Μαρία Ντούμα: Αυτοδίκαιο Δικονομικό απαράδεκτο

Ο αποκλεισμός της αυτοδίκαιης ακυρότητας και απαραδέκτου στο δικονομικό σύστημά μας βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των Ελλήνων δικονομολόγων.

NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Αυτοδίκαιο Δικονομικό απαράδεκτο

Με αφορμή την πρόσφατη λήψη απόφασης πρωτοδικείου επί αγωγής κακοδικίας, η οποία κηρύσσει απαράδεκτη την αγωγή λόγω περιορισμού του καταψηφιστικού αιτήματος αποζημιώσεως σε αναγνωριστικό, επανεγείρεται το ζήτημα της νομιμότητας θέσπισης δικονομικών απαραδέκτων και ακυροτήτων με δικαστική απόφαση χωρίς να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, δηλαδή αυτοδίκαια.

Η πολιτική δικονομία[1] προβλέπει βεβαίως αναιρετικό λόγο στις περιπτώσεις παράνομης κήρυξης δικονομικού απαραδέκτου η ακυρότητας, πλην όμως δεν μπορούν οικονομικά όλοι οι πολίτες να φθάνουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για να δικασθεί η απαίτησή τους.

Τα δικαστήρια ουσίας θα πρέπει με ευλάβεια να τηρούν την δικονομική αρχή της απαγόρευσης αυτοδίκαιης ακυρότητας και την τήρηση των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας (άρθρα 159-161) που ρυθμίζουν τις περιπτώσεις επιτρεπτής απαγγελίας δικονομικής ακυρότητας και δικονομικού απαραδέκτου διαδικαστικών πράξεων.

Η νομοθετική ρύθμιση και πρόβλεψη των δικονομικών ακυροτήτων και απαραδέκτων αποσκοπεί στην εξασφάλιση βεβαιότητας και ασφάλειας στον πολίτη και στον δικαστικό πληρεξούσιό του ότι, εφόσον τηρήσει τους δικονομικούς κανόνες που προβλέπουν την διαδικασία άσκησης του δικαιώματός του, η υπόθεσή του θα δικασθεί στην ουσία της και δεν θα χρειασθεί είτε να επανασκήσει το ένδικο μέσο είτε και να απωλέσει το δικαίωμα αυτό.

Ο αποκλεισμός της αυτοδίκαιης ακυρότητας και απαραδέκτου στο δικονομικό σύστημά μας βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των Ελλήνων δικονομολόγων.

Η πρόσφατη δε απόφαση (1890/2021 Πολ.Πρωτ.Αθ.) που απέρριψε αγωγή κακοδικίας ως απαράδεκτη λόγω της μετατροπής του καταψηφιστικού αιτήματος σε αναγνωριστικό με την αιτιολογία ότι δήθεν καθυστερείται η ταχεία εκκαθάριση των σχετικών αξιώσεων θεσπίζει εντελώς παράνομα αυτοδίκαιο απαράδεκτο διότι ούτε τα άρθρα 73 του ΕισΝΚΠολΔ και 160-164 του Νέου Κ.Δ. προβλέπουν τέτοιο περιορισμό ή απαράδεκτο.

Τα δικαστήρια ουσίας θα πρέπει να ενισχύουν με τις αποφάσεις τους το αίσθημα ασφάλειας, βεβαιότητας και εμπιστοσύνης των πολιτών ώστε να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη.

 * Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος και Συγγραφέας

[1] Κανόνες που ρυθμίζουν την διαδικασία της αστικής δίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr