Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Novartis: Τι σημαίνει η πρόταση προανακριτικής για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Τι σημαίνει η πρόταση προανακριτικής για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο

Μια προανακριτική επιτροπή, ένας «κοινοβουλευτικός» εισαγγελέας δηλαδή για έναν πρώην εισαγγελέα; Αυτή φαίνεται πως είναι η κυβερνητική επιλογή για την υπόθεση Novartis , καθώς το άνοιγμα του φακέλου στην Ολομέλεια θα συνοδευτεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις με πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Ο πρώην εισαγγελέας ήταν μεν υπουργός, υπάγεται δηλαδή στο άρθρο 86 του ισχύοντος συντάγματος, πλην δεν  ήταν βουλευτής. Έχει σημασία αυτό; Όχι γιατί οι τυχόν ενέργειες που του αποδίδονται έγιναν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του ως αναπληρωτή υπουργού. Τι του καταλογίζεται όμως; Επι της ουσίας ηθικής αυτουργία σε τυχόν παραλείψεις ή άλλες ενέργειες της κας Τουλουπάκη. Ερωτάται λοιπόν; Πως θα προχωρήσει η προανακριτική όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα του Αρείου Πάγου για τις ενέργειες της κας Τουλουπάκη; Προφανώς λοιπόν η προανακριτική επιτροπή η οποία έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα θα «παγώσει» τις ενέργειές της μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνα ο Άρειος Πάγος.

«Αθλιότητες»  

Στον αντίποδα αθλιότητες χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του για την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» λέει στο CNN Greece o Δημ. Παπαγγελόπουλος φανερώνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί σήμερα και μετά, όταν ανοίξει ο φάκελος στη Βουλή και παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία.

Διαφορές

  • Ποια είναι όμως  η διαφορά μεταξύ Προκαταρκτικής (Προανακριτικής) και Εξεταστικής Επιτροπής;

Καταρχήν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ή Προκαταρκτικής/Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή την καταθέτει η κυβέρνηση.

Για την πρώτη θα πρέπει να την έχουν υπογράψει 60 βουλευτές και για τη δεύτερη 30. Επί της προτάσεως αυτής αποφασίζει η Ολομέλεια (αν θα συσταθεί ή όχι), όπως και για τα μέλη της Επιτροπής. Αν πρόκειται για Προκαταρκτική, από το βήμα της Ολομέλειας μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια οι εμπλεκόμενοι.

Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα και μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται, αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε Ειδικό Δικαστήριο.

Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. άνοιγμα λογαριασμών).

Πάντως, πριν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζει και αποφασίζει αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι. Στην περίπτωση της Novartis, αν δεν υπάρχει στοιχειοθετημένη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεν υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθούν πολιτικά πρόσωπα δεδομένου ότι οι άλλες κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία έχουν παραγραφεί.

Η Εξεταστική κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα (έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών). Αν βρει στοιχεία θα τα παραπέμψει ή σε Προκαταρκτική (με πρόταση της Επιτροπής στη Βουλή, με απόφαση πάλι της Ολομέλειας) ή τα επιστρέφει πίσω στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Όταν ολοκληρωθεί, κάνει πόρισμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνει και τα πορίσματα της μειοψηφίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ