Μιχάλης Νταλαμπίρας: Υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού – Μία τρανταχτή παραβίαση του «τεκμηρίου αθωότητας»

"Αλλά και στην κοινή γνώμη, η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, πρέπει να υπενθυμίσει και κάτι ακόμη, που μέσα στον ορυμαγδό των ΜΜΕ και Social Media, δείχνουμε να ξεχνάμε: «Το τεκμήριο της αθωότητας», σημειώνει ο κ. Νταλαμπίρας.

NEWSROOM
Μιχάλης Νταλαμπίρας: Υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού – Μία τρανταχτή παραβίαση του «τεκμηρίου αθωότητας»

Τον Δεκέμβριο του 2018, εξήντα δύο κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους, ανάμεσα στους οποίους και οι γράφων, περνούσαν την πόρτα της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς αντιμετωπίζοντας δίωξη για σωρεία κακουργημάτων.

Η υπόθεση;

Η σύλληψη γνωστού ενεχυροδανειστή και των συνεργών του για λαθρεμπορία χρυσού και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (μεταξύ άλλων).

Εκείνες τις μέρες που μελετούσα την ογκωδέστατη (αλλά σημειωτέον ανερμάτιστη) δικογραφία μέσα σε ασφυκτική μάλιστα προθεσμία, θυμάμαι καλά το κλίμα στα τηλεοπτικά κανάλια στα ειδησεογραφικά sites και στα social Media: Στα μάτια της κοινής γνώμης ο ενεχυροδανειστής και οι λοιποί κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι πριν καν περάσουν την πόρτα της ανακρίτριας, πριν καν ακουστούν από τον Εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, πριν καν εκδοθεί απόφαση περί της προσωρινής κράτησής τους.

Όντως ο ενεχυροδανειστής κρατήθηκε προσωρινά, για μερικές έστω ημέρες, ώσπου η κα Ανακρίτρια διαφθοράς ζήτησε η ίδια την άρση της προσωπικής του κράτησης, αφού επανεξέτασε το θέμα. Τελικά η προσωρινή του κράτηση ήρθη, η συνέχιση όμως της διερεύνησης της υπόθεσης συνεχίστηκε, μέχρι σήμερα, που εκδόθηκε απαλλακτικό Βούλευμα για όλους τους κατηγορουμένους.

Η υπόθεση αυτή φαίνεται να έχει λήξει, όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί χωρίς να μας διδάξει (για μία ακόμη φορά δυστυχώς) ένα πολύτιμο μάθημα. Ότι όλοι όσοι συλλειτουργούμε στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να διαφυλάττουμε και να προστατεύουμε με κάθε τίμημα τη νομιμότητα και την ασφάλεια δικαίου, απέναντι σε πρόχειρες δικογραφίες και αστήρικτες κατηγορίες.

Αλλά και στην κοινή γνώμη, η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, πρέπει να υπενθυμίσει και κάτι ακόμη, που μέσα στον ορυμαγδό των ΜΜΕ και Social Media, δείχνουμε να ξεχνάμε: «Το τεκμήριο της αθωότητας». Μία θεμελιώδη έννοια του ποινικού Δικαίου, που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά στην θεωρία και στη νομολογία και έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά στο άρθρο 6 παρ.2 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προσφάτως στον νόμο 4596/2019. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για κάποιο αδίκημα τεκμαίρεται ότι είναι αθώο μέχρις της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δούμε κάποιον να οδηγείται σιδηροδέσμιος στον Ανακριτή, ας θυμόμαστε πως τεκμαίρεται αθώος μέχρις αμετακλήτου καταδίκης του. Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην εποχή των κινημάτων #MeToo, όπου το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερο από ποτέ.

Μέσα λοιπόν στον ορυμαγδό των καταγγελιών, η Δικαιοσύνη οφείλει να επιτελεί τον εγγυητικό ρόλο της να εκκαθαρίζει τις καταγγελίες και να αποδίδει ευθύνες εκεί που υφίστανται, λειτουργώντας πάντα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και εγγυήσεις με τις οποίες οφείλει να λειτουργεί ένα πολιτισμένο κράτος και σεβόμενη πάντα το «τεκμήριο αθωότητας», το οποίο δεν είναι μία αόριστη και θεωρητική έννοια του ποινικού δικαίου, αλλά ουσιαστικός πυλώνας του κράτους δικαίου και απονομής δικαιοσύνης, η τήρηση του οποίου υποδηλώνει αλλά και ταυτόχρονα καλλιεργεί τον νομικό πολιτισμό της κοινωνίας μας.

Ο Μιχάλης Νταλαμπίρας είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και Συμβουλίω Επικρατείας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ