Μαρία Ντούμα: Επικίνδυνες μισθώσεις [ΕφΑθ 3375/2024]

Αληθινά περιστατικά

NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Επικίνδυνες μισθώσεις [ΕφΑθ 3375/2024]

Αληθινά περιστατικά. Εκμισθώνεται ισόγειο εστιατόριο με προαύλιο χώρο. Συμφωνείται στο μισθωτήριο ο μισθωτής με δαπάνες του  να τον διαμορφώσει με καλλωπισμό και τέντα  την οποία και μπορούσε να αφαιρέσει με την λήξη.  Λειτουργεί το κατάστημα με τραπεζοκαθίσματα στο χώρο αυτό πλήν όμως η τέντα αποκολλάται από τον τοίχο  και πέφτει σε πελάτη του εστιατορίου με αποτέλεσμα την σωματική βλάβη του.

Ενάγεται ο μισθωτής-εστιάτορας αλλά και ο εκμισθωτής- ιδιοκτήτης του κτίσματος με το 925 ΑΚ που προβλέπει την αντικειμενική [δηλαδή και χωρίς υπαιτιότητά του] ευθύνη κυρίου/νομέα κτίσματος η οποιασδήποτε άλλης κατασκευής για αποζημίωση από την πτώση τους.

Ο  ιδιοκτήτης- εκμισθωτής απέδειξε και το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο  εστιάτορας-μισθωτής ήταν και  ιδιοκτήτης  και  και υπεύθυνος [με συνεργείο που προσέλαβε] της κατασκευής της και ουδεμία σχέση είχε ο ίδιος.

Το Εφετείο Αθηνών  όμως δεν τον απάλλαξε διότι με την   3375/24 απόφασή του δέχθηκε ότι η τέντα δεν είναι αυτοτελής κατασκευή, ώστε να ευθύνεται ο ιδιοκτήτης της , που ήταν ο μισθωτής, αλλά είναι  μέρος του κτίσματος   και επί λέξει  «συνεχόμενη» με το κτίριο και  ότι επομένως  ευθύνεται εξ ολοκλήρου με τον μισθωτή-εστιάτορα και ο εκμισθωτής-κύριος  να καταβάλλει την επιδικασθείσα αποζημίωση στον βλαβέντα  πελάτη του μισθίου-εστιατορίου.

Βάσει των παραδοχών της απόφασης αυτής ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου που το  εκμισθώνει  και εφόσον στο μίσθιο-κτίριο   έχει συμφωνηθεί  ο μισθωτής να κάνει κάποιες προσθήκες/ανακαινίσεις [πχ διαχωριστικά χώρων,ψευδοοροφές, τέντες κλπ], προκειμένου να το λειτουργήσει ως κατάστημα,  αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο να καταδικασθεί σε αποζημιώσεις πελατών του μισθίου -καταστήματος από τυχόν πτώση κάποιας προσθήκης/κατασκευής  του μισθωτή  στο μίσθιο και να ζημιωθεί μεγάλα ποσά.

Δημιουργούνται έτσι μεγάλοι κίνδυνοι για τους ιδιοκτήτες μισθίων καταστημάτων για τους οποίους η νομοθεσία παρουσιάζει εδώ ένα κενό αφού δεν διαχωρίζει την ευθύνη του ιδιοκτήτη του μισθίου-κτίσματος λόγω πτώσης του μερικής η ολικής , από την ευθύνη του ιδιοκτήτη της προσθήκης/κατασκευής στο μίσθιο-κτίσμα  που είναι ο μισθωτής.

*Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος, Συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr