Θα καταφέρει να αποφύγει το Mega έναν (προαναγγελθέντα) «ξαφνικό θάνατο»;

Προ των πυλών είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, που έκρινε ότι ο σταθμός δεν έχει δικαίωμα εκπομπής. Το “δια ταύτα” του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προσβλήθηκε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο από τον τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει εν ζωή, ώστε να έχει […]

NEWSROOM
Θα καταφέρει να αποφύγει το Mega έναν (προαναγγελθέντα) «ξαφνικό θάνατο»;

Προ των πυλών είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, που έκρινε ότι ο σταθμός δεν έχει δικαίωμα εκπομπής.

Το “δια ταύτα” του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προσβλήθηκε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο από τον τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει εν ζωή, ώστε να έχει την δυνατότητα να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο μέλλον για θεματική άδεια.

“Περιουσία” του Μεγάλου καναλιού η ταινιοθήκη, το αρχείο που χρονολογείται από το 1989, και βέβαια το σήμα του

Στον αντίποδα, το ΕΣΡ μετά από πολύωρη συνεδρίαση, απεφάνθη κατά πλειοψηφία πριν από λίγους μήνες ότι ο σταθμός δεν έλαβε μέρος στην διαγωνιστική διαδικασία για την λήψη μίας εκ των επτά αδειών και δεν μπορεί πλέον να εκπέμπει, μετά και την παράταση που δόθηκε επί 3μηνο στη λειτουργία του.

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, οι τράπεζες, πριν από λίγες ημέρες, υπέβαλλαν αίτημα για υπαγωγή του σταθμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δηλαδή πλειστηριασμού των όποιων περιουσιακών στοιχείων του έχουν απομείνει. Αυτά, δεν είναι άλλα από την ταινιοθήκη του, το αρχείο που χρονολογείται από το 1989, και βέβαια το σήμα του.

Mega όπως ΔΟΛ!

Να πούμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αφορά στη χρήση του “εργαλείου” της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις (ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014,) που αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία στην περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Στην περίπτωση του ΔΟΛ, μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκε μια διαδικασία πώλησης για ένα από τα δυσκολότερα, από κάθε πλευρά, assets του τραπεζικού συστήματος.

Με το μοντέλο της ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014, οι τράπεζες προχωρούν μέσω μιας αξιόπιστης και διαφανούς διαδικασίας, σε εκποίηση της επιχείρησης, υπό την εποπτεία του ειδικού διαχειριστή που είναι συνήθως μία από τις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες. Ο διαχειριστής αποτιμά την επιχείρηση εν λειτουργία και με αυτόν τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα από τη ρευστοποίηση (για παράδειγμα, μόνο των ακινήτων), ενώ επιδιώκει τον εξορθολογισμό και την παραγωγή προστιθέμενης αξίας, δίνοντας έτσι λύση για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους τους.

Να σημειωθεί πως μια από τις προϋποθέσεις για την κατάθεση της αίτησης Ειδικής Διαχείρισης βάσει του Ν. 4307/2014, ώστε να αναληφθεί η διοίκηση της εταιρείας, να αποτιμηθεί το ενεργητικό αυτής και να εκποιηθεί αυτό εν λειτουργία, είναι η συγκέντρωση ποσοστού μεγαλύτερου του 40% από τους αιτούντες πιστωτές και η αδυναμία πληρωμών της πιστούχου προς του βασικούς πιστωτές.

Παύση πληρωμών

Το Mega ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που βγήκε στον αέρα τον Νοέμβριο του 1989 με τα προβλήματά του να αρχίζουν να εμφανίζονται το 2016.

Τον Απρίλιο έγινε το πρώτο “μπαμ” με την διοίκηση του σταθμού να σταματά ακαριαία τις καταβολές μισθών στους εργαζόμενους, και τους μετόχους να μην φαίνονται πρόθυμοι να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκ. Ευρώ για την διάσωσή του.

Το επόμενο βήμα ήρθε από τις τράπεζες, οι οποίες δέσμευσαν τους λογαριασμούς της «Τηλέτυπος».

Μετά την ανακοίνωση του αποκλεισμού του καναλιού από τον διαγωνισμό, η διοίκηση του σταθμού ανακοίνωσε πως θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, είτε μέσω δορυφόρου είτε μέσω κάποιου ιδιωτικού ψηφιακού «μπουκέτου» συνδρομητικής τηλεόρασης.

Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι

Και οι εργαζόμενοι; Στον τηλεοπτικό σταθμό έχουν απομείνει ελάχιστοι, με την διοίκηση να μην έχει καταγγείλει τις συμβάσεις των υπολοίπων. Για πολλούς μήνες υπήρχε η ελπίδα ότι το κανάλι θα άνοιγε ξανά. Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι είχαν περάσει εκεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες από την ζωή τους. Στο Μέγκα μεγάλωσαν, ωρίμασαν δημοσιογραφικά και επαγγελματικά, έκαναν οικογένεια και παιδιά. Από τον Απρίλιο του 2016 βίωσαν απίστευτη αγωνία ενώ μήνα με το μήνα σταμάτησαν να ελπίζουν. Ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε με πόνο και μεγάλη πικρία για πολλούς εργαζόμενους, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι επί μακρόν με το φάσμα της ανεργίας…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr