Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Οι τελικές αλλαγές και το «αγκάθι» για τους Κώδικες – Πως θα κατατεθεί στη Βουλή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι τελικές αλλαγές και το «αγκάθι» για τους Κώδικες – Πως θα κατατεθεί στη Βουλή

Την τελική του μορφή παίρνει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους νέους Κώδικες, Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας, που θα τροποποιήσουν διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν και ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2019.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κάνει πράξη εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, την κυβερνητική εξαγγελία για αυστηροποίηση των ποινών σε μια σειρά από αδικήματα, η αντιμετώπιση των οποίων με τους ψηφισμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές κώδικες, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.

Το νέο νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr από τη διαβούλευση δεν προέκυψαν σοβαρές αλλαγές, ούτε προκύπτει ότι θα αλλάξει σημαντικά πράγματα στη μορφή του νομοσχεδίου, σε σχέση με το μορφή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η βασική πρόταση και το αγκάθι

Αυτά που δεν πρόκειται να αλλάξουν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι:

Άδειες κρατουμένων

Ποινές άνω του ενός έτους που επιβάλλονται για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο, το οποίο τέλεσε κρατούμενος κατά τη διάρκεια της αδείας του, εκτίονται ολόκληρες μετά την έκτιση της ποινής που επιβλήθηκε ή θα επιβληθεί για την πράξη για την οποία ήταν κρατούμενος.

Υφ’ορων απόλυση πολυισοβιτών

Στο άρθρο 110Α αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή προκειμένου να απολυθεί ο καταδικασθείς υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση. Αντί των αρχικά προβλεπόμενων δεκαεπτά ετών, το όριο αυτό αυξάνεται στα είκοσι δύο έτη, ενώ σε περίπτωση ευεργετικού υπολογισμού το όριο αυξάνεται από τα δεκαέξι στα είκοσι έτη.

Μολότοφ

Προβλέπεται κακουργηματική μορφή του αδικήματος όταν αυτό τελείται από δράστη ο οποίος συμμετέχει σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα . Η απειλή κάθειρξης έως δέκα έτη δικαιολογείται στην περίπτωση αυτή λόγω της αμεσότητας του κινδύνου που ενέχει η κατοχή εκρηκτικών υπό αυτές τις περιστάσεις.

Κλοπή

Προστίθεται κακουργηματική μορφή κλοπής όταν αυτή τελείται με διάρρηξη από δύο ή περισσότερα μέλη συμμορίας που έχουν οργανωθεί για την διάπραξη κλοπών αυτού του είδους. Η απειλή κάθειρξης έως δέκα έτη δικαιολογείται από τον συνδυασμό των χαρακτηριστικών της πράξης με την επικινδυνότητα της συμμορίας.

Αλλαγές στα εγκλήματα τρομοκρατίας

-Ανάγονται σε αυτοτελές έγκλημα, πράξεις συμβολής στις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, ακόμα και αν δεν αποδεικνύεται η σύνδεσή τους με την τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων, ώστε η Χώρα μας να εναρμονιστεί με την απόφαση πλαίσιο 2008/841/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

-Το έγκλημα της παροχής εκπαίδευσης στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, όπλων κλπ. μετατρέπεται σε έγκλημα σκοπού, όπως απαιτεί η Οδηγία. Διευκρινίζεται ειδικότερα ότι για την τέλεση του εγκλήματος απαιτείται αυτό να τελείται με σκοπό την τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση ενός από τα εγκλήματα της παραγράφου 1 και με επίγνωση του γεγονότος ότι η παρασχεθείσα τεχνογνωσία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Στην ίδια παράγραφο εντάσσεται και το έγκλημα της παρακολούθησης εκπαίδευσης, όταν τελείται με τον ίδιο σκοπό.

-Εντάσσεται ως αξιόποινη πράξη η πραγματοποίηση ταξιδιού με σκοπό την τέλεση, τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή τη συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό προσφοράς ή παρακολούθησης εκπαίδευσης για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εφόσον το ταξίδι διευκολύνει την πραγμάτωση των σκοπών αυτών.

-Οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων κρατών μερών στη συγκεκριμένη Σύμβαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως επιβαρυντικές περιστάσεις κατά την επιμέτρηση της ποινής της υποστήριξης τρομοκρατικών πράξεων.

Δωροδοκία

-Αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για την ενεργητική δωροδοκία χάριν πράξεων αντιτιθέμενων στα καθήκοντα του υπαλλήλου, η οποία από πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα, με απειλούμενη ποινή κάθειρξης έως οκτώ έτη.

Ειδική διάταξη- Διατάραξη Κοινής Ησυχίας

Μετά την κατάργηση των πταισμάτων επιβάλλεται για την άμεση και αδιάκοπη προστασία του ευαίσθητου ζητήματος της κοινής ησυχίας, η αναγωγή τους σε ελαφρά πλημμελήματα, ώστε να εξασφαλίζεται η βεβαίωση αυτών των ποινικών παραβάσεων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.

Το ζήτημα της απιστίας κατ’ έγκληση

Αγκάθι όπως φαίνεται παραμένει το θέμα του αδικήματος της απιστίας, και της δίωξής του μόνο μετά από μήνυση (έγκληση) όταν ΔΕΝ στρέφεται κατά του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Οι εισαγγελείς αντέδρασαν μιλώντας για “κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος”.

Όπως επισημαίνεται σε περίπτωση που περάσει από την βουλή η εν λόγω αναθεώρηση μια σειρά υποθέσεων και μάλιστα πολύκροτων που αφορούν δάνεια -εφόσον δεν κατατεθεί μήνυση από την πλευρά των Τραπεζών- είτε θα αντιμετωπιστούν πιο «μαλακά» αφού θα φύγει ένα βασικό αδίκημα, είτε θα πρέπει πάραυτα να κλείσουν αν είναι η μοναδική κατηγορία που αποδίδεται. Μεταξύ αυτών τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ , τα δάνεια της Attica Bank κλπ,κλπ. Δηλαδή, χιλιάδες εργατοώρες εισαγγελέων-ανακριτών πάνε στον «κάλαθο των αχρήστων» όπως και χιλιάδες ώρες συνεδριάσεων των δικαστηρίων για όσες από τις παραπάνω υποθέσεις έφτασαν στο ακροατήριο…

Το αντεπιχείρημα βεβαίως είναι ότι τα τραπεζικά στελέχη έχοντας αυτόν τον «πέλεκυ» πάνω από το κεφάλι τους δεν έβαζαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν ποτέ την υπογραφή του για δάνειο, όσες εξασφαλίσεις κι αν έπαιρναν.

Πάνω λοιπόν σε αυτό τον προβληματισμό υπάρχει ένας διάλογος που παραμένει άγνωστο που θα καταλήξει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ