Μαρία Ντούμα: Αλλαγή του τόπου διαμονής ανήλικου τέκνου επί διακοπής της συμβίωσης των γονέων

Η διάταξη του οικογενειακού δικαίου όπως είναι διατυπωμένη κατ΄ ουσίαν δεν παρέχει καμία προστασία στον γονέα εις βάρος του οποίου θα λειτουργήσει η αυθαίρετη μεταβολή διαμονής του άλλου γονέα μαζί με το τέκνο τους

NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Αλλαγή του τόπου διαμονής ανήλικου τέκνου επί διακοπής της συμβίωσης των γονέων

Η πρόσφατη ρύθμιση του οικογενειακού δικαίου [4800/2021] προέβλεψε απαγόρευση μεταβολής του τόπου κατοικίας/διαμονής  του ανηλίκου τέκνου επί διακοπής της συμβίωσης των γονέων, χωρίς προηγούμενη συμφωνία των δύο γονέων ή έκδοση ρυθμιστικής  δικαστικής απόφασης.

Σκοπός και της ρύθμισης αυτής είναι η εξασφάλιση της από κοινού και εξ ίσου άσκησης της γονικής μέριμνας  στο ανήλικο τέκνο και μετά την διακοπή.

Η διάταξη για το θέμα αυτό προβλέπει επί λέξει ότι «για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο» [1519 παρ.2 Α.Κ.].

Στην έννομη τάξη μας είναι συνταγματικά εξασφαλισμένο [άρθρο 5 του Συντ.] το  δικαίωμα  του κάθε πολίτη να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

Συμβαίνει  πολλές φορές όταν το τέκνο είναι  σε προσχολική ηλικία, πρίν ακόμη γίνει με δικαστική απόφαση ρύθμιση της άσκησης της γονικής μέριμνας, η διακοπή της συμβίωσης να συνοδεύεται και με αυθαίρετη αλλαγή τόπου διαμονής του ενός γονέα, ο οποίος για δικούς του προσωπικούς λόγους εγκαθίσταται με το ανήλικο τέκνο σε άλλη πόλη απ΄αυτήν της κοινής οικίας του ζεύγους, με αποτέλεσμα την εκ των πραγμάτων ακύρωση της δυνατότητας άσκησης γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα.

Στην περίπτωση αυτή εκ πρώτης όψεως  συνταγματικά έχει δικαίωμα ο γονέας αυτός να αλλάξει πόλη διαμονής, αφού έχουμε ελευθερία στην ανάπτυξη οιασδήποτε δραστηριότητας.  Δεν μπορεί όμως  με την εγκατάστασή του να πάρει αυθαίρετα μαζί και το ανήλικο τέκνο διότι  στην περίπτωση αυτή έχουμε προσβολή του δικαιώματος του άλλου γονέα στην άσκηση της γονικής μέριμνας.

Η διάταξη του οικογενειακού δικαίου όμως όπως είναι διατυπωμένη κατ΄ ουσίαν δεν παρέχει καμμία προστασία στον γονέα εις βάρος του οποίου θα λειτουργήσει η αυθαίρετη μεταβολή διαμονής του άλλου γονέα  μαζί με το τέκνο τους,  διότι δεν προβλέπει καμμία κύρωση η  υποχρέωση  για τον παραβάτη της διάταξης.

Ευχερώς, όπως ήδη συμβαίνει  πολλές φορές, ένας  γονέας, επί διακοπής  της συμβίωσης,μπορεί  αυθαίρετα αμέσως να μετοικήσει με το ανήλικο τέκνο -ειδικά όταν αυτό είναι βρέφος η νήπιο  –  σε άλλη πόλη,  διότι έτσι κρίνει ότι εξυπηρετούνται τα προσωπικά συμφέροντά του καλύτερα, αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα του άλλου γονέα στην άσκηση της γονικής μέριμνας.

Τούτο συμβαίνει διότι στην παραπάνω διάταξη απαγόρευσης αυθαίρετης μεταβολής του τόπου διαμονής του ανηλίκου τέκνου δεν προβλέπεται καμμία κύρωση η ποινή για την συμπεριφορά του παραβάτη της.

Η ως  άνω διάταξη  αυτή  προκειμένου να έχει πράγματι εφαρμογή θα πρέπει να προβλέπει   συνέπειες επί παραβιάσεώς της.

Θα πρέπει δηλαδή  να συνοδευτεί με ρητή υποχρέωση του γονέα που θέλει επί διακοπής της συμβίωσης  να μετοικήσει   σε άλλη πόλη  απ΄  αυτήν που βρίσκεται η κοινή οικία του ζεύγους προηγούμενα  να έχει λάβει δικαστική απόφαση με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, άλλως η συμπεριφορά του να θεωρείται παράνομη και να έχει υποχρέωση επιστροφής του τέκνου στον τόπο της κοινής οικίας  έως την δικαστική ρύθμιση του θέματος.

*Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος, συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr