Μαρία Ντούμα: Φλούδας και Γκαμέρας
Της Μαρίας Ντούμα*
Eίπα -αφού έχω χρόνο- να φτιάξω στο γραφείο την βιβλιοθήκη και έπεσα πάνω στα βιβλία που είχα αγοράσει αρχές του 1982 που ξεκίνησα την δικηγορία, καταχωνιασμένα κάτω -κάτω.
Το ένα ήταν του Ανδρέα Φλούδα για το αυτοκινητικό ατύχημα και τα άλλα ήταν η πεντάτομη σειρά με υποδείγματα Αστικού Δικαίου του Κωνσταντίνου Γκαμέρα. Αμφότεροι εφέτες.
Όλα ταλαιπωρημένα από την πολύχρονη χρήση δική μου και συναδέλφων στο γραφείο.
Φθαρμένα τα εξώφυλλα και ετοιμόρροπα γενικώς.
Αυτοί οι δύο νομικοί -για μένα που έκανα κυρίως αστικό – ήταν κάτι σαν «ευαγγέλιο» ….να πω …
Πιστεύω δε ότι δεν βρήκαν διαδόχους στο τρόπο γραφής τους.
Ήταν και οι δύο η επιτομή του απέρριτου αλλά επαρκούς νομικού λόγου.
Κατείχαν τόσο βαθειά αυτά που έγραψαν που έμεναν στην ουσία και στο απαραίτητο της γνώσης, για τον χειρισμό μιας υπόθεσης.
Ο Φλούδας ο οποίος – όπως διάβασα κάπου– έφυγε και ο ίδιος σε τροχαίο ατύχημα έχει γράψει ένα μικρό σε όγκο βιβλίο για την αποζημίωση λόγω αυτοκινητικού ατυχήματος με τέτοια πληρότητα και περιεκτικότητα, που όσα βιβλία και να διάβασα μετά απ΄ αυτό -τα περισσότερα διπλάσια σε όγκο- μου φαίνονταν φλύαρα και με ασάφειες.
Ο Γκαμέρας -πιο παλιός νομίζω- έχει γράψει σε γνήσια καθαρεύουσα γλώσσα που σίγουρα είναι ξένη για τους νέους δικηγόρους σήμερα.
Όμως αν μπορέσει και ο νέος δικηγόρος και υπερβή -ας το πούμε- εμπόδιο της καθαρεύουσας θα δει ότι τα υποδείγματα δικογράφων του και ο σχολιασμός της διαδικασίας για κάθε είδους υπόθεση είναι απόλυτα επαρκής και χωρίς καμία περιττολογία η ασάφεια.
Σήμερα που οδεύουμε στον ψηφιακό άνθρωπο η έγχαρτη απεικόνιση της νομικής σκέψης και του νομικού λόγου ίσως να φαίνεται σε πολλούς δικηγόρους παρωχημένη.
«Γκουγκλάρεις» το λήμμα, γεμίζει η οθόνη σου με όλα τα σχετικά και επιλέγεις ό,τι ψάχνεις σε χρόνο μηδέν.
Όμως θεωρώ ότι δεν πρέπει -έστω και αποχαιρετόντας την εποχή του βιβλίου- να ξεχνάμε τους καλούς νομικούς – εν προκειμένω- συγγραφείς που με τον ένα η τον άλλο τρόπο επί δεκαετίες βοήθησαν τόσο πολύ και τόσο πολλούς δικηγόρους.
Αν η απόλαυση στο διάβασμα προέρχεται κυρίως από την λογοτεχνία, τότε οι δύο αυτοί νομικοί συγγραφείς δεν ήταν μόνο χρηστικοί άλλα και λογοτέχνες, με την ευρύτερη έννοια του όρου, της τέχνης του -νομικού- λόγου.
*Δικηγόρος, συγγραφέας
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr