Νίκος Σαλάτας: Αύξηση οργανικών θέσεων προέδρων εφετών. Αυτή είναι η αλήθεια
Είναι πολύ λυπηρό ότι οι εκ των συναδέλφων που απαρτίζουν το ΔΣ της Ένωσής μας, Χριστόφορος Σεβαστίδης , Χαράλαμπος Σεβαστίδης , Παντελής Μποροδήμος ,Μαργαρίτα Στενιώτη , Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Γρηγόριος Κομπολίτης , Χαράλαμπος Μαυρίδης και Σταματία Γκαρά , οι οποίοι ανήκουν σε τρεις διαφορετικές συνδικαλιστικές ομάδες, με αντίστοιχες ανακοινώσεις προς την ιδία κατεύθυνση , εν γνώσει τους παραποίησαν την αλήθεια , ως προς το επίμαχο θέμα , παραπλανώντας πολιτικά κόμματα, μερίδα του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου , συκοφαντώντας τα υπόλοιπα επτά μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας , δηλητηριάζοντας και διχάζοντας τους συναδέλφους .
Η γνώση δε αυτή προκύπτει αδιαμφισβητήτως από το από 30-7-2019 δελτίο τύπου της Ένωσής μας με τίτλο « επείγοντα θέματα που αφορούν την λειτουργία της Δικαιοσύνης» ,το οποίο κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του ΔΣ της Ένωσής μας στις 30-7-2019, επί τη αναλήψει των Υπουργικών καθηκόντων των κ. Τσιάρα και κ. Κράνη ,ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης ,παρόντων και των 15 μελών του ΔΣ και εν συνεχεία ενεχείρισε αυτό στον Υπουργό αλλά και στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης. Τα επείγοντα θέματα ήσαν εννέα , το θέμα υπ΄στοιχείο 1 του ως άνω δελτίου αφορούσε την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων ίση με αυτή που προέβλεπε η γνωστή πια ΠΝΠ( ΦΕΚ Α’ 106/2019) . Το θέμα υπό στοιχείο 7 επίσης του ως άνω δελτίου αφορούσε την αύξηση του αριθμού των προέδρων εφετών σε αριθμό, που αντιστοιχεί στους προεδρεύοντες εφέτες των εφετείων Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιά .
Για να είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής , θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την πλήρη και εις βάθος γνώση , για την αύξηση των οργανικών θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών, που είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης και συνακόλουθα και η ομάδα του , δεν την είχαν οι υπόλοιποι συνάδελφοι , που δεν ανήκουν στο προεδρείο, για λόγους πρακτικούς, ουσιαστικούς και ευνόητους.
Το παραπάνω αίτημα , με την έννοια που το ίδιο το κείμενο αποδίδει, δυστυχώς και όλως παραδόξως , το αμφισβητεί ο Πρόεδρος και ως εκ τούτου με υποχρεώνει να πω τα παρακάτω, ευελπιστώντας ότι δεν θα σας κουράσω.
Όπως είναι ευνόητο , ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης , είχα συνεχή επαφή ,με τον Πρόεδρο της Ένωσης .Συζητούσαμε επί όλων των θεμάτων, άλλωστε όλες τις ανακοινώσεις τις συνυπέγραφα , είτε ως αποφάσεις ΔΣ, είτε ως μέλος του γραφείου τύπου ,στο οποίο συμμετείχα .Στα πλαίσια δε αυτών των συζητήσεων είχαμε συζητήσει και το σχετικό θέμα των προέδρων εφετών , του εξέθεσα λοιπόν λεπτομερώς , πως θα μπορούσε να λειτουργήσει, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της όλων των βαθμίδων . Άλλωστε το θέμα αυτό , δηλαδή η αύξηση των οργανικών θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών, ήταν αίτημα της συνδικαλιστικής μου ομάδας από το 2015, συμπεριλαμβάνεται δε στα αιτήματά μας προς την Πολιτεία στο προεκλογικό φυλλάδιο των αρχαιρεσιών της Ένωσής μας του 2016 , αλλά και σε αυτό του 2018. O Πρόεδρος της Ένωσής μας συμφώνησε απολύτως για την χρησιμότητα αυτού του μέτρου και έτσι λοιπόν , ως αίτημα πλέον της Ένωσης ,το εξέθεσα στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ,κ. Γεώργιο Σάρλη, επί Υπουργίας κ. Καλογήρου, με όλες τις λεπτομέρειες, το είδε με πολύ ενδιαφέρον , επείσθη ότι δεν βλάπτεται κανείς , ότι προωθείται η ανέλιξη των δικαστών και ότι είναι ανέξοδο και μου υποσχέθηκε ότι θα το θέσει με θετική εισήγηση υπόψη του κ. Υπουργού .Το αποτέλεσμα της συνάντησής μου με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου , το ανακοίνωσα βεβαίως, όπως άλλωστε είχα υποχρέωση , στον Πρόεδρο της Ένωσής μας κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, ο οποίος είχε, όπως είναι απόλυτα φυσικά, ως Πρόεδρος της Ένωσης , και αυτός άμεση επικοινωνία επί όλων των θεμάτων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στον πρώτο Αντιπρόεδρο αυτής κ. Λυμπερόπουλο. Εν συνεχεία, πάντα κατ΄εξουσιοδότηση του προεδρείου, επισκέφτηκα , όπως άλλωστε είχα υποχρέωση θεσμική αλλά και ηθική, τον αξιότιμο πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Πέππα, είχαμε μία πάρα πολύ εμπεριστατωμένη συζήτηση , θεώρησε το μέτρο αυτό άριστο , που θα έλυνε κατά κάποιο τρόπο , χωρίς παρενέργειες ,την ανέλιξη των δικαστών στον βαθμό του προέδρου εφετών , μου έδωσε δε το δικαίωμα να μεταφέρω την άποψή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και μου υποσχέθηκε ότι όταν ερωτηθεί από το Υπουργείο θα είναι θετικός . Ενημέρωσα το προεδρείο για τη θετική αυτή εξέλιξη και επανήλθα στον κ. Σάρλη , ώστε να του μεταφέρω και την άποψη του κ Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Πέππα . Η συνάντησή μας ήταν επίσης θετική και με διαβεβαίωσε ότι θα επακολουθούσε συνάντησή μου με το Υπουργό κ. Καλογήρου . Η συνάντηση δεν έγινε ποτέ , προκηρύχθηκαν εκλογές και το θέμα έληξε εκεί .Στο σημείο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω την άριστη συνεργασία που είχε η Ένωσή μας και εγώ προσωπικά με τον κ. Σάρλη , από την εποχή που ήταν Γενικός Γραμματέας επί υπουργίας κ. Παρασκευόπουλου . Τον είχα επισκεφθεί προσωπικά για διάφορα τρέχοντα θέματα της Ένωσής μας , περισσότερες από δέκα φορές , ήταν βαθύς γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη και ήταν πάντα αρωγός των αιτημάτων μας.
Αν και υπήρξε λοιπόν όλη αυτή η προεργασία, ο Πρόεδρος της Ένωσης διατείνεται ότι αγνοούσε το θέμα, παρόλα αυτά , ήταν αυτός που συνέταξε το δελτίο τύπου , όπου κρίθηκε από όλους μας ότι το θέμα πια ήταν ώριμο και επείγον και γι’αυτό στην πρώτη συνάντησή μας , που πραγματοποιήθηκε στις 30-7-2019 με τον κ. Υπουργό , ως ανωτέρω , συμπεριλήφθηκε ως ένα από τα εννέα επείγοντα θέματα στο δελτίο τύπου , που θα έπρεπε να υλοποιηθεί αμέσως.
Δε νομίζω ότι πρέπει να επεκταθώ περαιτέρω για να πεισθεί και οποιοσδήποτε δύσπιστος ή έστω επιφυλακτικός συνάδελφος ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Ένωσής μας και γνώριζε το περιεχόμενο του αιτήματος, με όλες του τις λεπτομέρειες και συμφωνούσε απολύτως και γνώριζε βεβαίως όλες τις αναγκαίες συναντήσεις μου για την ευόδωση του αιτήματος. Απευθυνόμουν ,όχι εν κρυπτώ , αλλά υπό πλήρη δημοσιότητα σε άτομα , που εκ της θεσμικής τους ιδιότητος, ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω , τους οποίους ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Ένωσης.
Ο αξιότιμος νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τσαλαγανίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την ως άνω επίσκεψή μας στο Υπουργείο και εγώ, πάντα εν ονόματι του προεδρείου της Ένωσής μας ( άλλωστε το αίτημα είχε προηγηθεί στο Υπουργείο ) , όπως είχα θεσμική υποχρέωση , επισκέφτηκα τον Πρόεδρό μας , του εξέθεσα το θέμα και του ενεχείρισα ένα έγγραφο αναλυτικό , που το μεγαλύτερο μέρος αυτού περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του ψηφισθέντος νόμου. Μετά την ως άνω εξέλιξη επισκέφτηκα τον νυν Υπουργό και τον Υφυπουργό , τους ενεχείρισα το ίδιο έγγραφο , που είχα εγχειρίσει στον κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου , τα δε υπόλοιπα είναι όλα γνωστά.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι όλες τις παραπάνω ενέργειές μου τις γνώριζε και ήταν θετικός ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κ. Κ. Σταμαδιάνος.
Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ δικαστών δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και μόνο βλαπτικές είναι, όταν μάλιστα έχει ήδη οριστεί σύγκληση του ΔΣ για 7-12-2019 και η ετήσια ΓΣ έχει προγραμματισθεί για 14-12-2019 , όπου εκεί μπορεί ο καθένας να εκθέσει τις απόψεις του. Αναγκάστηκα όμως να προβώ σ΄αυτήν την ανακοίνωση γιατί θέλω, για το καλό της δικαιοσύνης και των λειτουργών της, να σταματήσει επιτέλους αυτή η απίστευτη παραπληροφόρηση και να προστατεύσω τους συναδέλφους δικαστές , οι οποίοι και βεβαίως δεν γνωρίζουν ούτε την προεργασία του θέματος ούτε λεπτομέρειες από την πρόσφατη νομοθέτηση και που ενδεχομένως προβληματίζονται ή αναπαραγάγουν κρίσεις , που χωρίς να το θέλουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
1.Το μέτρο αυτό δεν αφορά τους δικαστές του πρώτου βαθμού (παρέδρους , πρωτοδίκες , προέδρους πρωτοδικών ) . Θα προάγονται κανονικά στο επόμενο βαθμό σαν να μην υπήρχε το πρόσφατο νομοθέτημα.
Με μεγάλη μου έκπληξη , πληροφορήθηκα και εν συνεχεία διαπίστωσα ότι η κ. Στενιώτη , η οποία μάλιστα και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσής μας , ισχυρίζεται ότι με την ψήφιση του παρόντος νόμου «καθηλώνονται και οι νέοι εφέτες και όλοι οι δικαστές του πρώτου βαθμού , ενόψει του γεγονότος ότι με την προώθηση αυτή της επετηρίδας θα προαχθούν και δικαστές οι οποίοι θα αποχωρούσαν εκ της υπηρεσίας ως εφέτες , λόγω συμπληρώσεως του 65ου έτους της ηλικίας τους , ενώ τώρα, ως πρόεδροι εφετών θα αποχωρήσουν στο 67ο έτος ». Η κ. Στενιώτη φαίνεται ότι ενοχλείται πολύ , διότι στις 86 προαγωγές των εφετών σε προέδρους θα συμπεριλαμβάνονται και 6 συνάδελφοι , οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτούντο ,ισχυριζόμενη ότι από την προαγωγή των 6 αυτών δικαστών , διαταράσσεται η απρόσκοπτη εξέλιξη των συναδέλφων, παραλείπει όμως να πει ότι όλοι οι δικαστές από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, αλλά και αυτοί που θα εισαχθούν στο δικαστικό σώμα, ωφελούνται από αυτή την αύξηση των 86 θέσεων , διότι θα προαχθούν στον βαθμό του προέδρου εφετών , που για πολλούς είναι και ο καταλυτικός βαθμός, οπωσδήποτε τρία χρόνια νωρίτερα . Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ο κατήφορος ατελείωτος , η εμπάθεια , η αμετροέπεια , η παραπληροφόρηση , η υποκρισία στο ύψιστο σημείο . Στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει πολύ λίγη η ρήση « ο θάνατος σου η ζωή μου».
2.Το μέτρο αυτό δεν αφορά την ανέλιξη των δικαστών στον Άρειο Πάγο.
3.Το μέτρο αυτό αφορά αποκλειστικά το δεύτερο βαθμό και τους δικαστές αυτού του βαθμού.
4.Το μέτρο αυτό δεν ελαττώνει ούτε επαυξάνει τον φόρτο εργασίας των δικαστών του δευτέρου βαθμού , αλλά εξυπηρετεί μόνο την γρηγορότερη εξέλιξη και τούτο διότι:
α) σύμφωνα με την καινούργια νομοθετική ρύθμιση οι οργανικές θέσεις πανελλαδικά των προέδρων εφετών αυξάνονται κατά 86 και αντιστοίχως μειώνονται αυτές των εφετών.
β) Στο εφετείο Αθηνών προεδρεύουν στα ποινικά δικαστήρια 66 εφέτες , στο εφετείο Θεσσαλονίκης 13 εφέτες και στο εφετείο Πειραιά 7 εφέτες , σύνολο προεδρευόντων εφετών στα ως άνω εφετεία 86.
γ) Οι ως άνω προεδρεύοντες εφέτες των ποινικών δικαστηρίων , κατ΄ αποκλειστικότητα απασχολούνται με ποινικές υποθέσεις .Στην ουσία ασκούν καθήκοντα προέδρου εφετών και γι’αυτό δεν μετέχουν σε συνθέσεις ως σύνεδροι σε ποινικά δικαστήρια , ούτε χρεώνονται πολιτικές υποθέσεις .
δ)Το εφετείο της Αθήνας έχει 66 προεδρεύοντες εφέτες και έναν αριθμό εφετών , που δικάζουν αποκλειστικά αυτοί πολιτικές υποθέσεις αφενός και αφετέρου δικάζουν, ως σύνεδροι μόνο, ποινικές υποθέσεις ή συμμετέχουν σε συνθέσεις συμβουλίων .Με την καινούργια νομοθετική ρύθμιση (ας πάρουμε μόνο την περίπτωση του εφετείου Αθηνών , το ίδιο ισχύει και για τα εφετεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά ) καταργούνται αυτές οι 66 θέσεις των προεδρευόντων στα ποινικά δικαστήρια εφετών, που υπηρετούν στο εφετείο Αθηνών.
ε)Καταργούνται και τι γίνεται , χάνονται ; Ναι χάνονται ,ως θέσεις εφετών , αλλά αυξάνονται ταυτοχρόνως κατά 66 οι θέσεις των προέδρων εφετών στο εφετείο της Αθήνας.
στ)Αυτοί που καταλαμβάνουν τις θέσεις των προέδρων εφετών στην Αθήνα , τι εργασία θα κάνουν ; Θα κάνουν αποκλειστικά αυτή που έκαναν και πριν την αλλαγή της νομοθεσίας οι προεδρεύοντες εφέτες στο εφετείο Αθηνών.
ζ)Αυτή λοιπόν η ανακατανομή των θέσεων , δηλαδή η αύξηση των προέδρων εφετών κατά 66 και η μείωση των εφετών κατά 66 επηρεάζει τους υπόλοιπους εφέτες του εφετείου Αθηνών , που πριν από την αλλαγή της νομοθεσίας δεν προήδρευαν στις ποινικές υποθέσεις διεκπεραιώνοντας αποκλειστικά και μόνο πολιτικές υποθέσεις και ήταν σύνεδροι των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων ή συμμετείχαν σε συνθέσεις συμβουλίων; ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ.
η) Επηρεάζει μήπως τους εφέτες των λοιπών εφετείων της χώρας; ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ.
Είναι γεγονός ότι με τη ρύθμιση αυτή η αναλογία προέδρων εφετών – εφετών από ένα προς τέσσερα διαμορφώθηκε από ένα προς δύο . Αυτό όμως δεν έχει καμία επίδραση και δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στους εφέτες, διότι , όπως προελέχθη , αυτοί οι 86 προεδρεύοντες εφέτες ασχολούντο κατ΄ αποκλειστικότητα με ποινικές υποθέσεις και επομένως η προαγωγή τους αυτή , δεν επηρεάζει τις εργασιακές συνθήκες των λοιπών εφετών. Αντίθετα τους δίνει ελπίδα , ότι αντί να κριθούν για προαγωγή στα 13 – 14 χρόνια , όπως ίσχυε , θα κριθούν στα 10 χρόνια .Ισχυρίστηκε επίσης η κ. Στενιώτη , με την από 1-12-2019 επιστολή της ότι υποβαθμίζεται ο τιμητικός βαθμός του προέδρου εφετών από την αύξηση των 86 αυτών θέσεω. Νομίζω ότι η τοποθέτηση αυτή δεν χρήζει απαντήσεως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για ποιά διάλυση των εφετείων ομιλούμε; Το γεγονός ότι πλέον στα εφετεία Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιώς όλοι οι προεδρεύοντες σε ποινικές υποθέσεις δικαστές , θα είναι πρόεδροι εφετών και όχι εφέτες ,επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά χωρίς να επιβαρύνεται εργασιακά , εκ της αλλαγής αυτής ,ουδείς εφέτης ανά τη χώρα ,επιφέρει διάλυση των εφετείων ; Ή αντίθετα ,τουλάχιστον ως προς τους τρίτους (διαδίκους , δικηγόρους κλπ ) ,θεωρείται αναβάθμιση ότι οι προεδρεύοντες στα μεγαλύτερα αυτά εφετεία , όπου η πολυπλοκότητα και η επικινδυνότητα των υποθέσεων, κατά τεκμήριο , είναι υπερτέρα των λοιπών εφετείων , είναι πρόεδροι εφετών ; Δεν είναι αλήθεια ότι με το μέτρο αυτό επέρχεται και μια αντιστοίχιση με την εξέλιξη των εισαγγελέων;
Στ΄ αλήθεια τι περαιτέρω διαβούλευση έπρεπε να κάνει η Ένωσή μας με το Υπουργείο για το θέμα αυτό, από την στιγμή που το τελευταίο αποδέχθηκε καθ΄ολοκληρίαν το αίτημά μας ; Πες μου σε παρακαλώ Χριστόφορε (ερώτηση ρητορική ) , τι διαβούλευση έκανε η Ένωσή μας με τον κ. Καλογήρου για τις οργανικές αυτές θέσεις, που μας έδωσε με ΠΝΠ ; Καμία διαβούλευση και σωστά . Εγώ , αν και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, αρκέστηκα σ΄αυτά που εσύ μου είπες και συμφώνησα με το συνολικό αριθμό των θέσεων αυτών και την κατανομή τους και σε συνεχάρην για την επιτυχία της Ένωσής μας , οφειλόμενη κυρίως σε σένα.
Στο σημείο αυτό και τελειώνω, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους παλαιότερους συναδέλφους και να ενημερώσω όσους από τους νεότερους συναδέλφους δεν το γνωρίζουν, ότι πριν 25 χρόνια περίπου η πλειοψηφία τότε της Ένωσής μας επέτυχε να διπλασιαστούν οι θέσεις των προέδρων πρωτοδικών πανελλαδικά και έτσι από 150 να γίνουν 300, με αντίστοιχη βεβαίως μείωση των πρωτοδικών .Εγώ δεν ανήκα σε αυτήν την συνδικαλιστική ομάδα , δεν διανοηθήκαμε όμως κατ΄ουδένα τρόπο να ματαιώσουμε αυτό το πολύ θετικό μέτρο , αλλά αντιθέτως χαιρετίσαμε ως μεγάλη επιτυχία της Ένωσής μας την παραπάνω αύξηση των προέδρων πρωτοδικών , διότι ήταν απολύτως αναγκαία, καθότι συντόμευσε την απόκτηση του βαθμού του προέδρου πρωτοδικών κατά 4 έτη. Η παραπάνω νομοθέτηση ομοιάζει, με την πρόσφατη νομοθέτηση της αύξησης των θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών,αλλά δεν είναι ίδια, διότι έχει μία σημαντική διαφορά. Οι πρωτοδίκες προήγοντο στον βαθμό του προέδρου πρωτοδικών , αλλά για τα πρώτα 3 έτη ασκούσαν καθήκοντα πρωτοδίκη.
Υπήρξαν δε περιπτώσεις , κυρίως σε επαρχιακά πρωτοδικεία , όπου το μέτρο αυτό λειτούργησε , εν τοις πράγμασι , εις βάρος των πρωτοδικών. Ουδείς όμως διανοήθηκε από ολόκληρο το δικαστικό σώμα να αμφισβητήσει την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού , λόγω μιας ελάχιστης παρενέργειας.
Οι προεδρεύοντες στα ποινικά δικαστήρια εφέτες αντίθετα, ενώ στην ουσία ασκούν καθήκοντα προέδρων εφετών , είναι καθηλωμένοι στο βαθμό του εφέτη επί πολλά έτη, ενώ με την νέα ρύθμιση της αύξησης των θέσεων κατά 86 , το 2021 θα γίνουν πρόεδροι εφετών αυτοί ,που προήχθησαν στον βαθμό του εφέτη το 2011, δηλαδή μετά από 10 χρόνια .Χωρίς τη νέα ρύθμιση θα απαιτούνταν 13 έτη.Αυτή η νομοθετική ρύθμιση επιφέρει την διάλυση των εφετείων της χώρας , όπως υποστηρίζεται από μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας ; ή ρυθμίζει ευνοϊκότερα την εξέλιξη των δικαστών από το βαθμό του εφέτη και κάτω , δηλαδή και των δικαστών του πρώτου βαθμού, καθότι όλοι οι δικαστές θα κριθούν για πρόεδροι εφετών 3 έτη νωρίτερα από ότι θα εκρίνοντο εάν δεν είχε επέλθει αυτή η νομοθετική ρύθμιση.
Συνοψίζοντας, η παραπάνω τολμηρή για την εποχή της νομοθετική πρωτοβουλία αύξησης των θέσεων των προέδρων πρωτοδικών με αντίστοιχη μείωση των πρωτοδικών , λειτούργησε και λειτουργεί ακόμα , όπως και για τους μελλοντικούς δικαστές, ευεργετικά για την ανέλιξή τους ,αφού συντόμευσε αυτή κατά 4 έτη. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για την επίσης τολμηρή νομοθετική ρύθμιση αύξησης των θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών , που ως προελέχθη , οι συγκυρίες επέτρεψαν , ένα τέτοιο ριζοσπαστικό μέτρο, να έχει μόνο ωφέλειες πολλαπλές για όλους τους δικαστές;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,κατόπιν όλων των ανωτέρω , θα είναι ό,τι καλύτερο για την δικαιοσύνη , οι συνάδελφοι του ΔΣ που εξέφρασαν τις προαναφερόμενες ανακρίβειες , να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος , να επανορθώσουν και όλοι μαζί να χαιρετίσουμε αυτό το ευεργετικό μέτρο , που θα ανακουφίσει τους δικαστές , όπως κάναμε πριν 25 έτη με την αύξηση των προέδρων πρωτοδικών κατά 150 , με αντίστοιχη μείωση των πρωτοδικών.
ΥΓ. Θα ήταν ευχής έργο με την ψήφιση της ρύθμισης των προέδρων εφετών να είχε ψηφιστεί και η αύξηση των οργανικών θέσεων , όπως τις είχαμε εκθέσει στο δελτίο τύπου στις 30-7-2019 . Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα και ως προς αυτό η Ένωσή μας θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί η αύξηση αυτή. Η ρύθμιση των προέδρων εφετών προηγήθηκε, διότι ήταν εντελώς ανέξοδη, γεγονός που δεν ισχύει όταν αυξάνονται οι οργανικές θέσεις.
Αθήνα 2-12-2019
Με τιμή
Νίκος Χρ Σαλάτας
Γ. Γραμματέας ΕΔΕ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr