Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

O «χωρισμός» Κράτους- Εκκλησίας ξεκίνησε από το ΣτΕ;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O «χωρισμός» Κράτους- Εκκλησίας ξεκίνησε από το ΣτΕ;

Δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας τον τελευταίο καιρό δείχνουν την τάση, η οποία τείνει να γίνει κρατούσα, να καθορίζει ξεχωριστά και με χωρις αλληλοεξαρτήσεις ο καθένας (Κράτος και εκκλησία) τα του οίκου του.

Οι αποφάσεις, μπορεί προφανώς να είναι πλήρως ξεχωριστές και σίγουρα απομονωμένες από την πολιτική συγκυρία, αλλά τη στιγμή που έχει ανακινηθεί εκ νέου θέμα σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας ενόψει αναθεώρησης του Συντάγματος , παρουσιάζουν ένα πιο ειδικό ενδιαφέρον.

Γιατί και οι δυο ουσιαστικά αφορούν τα περιουσιακά της εκκλησίας και κυρίως τις υποχρεώσεις της απέναντι στο δημόσιο ταμείο με το οποίο υπάρχει αφενός εξάρτηση (μισθοδοσία ιερέων) όσο βέβαια και πλούσιο παρελθόν ελαφρύνσεων φορολογικού τύπου.

  • Ο ΕΝΦΙΑ

Η τελευταία απόφαση αφορά τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει η εκκλησία. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσισε πως θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά της τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς, θρησκευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών (που χρησιμοποιούνται εκτός των ανωτέρω σκοπών) ανεξάρτητα αν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

  • Τα ενοίκια

Οι άλλες αποφάσεις αφορούν τα ενοίκια και εκδόθηκαν (τρεις στον αριθμό) από το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Σεπτέμβριο. Με αυτές κρίθηκε πως και τα εισοδήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος από την εκμίσθωση των αστικών ακινήτων της δεν απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, και καλώς η Εκκλησία κατέβαλε φόρο περίπου 2,9 εκατ. ευρώ για τα επίμαχα ακίνητα κατά την τριετία 2011-2013.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαλλαγή από τον φόρο που προβλεπόταν από το νομοθετικό διάταγμα 2185/1952 για τα νομικά πρόσωπα καταργήθηκε το 1971 με το νομοθετικό διάταγμα 1077/1971.

«Έκτοτε η Εκκλησία της Ελλάδος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού, κατά τα άρθρα 99, 101 και 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπόκειται σε φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα από τα παραχωρηθείσα σ’ αυτήν δυνάμει της σύμβασης του 1952 αστικά ακίνητα (σ.σ.: συνολικά είναι 164 ακίνητα)» αναφέρει το ΣτΕ.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 12 του νόμου 3842/2010 για τη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα δεν επέφερε αλλαγή στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ