Μαρία Ντούμα: Απεξάρτηση από τη βία

Σκοπός της ποινικής διαμεσολάβησης να ωφεληθούν όλα τα μέλη της οικογένειας  με την αποφυγή συνέχισης της αντιδικίας και την εξασφάλιση ενός πιο νηφάλιου και επομένως επωφελούς για τα παιδιά περιβάλλοντος.

NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Απεξάρτηση από τη βία

Ο Νόμος 3500/2006 προβλέπει ποινική διαμεσολάβηση στην περίπτωση ποινικής δίκης για ενδοοικογενειακή βία.

Σκοπός της ρύθμισης να ωφεληθούν όλα τα μέλη της οικογένειας με την αποφυγή συνέχισης της αντιδικίας και την εξασφάλιση ενός πιο νηφάλιου και επομένως επωφελούς για τα παιδιά περιβάλλοντος.

Το άρθρου 11 του νόμου προβλέπει ότι:

«Προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης είναι η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:

α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι, σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

β) να παρακολουθήσει Ειδικό Συμβουλευτικό – Θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα, σε όποιον τόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από τους αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στο φάκελο της δικογραφίας. Αναφέρονται δε σε αυτό, αναλυτικά, το αντικείμενο του συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος και ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος.

γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα. (Άρθρ. 11)

Επομένως παγίως στο ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ  αναφέρονται τα ανωτέρω,  πλην όμως το θέμα της παρακολούθησης ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  από τον θύτη της ενδοοικογενειακής βίας  είναι έως σήμερα  ανεφάρμοστος όρος.

Απλώς το αναγράφουμε οι δικηγόροι στο κείμενο εν γνώσει μας ότι καμία παρακολούθηση ούτε θα γίνει , ούτε μπορεί να γίνει και ούτε θα απαιτηθεί από κανένα να γίνει.

Ωστόσο πρόσφατα είδα  στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ και  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ   ότι  το   ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ [ΕΚΚΑ]  έχει θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα με τον τίτλο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΥΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ .

Το  ΕΚΚΑ  είναι ΝΠΔΔ ,εποπτευόμενο από το ως άνω υπουργείο και στην ιστοσελίδα αναγράφει ότι έχει -εκτός των άλλων -σκοπό και την παροχή  προστασίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης . Ως έδρα αναγράφεται Β.Σοφίας 135 & Ζαχάρωφ [ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ].

Δεν γνωρίζω αν στο κέντρο αυτό έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό διότι δεν  είχα απάντηση σε μέηλ που έστειλα.

Όμως εφόσον προβλέπεται θεσμικά  γιατί δεν γνωστοποιείται η δράση του στο ΔΣΑ και στο Πρωτοδικείο  ώστε σε όλες τις σχετικές υποθέσεις να έχουμε οι δικηγόροι  και οι δικαστές δυνατότητα πρόσβασης και παραπομπής των θυτών ενδοοικογενειακής βίας??

Αν πράγματι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί  θα πάψει να είναι κενό γράμμα η παραπάνω ρύθμιση  και θα βοηθηθούν πολλές  οικογένειες.

*της Μαρίας Ντούμα, Δικηγόρου, Συγγραφέα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr