Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιώργος Φλωρίδης: Η Αριστοφανική δικομανία των Αθηναίων ως “αγαπημένη” συνήθεια 2.500 χρόνια μετά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης γράφει για τις τομές/μεταρρυθμίσεις του 2024 και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: “Η κυβέρνηση, έχει καλέσει όλους τους βασικούς συντελεστές του Τομέα, σε διάλογο και συνεργασία και αυτή η πρόσκληση έχει βρει ανταπόκριση. Μεμψίμοιρες προσεγγίσεις και δευτερεύουσες αντιθέσεις, δεν πρέπει να αναχθούν σε κύριες”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Φλωρίδης: Η Αριστοφανική δικομανία των Αθηναίων ως “αγαπημένη” συνήθεια 2.500 χρόνια μετά (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Οι μεν γαρ ουν τέττιγες ένα μην’ ή δύο επί των κραδών άδουσι, Αθηναίοι δ’ αεί επί των δικών άδουσι πάντα τον βίον»

(Τα τζιτζίκια ένα δυο μήνες μόνο τραγουδούν στα κλαδιά, όμως οι Αθηναίοι αδιάκοπα, όλη τους τη ζωή τραγουδούν στα δικαστήρια)

Αριστοφάνης «Όρνιθες», στ. 39-41

Με αυτά τα λόγια διακωμωδούσε ο Αριστοφάνης το 414 π.Χ τη δικομανία των Αθηναίων.

Προφανώς δεν φανταζόταν ότι 2.500 χρόνια μετά οι Αθηναίοι, θα συνέχιζαν αυτή τη «λαμπρή» παράδοση και θα υπέβαλαν στην Εισαγγελία Αθηνών, περίπου 150.000 μηνύσεις κάθε χρόνο, δηλαδή 750.000 μηνύσεις στα τελευταία πέντε χρόνια! Από κοντά και οι Θεσσαλονικείς, που κατά την αναλογία πληθυσμού, υποβάλουν 50.000 μηνύσεις κάθε χρόνο, δηλαδή 250.000 μηνύσεις στην πενταετία!

Στην Ελλάδα του 1897 που ήταν μέχρι την Άρτα, οι ξένοι «επιτηρητές» που βρισκόταν στην Ελλάδα λόγω της προηγηθείσης χρεοκοπίας του 1893, συνέταξαν έκθεση στην οποία διαπίστωναν ότι στα δικαστήρια μιας φτωχής και χρεοκοπημένης χώρας, εκκρεμούσαν περίπου 130.000 ποινικές υποθέσεις! Η πρόταση που υπέβαλαν στην τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν: «καταδιώξατε τους δικομανείς».

Στα κείμενα των επιφανών νομικών και πολιτικών του 19ου αιώνα, τα οποία περιλαμβάνονται στην έξοχη έκδοση με τίτλο «Ο ασάλευτος χρόνος της Ελληνικής Δικαιοσύνης», την οποία επιμελήθηκε ο Σύμβουλος Επικρατείας Π. Τσούκας, διαπιστώνει κανείς ότι η βασική θεματολογία στα τελευταία 150 χρόνια για την Ελληνική Δικαιοσύνη, παραμένει η ίδια, όχι μόνο στους τίτλους, αλλά στο περιεχόμενο, τις διαπιστώσεις και τις προτεινόμενες λύσεις.

Παρόλα αυτά, τόσες δεκαετίες μετά, συνεχίζουμε να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια, ενώ η χώρα έχει σταδιακά κατρακυλήσει στην 147η θέση διεθνώς, όσον αφορά την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

Προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς για σημαντικές τομές, συναντούν σφοδρές αντιστάσεις από τους βασικούς συντελεστές και είτε ματαιώνονται είτε καταλήγουν να νομοθετηθούν με βασικές ατέλειες και ελλείψεις. Σπάνια κάποια απόπειρα στέφεται από επιτυχία.

Φλωρίδης

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η 147η θέση στην παγκόσμια κατάταξη θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό σε όλους και ν’ αναδείξει μια διάθεση εξεύρεσης λύσεων που θα οδηγούσαν σε αλλαγές ικανές ν’ αντέξουν στον χρόνο. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δεχτεί αυτές τις λύσεις που θα απαντούσαν στην ανάγκη της να ζητήσει προστασία από τη Δικαιοσύνη, ως το τελευταίο καταφύγιο απέναντι στις όποιες αυθαιρεσίες της Εκτελεστικής Εξουσίας, τις υπερβολές της Νομοθετικής, αλλά και της παράνομης συμπεριφοράς κάποιων ατόμων. Να αισθανθεί ότι ενισχύεται το περιβάλλον ασφάλειας μέσα στο οποίο θέλει να ζει.

Ταυτόχρονα, όλοι νιώθουν πλέον ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε άπραγοι, απέναντι στις επισημάνσεις όλων των διεθνών Οργανισμών ότι η κατάσταση στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και ελληνικών.

Αυτό το εμπόδιο, συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλο κόστος για όλους μας. Ειδικά τώρα, που μετά τις ολέθριες συνέπειες της πρόσφατης χρεοκοπίας, έχουμε ανάγκη από πολλές και σοβαρές επενδύσεις, για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα και, γιατί όχι, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν αρκετοί νέοι, που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν στα χρόνια της χρεοκοπίας.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προετοιμάσαμε ένα συνολικό σχέδιο αλλαγών στη Δικαιοσύνη, που πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποια βήματα προς τα εμπρός. Πολλά ή όχι, θα φανεί στο χρόνο και θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάθεση των βασικών συντελεστών του τομέα (Δικαστών, Δικηγόρων, Δικαστικών υπαλλήλων, Συμβολαιογράφων, Δικαστικών Επιμελητών), να συνεργαστούν δημιουργικά στην υλοποίησή τους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπου το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο, στον Δικαστικό Χάρτη της χώρας με σκοπό την ορθολογική αξιοποίηση του Δικαστικού δυναμικού, στην Πολιτική Δικονομία με σκοπό την επιτάχυνση στις πολιτικές δίκες, στη Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι η πρώτη βαθιά τομή μετά το 1929 που ιδρύθηκε το Δικαστήριο αυτό, στη Δικονομία των Διοικητικών Δικαστηρίων που θα εναρμονιστεί με τις βασικές κατευθύνσεις της Δικονομίας του ΣτΕ. Περιλαμβάνει ακόμα σημαντικές αλλαγές στον Οργανισμό των Δικαστηρίων, στον Κώδικα Δικηγόρων, στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και στον Κώδικα των Δικαστικών Επιμελητών, καθώς και αλλαγές στο πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία και την οργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη του θεσμού της Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις να επιλύονται εξωδικαστικά.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν στη συνέχεια, το πρόγραμμα για τη ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης. Είναι το πρόγραμμα που όταν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει οριστικά και αμετάκλητα τη Δικαιοσύνη σε μια νέα Ιστορική εποχή.

Η κυβέρνηση, έχει καλέσει όλους τους βασικούς συντελεστές του Τομέα, σε διάλογο και συνεργασία και αυτή η πρόσκληση έχει βρει ανταπόκριση. Μεμψίμοιρες προσεγγίσεις και δευτερεύουσες αντιθέσεις, δεν πρέπει να αναχθούν σε κύριες.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία να οδηγήσουμε όλοι μαζί τη Δικαιοσύνη μπροστά. Από την πορεία αυτή έχουν να ωφεληθούν όλοι. Και κυρίως η ελληνική κοινωνία για την πρόοδο της οποίας οφείλουμε να εργαζόμαστε.

Καλή Χρονιά σε όλους.

*Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ