Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Μαρία Ντούμα: Επικίνδυνες μισθώσεις [ΕφΑθ 3375/2024]

Αληθινά περιστατικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Επικίνδυνες μισθώσεις [ΕφΑθ 3375/2024] dikastiko

Αληθινά περιστατικά. Εκμισθώνεται ισόγειο εστιατόριο με προαύλιο χώρο. Συμφωνείται στο μισθωτήριο ο μισθωτής με δαπάνες του  να τον διαμορφώσει με καλλωπισμό και τέντα  την οποία και μπορούσε να αφαιρέσει με την λήξη.  Λειτουργεί το κατάστημα με τραπεζοκαθίσματα στο χώρο αυτό πλήν όμως η τέντα αποκολλάται από τον τοίχο  και πέφτει σε πελάτη του εστιατορίου με αποτέλεσμα την σωματική βλάβη του.

Ενάγεται ο μισθωτής-εστιάτορας αλλά και ο εκμισθωτής- ιδιοκτήτης του κτίσματος με το 925 ΑΚ που προβλέπει την αντικειμενική [δηλαδή και χωρίς υπαιτιότητά του] ευθύνη κυρίου/νομέα κτίσματος η οποιασδήποτε άλλης κατασκευής για αποζημίωση από την πτώση τους.

Ο  ιδιοκτήτης- εκμισθωτής απέδειξε και το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο  εστιάτορας-μισθωτής ήταν και  ιδιοκτήτης  και  και υπεύθυνος [με συνεργείο που προσέλαβε] της κατασκευής της και ουδεμία σχέση είχε ο ίδιος.

Το Εφετείο Αθηνών  όμως δεν τον απάλλαξε διότι με την   3375/24 απόφασή του δέχθηκε ότι η τέντα δεν είναι αυτοτελής κατασκευή, ώστε να ευθύνεται ο ιδιοκτήτης της , που ήταν ο μισθωτής, αλλά είναι  μέρος του κτίσματος   και επί λέξει  «συνεχόμενη» με το κτίριο και  ότι επομένως  ευθύνεται εξ ολοκλήρου με τον μισθωτή-εστιάτορα και ο εκμισθωτής-κύριος  να καταβάλλει την επιδικασθείσα αποζημίωση στον βλαβέντα  πελάτη του μισθίου-εστιατορίου.

Βάσει των παραδοχών της απόφασης αυτής ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου που το  εκμισθώνει  και εφόσον στο μίσθιο-κτίριο   έχει συμφωνηθεί  ο μισθωτής να κάνει κάποιες προσθήκες/ανακαινίσεις [πχ διαχωριστικά χώρων,ψευδοοροφές, τέντες κλπ], προκειμένου να το λειτουργήσει ως κατάστημα,  αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο να καταδικασθεί σε αποζημιώσεις πελατών του μισθίου -καταστήματος από τυχόν πτώση κάποιας προσθήκης/κατασκευής  του μισθωτή  στο μίσθιο και να ζημιωθεί μεγάλα ποσά.

Δημιουργούνται έτσι μεγάλοι κίνδυνοι για τους ιδιοκτήτες μισθίων καταστημάτων για τους οποίους η νομοθεσία παρουσιάζει εδώ ένα κενό αφού δεν διαχωρίζει την ευθύνη του ιδιοκτήτη του μισθίου-κτίσματος λόγω πτώσης του μερικής η ολικής , από την ευθύνη του ιδιοκτήτη της προσθήκης/κατασκευής στο μίσθιο-κτίσμα  που είναι ο μισθωτής.

*Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος, Συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ