Λουκάς Αποστολίδης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (Μεγαπυρκαγιάς) – Βάστρια

"Η Διοίκηση δυστυχώς συνεχίζει με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις ΚΥΑ ή διοικητικών προγενέστερων πράξεων να τρέχει ολοταχώς το παράνομο σχέδιό της, που βάζει σε μεγάλο και ίσως ανεπανόρθωτο κίνδυνο το νησί της Λέσβου, στην έκδοση νέας ΚΥΑ κόντρα στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του τμήματος".

NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (Μεγαπυρκαγιάς) – Βάστρια

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 02-10-2024 ενημέρωσε το ΣτΕ ότι:

“Ήδη σήμερα, ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία υπογραφής κοινής υπουργικής απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία καταργείται η υπ’ αριθ. Πρωτ. 364995/25-07-2023 (Δ’ 701/2023) κοινή απόφαση και ταυτόχρονα χορηγείται νέα άδεια χωροθέτησης και κατασκευής στο εν θέματι έργο (Βάστρια) και εν συνεχεία αναμένεται η δημοσίευση αυτής στο σχετικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως”.

Μετά από αίτημά μας από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ως συνήγορος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, λάβαμε γνώση στις 18/10/2024 του ηλεκτρονικού μηνύματος αλληλογραφίας, που εστάλη από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προς το ΣτΕ.

Συνεπώς, η αναβληθείσα στις 16/10/2024 εκ νέου δικάσιμος για την αίτηση ακύρωσης (10/11/2023) της υπ. αριθ. 364995/25-07-2023 απόφασης, για τις 19/02/ 2025 οδηγείται προς κατάργηση της δίκης.

Θεώρησα ότι η Διοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο, είχαν κατανοήσει τον κίνδυνο μεγαπυρκαγιάς στο μοναδικό δάσος των 300.000 στρεμμάτων.

Δυστυχώς η Διοίκηση αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του ΣτΕ, της  Ολ. 1285/2022 και του τμήματος ΣτΕ στις 31/07/2023, επανέρχεται με αλλεπάλληλες διοικητικές τροποποιητικές πράξεις , καθώς και ΚΥΑ, να ακυρώσει όσα έκρινε το ΣτΕ. Δηλαδή όχι μόνον δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις, δεν τις εφαρμόζουμε, αλλά διοικητικά προσπαθούμε να τις ακυρώσουμε. Ενδεικτικά αναφέρω:

Η Ολ. Του ΣτΕ έκρινε, ότι δομή πάνω από τις 3.000 άτομα δεν δύναται να κατασκευασθεί χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες, τους φορείς και τους πολίτες. Είναι απαγορευτική διότι έχει βαρύτατες και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το δάσος.

Προσέτρεξε να συμμορφωθεί η Διοίκηση το 2023, τροποποίησε τα σχέδια μειώνοντας τις θέσεις φιλοξενίας από 5.000 σε 2.952. Ακόμη όμως και με την μείωση των θέσεων, παρά τη συμμόρφωση αυτή η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι, αφενός δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και αφετέρου δεν πληροί και άλλες ουσιαστικές προϋποθέσεις (όπως η ύπαρξη βασικών υποδομών ύδρευσης, δρόμου, αποβλήτων, ρεύματος και ουσιαστικής μελέτης του κινδύνου πυρκαγιάς).

Σήμερα ξαφνικά μας ενημερώνει η Διοίκηση (02-10-2024) ότι:

“Το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, εκτίμησε πως απαιτείται η σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του έργου με δυναμικότητα 5001 φιλοξενούμενων και κατηγορία Α2 με σκοπό τη μελλοντική επέκταση της δομής, ώστε να δύναται να φιλοξενήσει 5000 άτομα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη και ανάγκη του έργου”.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό, προκλητικό να έρχεσαι σε αντίθεση με την κρίση της Ολ. του ΣτΕ, που έκρινε ότι δομή πάνω από 3000 δεν επιτρέπεται να κατασκευασθεί, διότι είναι σαν να προετοιμάζεις, συνθήκες πυρκαγιάς.Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον, για το φυσικό, δασικό οικοσύστημα, που προστατεύεται και άμεσα γειτνιάζει με περιοχή NATURA, όπως έχει κριθεί με την αίτηση αναστολής, είναι μεγάλες και ανεπανόρθωτες.

Κρίθηκε επίσης στην αίτηση αναστολής, ότι οι “νόμιμες δεσμεύσεις” προς την Ε.Ε., δεν δικαιολογούν καμία νομιμότητα για την κατασκευή του έργου.

Η Διοίκηση δυστυχώς συνεχίζει με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις ΚΥΑ ή διοικητικών προγενέστερων πράξεων να τρέχει ολοταχώς το παράνομο σχέδιό της, που βάζει σε μεγάλο και ίσως ανεπανόρθωτο κίνδυνο το νησί της Λέσβου, στην έκδοση νέας ΚΥΑ κόντρα στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του τμήματος.

Αυτό είναι το κράτος δικαίου. Περιφρόνηση στις αποφάσεις του ΣτΕ και παράλληλα επιταχυνόμενες διαδικασίες έκδοσης ΚΥΑ και νέων διοικητικών πράξεων που να ακυρώνουν τις κρίσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι εξωφρενικό. Να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του έργου χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, όπως έκρινε η απόφαση του ΣτΕ, το 2023 και σήμερα για πολλοστή φορά η Διοίκηση να μας ενημερώνει ότι “χορηγείται νέα άδεια χωροθέτησης και κατασκευής του έργου” της Βάστριας!!!

Είναι εξωφρενικό με την υπ’αριθ. 25905/24-09-2024 κ.ά. Γενικό ΔΧΠ και ΑΠ της Α.Δ. Αιγαίου και της Επιθεωρήτριας Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αιγαίου ΥΠΕΝ,να επιχειρείται η κατάργηση των αποφάσεων του ΣτΕ, σχετικά με την επέμβαση σε δασική περιοχή και την έλλειψη πυροπροστασίας , ότι τα συνοδά έργα της οδού πρόσβασης είναι “Α/Ν Συλλεκτήρια οδός, εκτός περιοχών NATURA 2000”, όταν μάλιστα το ΣτΕ έχει κρίνει ότι η οδός καταστρέφει δασική περιοχή 20.100 τ.μ. και η οδός συνορεύει άμεσα με περιοχή NATURAκαι η διεύρυνσή της θα εισέλθει τουλάχιστον 4 μέτρα και πλέον στην περιοχή NATURA.

Είναι εξωφρενικό με τις τροποποιήσεις της αριθ. 25905/24-09-2024 να χορηγείται δυνατότητα στη Διοίκηση να παραχωρεί άδεια επέμβασης σε δασική έκταση 50.000 στρεμμάτων και ότι η μελέτη περιβαλλοντικής πυροπροστασίας θα εκτελείται παράλληλα με την εκτέλεση του έργου!!! Δηλαδή προαπαιτούμενο της έναρξης του έργου περιβαλλοντική μελέτη πυροπροστασίας θα οδεύει παράλληλα με την κατασκευή του έργου!!

Επισημαίνω ότι είναι εξωφρενικές οι παρεμβάσεις της Διοίκησης και παράνομες κατά την άποψή μου, όταν ακυρώνουν αποφάσεις και κρίσεις του ΣτΕ, διότι στις νέες δίκες που θα ανοίξουν, η νομιμότητα θα κερδίσει και το δάσος θα προστατευθεί.

Έχουμε εντολή από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου να ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση των παράνομων διοικητικών πράξεων και ΚΥΑ, που αντί να προστατεύουν το φυσικό, δασικό οικοσύστημα, το παραδίδουν, στον ύψιστο κίνδυνο του ολοκαυτώματος ενός μοναδικού και σπάνιου δάσους 3.000 στρεμμάτων. Και όλα αυτά διότι έχουμε “νόμιμες δεσμέυσεις” προς την ΕΕ, που μεταφράζονται απλά σε χρήματα για την εκτέλεση του έργου!!!

Τα χρήματα φαίνεται ενδιαφέρουν την Διοίκηση και όχι η προστασία του Δάσους.

*Λουκάς Αποστολίδης, Δικηγόρος, Πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr