Μαργαρίτα Στενιώτη: Οι 270 Γυναίκες Δικαστές του Αφγανιστάν

Παρά τη δικαστική τους ιδιότητα, η ελευθερία των γυναικών αυτών δεν ήταν δεδομένη αλλά, αντίθετα, καθημερινά επιδίδονταν σ’ έναν αγώνα ενάντια στις προκαταλήψεις και το σκοταδισμό.

NEWSROOM

Στο Αφγανιστάν, από το σύνολο των 3.500 περίπου Δικαστικών Λειτουργών, μόνο 270 είναι γυναίκες. Παρά τη δικαστική τους ιδιότητα, η ελευθερία των γυναικών αυτών δεν ήταν δεδομένη αλλά, αντίθετα, καθημερινά επιδίδονταν σ’ έναν αγώνα ενάντια στις προκαταλήψεις και το σκοταδισμό και διεκδικούσαν την κατοχύρωση του Κράτους Δικαίου, την ανεξαρτησία του Δικαστικού Σώματος και μια δημοκρατική κοινωνία. Ο αγώνας τους για κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών προκαλούσε και εξ αυτού του λόγου τον περασμένο Ιανουάριο δύο εξ αυτών, Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, δολοφονήθηκαν. Με την ανατροπή της κυβέρνησης και την επικράτηση των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, οι 270 αυτές γυναίκες Δικαστές επιδίδονται πλέον, καθημερινά, σ’ έναν αγώνα επιβίωσης, καθότι αποτελούν στόχους και αγωνίζονται να διασωθούν από τις θηριωδίες των παραπάνω.

Μερικές εξ αυτών κατόρθωσαν να διαφύγουν σ’ άλλες χώρες αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένει στο Αφγανιστάν και με διάφορους τρόπους απευθύνει έκκληση για βοήθεια στη Διεθνή Κοινότητα. Οι γυναίκες Δικαστές διώκονται όχι μόνο από το καθεστώς των Ταλιμπάν αλλά και από καταδικασθέντες που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές, όπου κρατούνταν δυνάμει αποφάσεων που αυτές είχαν εκδώσει. Η Διεθνής Ένωση Δικαστών και οι Δικαστικές Ενώσεις πολλών χωρών έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους σ’ αυτές. Ειδικά, η Διεθνής Ένωση Δικαστών σε ανακοίνωση – έκκληση για παροχή επείγουσας, διαρκούς και ουσιαστικής υποστήριξης στις γυναίκες αυτές αναφέρει: «Ανήκουν σε όσους προσπάθησαν, με την ενεργό ενθάρρυνση του δυτικού κόσμου, να εφαρμόσουν τις αξίες, τις οποίες πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένες.

Γυναίκες δικαστές στο Αφγανιστάν έχουν ήδη εκφράσει τα αισθήματα φόβου που βιώνουν για ένα μέλλον αβέβαιο και δυσοίωνο. Δεν μπορεί να αφεθούν στη μοίρα τους». Να σημειωθεί δε, ότι ο Πρόεδρος που αναδείχθηκε από τις τελευταίες εκλογές της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών Jose Igreja Matos αφιέρωσε την εκλογική του νίκη στις γυναίκες Δικαστές του Αφγανιστάν. Ενεργό δε δράση προς προστασία αυτών έχει αναλάβει η Διεθνής Ένωση Γυναικών Δικαστών, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη λήψη πληροφοριών και την απομάκρυνσή τους καθώς και άλλων γυναικών, που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη χώρα του Αφγανιστάν, που πλέον διοικείται από μία «κυβέρνηση» αποτελούμενη μόνο από άντρες.

Αν και το Αφγανιστάν εντοπίζεται στο χάρτη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έχουμε υποχρέωση οι Έλληνες Δικαστές, που ορκιστήκαμε να προασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αρχές και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, να ενώσουμε τη φωνή μας μ’ αυτή των Δικαστών των άλλων χωρών και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στον αγώνα αυτών των γυναικών, των 270 γυναικών Δικαστών του Αφγανιστάν, που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για μία κοινωνία με ειρήνη, ασφάλεια, ισότητα και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών.

Της Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτης,

Τέως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ