Μιχάλης Κατρίνης: «Η ασφάλεια ως δικαίωμα»
Αυστηροποίηση των νόμων – γνωστός και ως νομικός λαϊκισμός- έμφαση στην αστυνόμευση και την ηλεκτρονική παρακολούθηση, κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά με το ‘’πλαστό ΄δίλημμα’’ (Ελευθερία ή ασφάλεια)
Εμβληματικός και χιλιοδιαφιμησμένος πυλώνας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας του κ Μητσοτάκη στις εκλογές και το 2019 και το 2023, το δόγμα ΄΄τάξης και ασφάλεια΄΄. Δεν πρωτοτύπησε, άλλωστε όλα τα συντηρητικά και νεοσυντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο γενικότερα θεωρούν αυτήν την υπόθεση προνομιακό τους πεδίο.
Αυστηροποίηση των νόμων – γνωστός και ως νομικός λαϊκισμός- έμφαση στην αστυνόμευση και την ηλεκτρονική παρακολούθηση, κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά με το ‘’πλαστό ΄δίλημμα’’ (Ελευθερία ή ασφάλεια). Στόχος η περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών και η δημιουργία φόβων στην κοινωνία.
Αυτός ο πυλώνας και η ρητορική που τον συνόδευσε κατέρρευσε παταγωδώς τα πέντε χρόνια κυβέρνησης του κ Μητσοτάκη: Κατά παραγγελία δολοφονίες, όξυνση της έμφυλης βίας, συμμορίες ανηλίκων και σχολική βία. Ακόμα και καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα δράσεις, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, έμεινε στα αζήτητα μαζί με σχεδόν 1000 προσλήψεις ‘’κάτι σαν αστυνομικών’’.
Αφετηρία για αυτές τις σκέψεις η άλλη μία εν ψυχρό δολοφονία ενός επαγγελματία, έξω από τα γραφεία του σε ένα, εννοείται από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αττικής.
Τώρα που η συζήτηση για μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης γίνεται πιεστική, ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τα συντηρητικά στερεότυπα και να δούμε την ασφάλεια των πολιτών όχι μόνο με νέα οπτική αλλά και στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής.
Με την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των παραγόντων που σχετίζονται όχι μόνο με την καταστολή, αλλά και του κοινωνικού σώματος και των θεσμών που το περιβάλλουν: Κοινωνία πολιτών, δικαστικές Αρχές, εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αθλητικά Σωματεία, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μιλήσουν και να προτείνουν αρχές και δράσεις.
Σε τοπικό επίπεδο η συνεργασία μεταξύ κοινότητας και αστυνομίας να ενισχυθεί, η διαφάνεια και η λογοδοσία στην λειτουργία των αρχών επιβολής του νόμου είναι απαραίτητα προϋπόθεση για την πρόληψη της εγκληματικότητας και την προώθηση της αίσθησης ασφάλειας και δικαιοσύνης των πολιτών.
Η προοδευτική παράταξη έχει διπλό καθήκον:
πρώτον, να ακούσει να μιλήσει και να έχει προτάσεις για την ασφάλεια ως το βασικότερο από τα δικαιώματα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, γιατί καμία δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια
και δεύτερον να αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις και δράσεις. Τέτοιες που μπορούν να εφαρμοστούν μακριά από τις στερεότυπες συντηρητικές συνταγές της άγριας κρατικής καταστολής και της υποστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και του επικοινωνιακού λαϊκισμού.Να βάλουμε τέλος στην προσπάθεια της δεξιάς να καταλάβει κομμάτι της πολιτικής ατζέντας και της δύναμης της Ακροδεξιάς και του ακροδεξιού λόγου.
Η ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό και άκρως πολιτικό πρόταγμα για οργανωμένο διάλογο και συνεννόηση μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών σχημάτων και πολιτών.
Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις και πολιτικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηλίας Κλάππας: Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικό και πολιτικό ζήτημα της επικαιρότητας Άγγελος Τσιγκρής: Έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενδοοικογενειακή βία Αντώνης Π. Αργυρός: Η λογοδοσία είναι πλέον το κύριο θέμα της Δημοκρατίας και κυρίως της Δικαιοσύνης – Ένας νέος θεσμός “Ανώτατο Συμβούλιο της Δικαιοσύνης” Κώστας Μποτόπουλος: Πειθαρχικός έλεγχος και δικαστική ανεξαρτησία – “Υπόθεση Λύτρα” και Άρειος Πάγος: ένα σχόλιο Παναγιώτης Στ. Μπαλακτάρης:Ποινική δικαιοσύνη, στατιστικά και εξαγγελίεςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr