικό μας κλάδο που στη μεγάλη του πλειοψηφία υποαμείβεται και υπηρετεί τη Δικηγορία υπό αντίξοες εργασιακές συνθήκες.
*Αν. Γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης Κινήματος Αλλαγής, τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr