Ι. Μπούγας: “Η πρόοδος της Ελλάδας στην απονομή της Δικαιοσύνης”

“Η Ελλάδα αποδεδειγμένα συγκλίνει προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ συνεχίζει σταθερά να προασπίζει το Κράτος Δικαίου και να θωρακίζει το δημοκρατικό της πολίτευμα” λέει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στο dikastiko.gr.

NEWSROOM
Ι. Μπούγας: “Η πρόοδος της Ελλάδας στην απονομή της Δικαιοσύνης”

Η φετινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου αναμφισβήτητα αποτυπώνει την πρόοδο της Χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχαν καταγραφεί το 2023, περιορίζοντας. Η μία δε εκ των συστάσεων εφαρμόσθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα για την επόμενη χρονιά να μεταφέρονται μόνο τέσσερις, χωρίς να προστεθεί καμία νέα.

Ιδιαιτέρως ευνοϊκή αναφορά γίνεται στην εμβληματική διάταξη του άρθρου 27 του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου 5123/2024, με την οποία προβλέφθηκε για πρώτη φορά η ουσιαστική συμμετοχή του δικαστικού σώματος στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του, μέσω έκφραση γνώμης από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δηλαδή από τα ανώτατα συλλογικά όργανα αυτών. Με την εν λόγω ρύθμιση η Ελλάδα, όχι μόνο συμμορφώθηκε πλήρως με τη σύσταση, αλλά συνιστά πλέον η ίδια διεθνές πρότυπο για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την προαγωγή του Κράτους Δικαίου.

Αναγνωρίζεται, επίσης, η πρόοδος της Ελλάδας προς την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μέσω των έργων αναβάθμισης του συστήματος διαχείρισης των αρχείων των δικαστηρίων, της ψηφιοποίησης των αρχείων δεδομένων Δικαστηρίων, των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα καθώς και των υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, που αναμένεται να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της απονομής Δικαιοσύνης στη Χώρα μας.

Άλλωστε το ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης κινείται προς την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αμεσότητας και προσβασιμότητας της Δικαιοσύνης. Τούτο δε, επιβεβαιώνεται από την πολύ θετική αναφορά της Έκθεσης στο νόμο 5108/2024 για το Δικαστικό Χάρτη, ως σημαντική μεταρρύθμιση. Ακολούθως, οι αναφορές στο νόμο 5095/2024, με τον οποίο μεταφέρθηκε δικαστική ύλη στους δικηγόρους καθώς και στο νόμο 5119/2024, δυνάμει του οποίου τροποποιήθηκε η δικονομία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα, αναγνωρίζεται η πρόοδος της Χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και η προτεραιότητά της στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περαιτέρω ποιοτική βελτίωση της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, αποδεδειγμένα συγκλίνει προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ συνεχίζει σταθερά να προασπίζει το Κράτος Δικαίου και να θωρακίζει το δημοκρατικό της πολίτευμα.

*Ι. Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ