Κώστας Καραγκούνης: Η Δικαιοσύνη και ο οχετός των τρολ
Ο οχετός των trolls είναι υπαρκτός, απειλεί την δημοκρατία μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.
Τις τελευταίες μέρες μετά τις σοβαρές καταγγελίες Σκουρλέτη επανήλθε στο δημόσιο διάλογο το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο, για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, ζήτημα των trolls και πόσο αυτά επηρεάζουν την ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα trolls του Διαδικτύου έχουν πολλαπλασιαστεί, τόσο τα ίδια όσο και τα δημοσιεύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσιεύματα εξυβριστικά, συκοφαντικά και εν γένει δημοσιεύματα ψευδολογίας κατά πολιτικών προσώπων, δίχως όμως στην πραγματικότητα να θέλουν να πλήξουν την προσωπικότητα των ίδιων καθεαυτών των πολιτικών προσώπων αλλά μέσω αυτών το ίδιο το πολίτευμα. Δεν πρόκειται για απλούς συκοφάντες αλλά για εχθρούς της δημοκρατίας που αυτή και μόνο θέλουν να πλήξουν, στοχοποιώντας και εργαλειοποιώντας πολιτικά κομμάτα, δημοσιογράφους, κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες.
Στο ερώτημα γιατί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τέτοια δημοσιεύματα και πρακτικές των trolls η απάντηση είναι προφανής. Αυξάνονται διότι από την ποινική μας έννομη τάξη αξιολογούνται ως απλές περιπτώσεις εξυβρίσεως ή συκοφαντικής δυσφημήσεως δηλαδή αδικήματα που το προστατευόμενο αγαθό είναι η προσωπικότητα του φυσικού προσώπου του εκάστοτε πολιτικού ενώ κατ ουσίαν το έννομο αγαθό που χρήζει προστασίας από τέτοιες προσβολές είναι αυτό του πολιτεύματος δεδομένου ότι εκεί ακριβώς στοχεύουν και τα trolls με τα δημοσιεύματα αυτά. Στοχεύουν να απορρυθμίσουν το πολίτευμα, να χειραγωγήσουν τη βούληση του εκλογικού σώματος και πολλές φορές να επιδιώξουν την μεταβολή του φρονήματος του ψηφοφόρου σε επικείμενες εκλογές. Ας δούμε ποιά είναι μέχρι σήμερα η διαδικασία ποινικής διερεύνησης των τέτοιων δημοσιευμάτων στην πράξη.
Η αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αρχικά αφού λάβει την σχετική έγκληση-μήνυση από το πρόσωπο που αναφέρεται στο εξυβριστικό ή συκοφαντικό δημοσίευμα από αναρτήσεις (trolls) μέσω διαδικτύου και μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, διενεργεί αυτεπαγγέλτως τις απαιτούμενες και αναγκαίες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες. Εν συνεχεία υποβάλει την σχηματισθείσα δικογραφία-προανακριτικό υλικό στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή προκειμένου να ενημερωθεί για τις αξιόποινες πράξεις και να εκδοθεί σχετική εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Προκαταρκτική εξέταση που αφορά την διερεύνηση των αδικημάτων της απειλής, της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης κτλ, αλλά και την λήψη των απαραιτήτων ηλεκτρονικών ιχνών από τις αρμόδιες διαχειρίστριες εταιρείες – πλατφόρμες (π.χ. Meta Platforms Ireland Ltd κτλ) (που θα εντέλλονται δια της εισαγγελικής παραγγελίας) των επίμαχων λογαριασμών που προβαίνουν στην ανάρτηση των υβριστικών, απειλητικών συκοφαντικών κτλ σχολίων (trolls), προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο άγνωστός/οι δράστης/ες. Οι ως άνω διαχειρίστριες εταιρείες-πλατφόρμες που λαμβάνουν το σχετικό εισαγγελικό αίτημα για χορήγηση στοιχείων εδρεύουν στην πλειοψηφία τους, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) αλλά και την Ιρλανδία, οπού το εκεί δίκαιο δεν τιμωρεί ποινικά το έγκλημά της εξύβρισης, ούτε το έγκλημά της δυσφήμισης οποιασδήποτε μορφής (απλής, δια του διαδικτύου κτλ). Για το δικό τους δικαικό σύστημα οι πράξεις αυτές συνιστούν αστικά αδικήματα – αδικοπραξίες και ως εκ τούτου απορρίπτουν το αίτημα χορήγησης στοιχείων λόγω έλλειψης ποινικού αδικήματος-αξιοποίνου κατά το εσωτερικό τους δίκαιο. Άμεση απόρροια από την απόρριψή του ως άνω αιτήματος για χορήγηση ηλεκτρονικών ιχνών, είναι ότι δεν είναι δυνατή η περαιτέρω ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης και κατ΄ επέκταση ο εντοπισμός και η ανακάλυψη του αγνώστου δράστη που προβαίνει σε αυτές τις αξιόποινες πράξεις μέσω διαδικτύου.
Μπροστά σε αυτή την νομική πραγματικότητα και το κενό που διαπιστώνεται οφείλει μια ευνομούμενη πολιτεία να αναζητήσει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αμυνθεί έναντι τέτοιου είδους επιθέσεων που δεν αφορούν την προσβολή της προσωπικότητας του αναφερόμενου στα δημοσιεύματα προσώπου, αλλά του ιδίου του πολιτεύματος μέσω της εργαλειοποίησης του πολιτικού προσώπου. Μια λύση που θα μπορούσε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα ήταν η θέσπιση ιδιώνυμου εγκλήματος για τις ως άνω περιπτώσεις, όταν στρέφονται σε βάρος πολιτικών προσώπων. Θα μπορούσε να προστεθεί στο Τέταρτο Κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα όπου τυποποιούνται τα συναφή εγκλήματα και συγκεκριμένα αυτά που στρέφονται κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να ενταχθεί στο Τέταρτο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα διότι το έγκλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί δεν είναι έγκλημα κατά προσώπου αλλά έγκλημα κατά της πολιτείας. Ο οχετός των trolls είναι υπαρκτός, απειλεί την δημοκρατία μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.
*Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ
*Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Political
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευάγγελος Στεργιούλης: Υποκλοπές και Κράτος Δικαίου Γρηγόρης Πανάς: Ιστορίες φοροδιαφυγής καθημερινής τρέλας και εναντίον της δημαγωγίας Λάμπρος Τσόγκας: Ειδικά ζητήματα διεθνούς δικαστικής συνεργασίας Δημήτρης Αναστασόπουλος: Τεκμαρτή αδυναμία δίκαιης φορολογικής αντιμετώπισης; Χαράλαμπος Τσιλιώτης: Πώς μπορεί να προσφερθεί δωρεάν δημοσιότητα σε έναν κρατούμενο;Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr