Μιχάλης Τσέφας: Ας ακουστούμε λοιπόν όλοι!

Του Μιχάλη Τσέφα* Τα δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την αρχή μάλιστα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού covid- 19 φέρνουν στο προσκήνιο τις δικαστικές διακοπές. Η επιμονή του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε αυτό το ζήτημα προκάλεσε ξάφνιασμα, καθώς σε όσους γνωρίζουν το χώρο, οι δικαστικές […]

NEWSROOM
Μιχάλης Τσέφας: Ας ακουστούμε λοιπόν όλοι!

Του Μιχάλη Τσέφα*

Τα δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την αρχή μάλιστα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού covid- 19 φέρνουν στο προσκήνιο τις δικαστικές διακοπές. Η επιμονή του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε αυτό το ζήτημα προκάλεσε ξάφνιασμα, καθώς σε όσους γνωρίζουν το χώρο, οι δικαστικές διακοπές δεν αντιστοιχίζονται με τις σχολικές. Ξεκίνησαν άμεσα οι δημόσιες τοποθετήσεις με στοιχεία του Προέδρου της Ένωσής μας, ενώ υπήρξε αρθρογραφία για το θέμα από συναδέλφους όλων των κλάδων καθώς και από άλλες δικαστικές ενώσεις. Έγκαιρα λοιπόν έγινε γνωστό προς κάθε αποδέκτη με συγκριτικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της Χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και επαρκή ανάλυση ότι ο δικαστής και ο εισαγγελέας συνεχίζει να εργάζεται εντατικά και τους θερινούς μήνες που λειτουργούν τα τμήματα διακοπών, εξακολουθεί δηλαδή να δικάζει, καθώς τα ποινικά δικαστήρια συνεδριάζουν και το μήνα Ιούλιο, οι αστικές δίκες με έκτακτο χαρακτήρα και τα ασφαλιστικά μέτρα γίνονται όλο το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 16 Σεπτεμβρίου, τα συμβούλια συνεδριάζουν κανονικά και βέβαια να μελετά, να γράφει και να εκδίδει αποφάσεις και βουλεύματα, καθώς πρώτιστη επιδίωξη είναι η περαίωση των εκκρεμών δικογραφιών του προηγούμενου δικαστικού έτους, πέραν των δικογραφιών που χρεώνεται και στο τμήμα διακοπών που υπηρετεί. Δυστυχώς με την ήδη ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση οι δικαστικές διακοπές θα μειωθούν για φέτος, χωρίς ωστόσο αυτό να μας εξασφαλίζει ότι θα είναι ένα αποσπασματικό λόγω συγκυρίας μέτρο στην οποία συγκυρία πρέπει «να βάλουμε και εμείς πλάτη».

Αντίθετα είναι προφανής η επιδίωξη της μονιμότητας του μέτρου για επιμήκυνση του δικαστικού έτους, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έγινε προηγουμένως καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων, ότι τα επιχείρημα που προβάλλονται είναι γενικά για τις δικαστικές διακοπές και το χρόνο τους και όχι λόγω της συγκεκριμένης και μόνο συγκυρίας. Χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κου Υπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη όπου αναφερόμενος στο θέμα των δικαστικών διακοπών είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι προφανώς μια συζήτηση taboo η επιμήκυνση του δικαστικού έτους». Χρησιμοποιείται δηλαδή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η αρνητική συγκυρία της πανδημίας για να θεσπιστεί το μέτρο της μείωσης του χρόνου των δικαστικών διακοπών με επιχειρήματα όμως που δεν έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν. Διότι εάν πραγματική πρόθεση του Υπουργείου ήταν η εκδίκαση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της αναστολής των εργασιών στα Δικαστήρια, τότε θα μπορούσε η κατάσταση εύκολα να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη αύξηση του αριθμού των υποθέσεων στις υφιστάμενες δικασίμους και στις δικασίμους των πρώτων μηνών του επόμενου δικαστικού έτους. Ο δήθεν προβληματισμός της «χαμένης δικαστικής ύλης» είναι φανερά προσχηματικός αφού στο παρελθόν υπήρχαν πολύμηνες αποχές των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους όταν αντιδρούσαν σε κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονταν σε βάρος τους. Πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποχή των δικηγόρων ολόκληρο σχεδόν το δικαστικό έτος 2015-2016 που αντιμετωπίστηκε με τον παραπάνω τρόπο, δηλαδή με την ανάλογη αύξηση του αριθμού των υποθέσεων στις επόμενες δικασίμους. Η δικαστική ύλη αυξήθηκε υπέρμετρα την επόμενη χρονιά (2016-2017) και η χρέωσή μας έφτασε σε επίπεδα εν πολλοίς μη διαχειρίσιμα. Ωστόσο κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, ούτε ζήτησε κάτι, ούτε αντέδρασε, αφού αυτό θεωρήσαμε ότι εμπίπτει στα υπηρεσιακά μας καθήκοντα. Γίνεται επομένως εύκολα αντιληπτό ότι η παρούσα συγκυρία δεν είναι η αιτία για τη μείωση των δικαστικών διακοπών αλλά η αφορμή να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός που έρχεται από παλιά.

Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μας να μην παρασυρθούμε από την αρνητική συγκυρία που επιβάλει τη σιωπή και τη συναίνεση. Που δημιουργεί ενοχικά σύνδρομα σε όποιον διεκδικεί τα αυτονόητα. Οι δημόσιες τοποθετήσεις μας πρέπει να είναι συνεχείς και κατανοητές στην κοινωνία. Να καταδειχτεί ότι η μείωση των δικαστών διακοπών είναι ένα μέτρο μη αναγκαίο είτε ληφθεί ως συγκυριακό είτε ως μόνιμο. Ότι θα προκαλέσει πολλαπλάσια βάρη εντατικοποίησης της εργασίας μας σε ένα περιβάλλον ήδη βεβαρημένο για μας και ότι δε συνιστά μέτρο ουσιαστικό για την επιτάχυνση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει μεγάλη επιβράδυνση. Καλώ προς την κατεύθυνση αυτή το προεδρείο της ένωσής μας να συνεχίσει να ανθίσταται και καλώ και όλα τα μέλη του διοικητικού μας συμβουλίου αλλά και των εφετειακών επιτροπών να πράξουν ανάλογα. Ο δημόσιος λόγος μας σε μια τέτοια συγκυρία και η φωνή όλων των εκπροσώπων μας θα λειτουργήσει θετικά. Ας ακουστούμε λοιπόν όλοι!

*Πρωτοδίκης, Πρόεδρος Εφετειακής Επιτροπής Πατρών

(Δημοσιεύτηκε στη  ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr