Παναγιώτης Μπαλακτάρης: Η χιονοστιβάδα των ευθυνών και το έγκλημα της έκθεσης

Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές την Δευτέρα και την Τρίτη.

NEWSROOM
Παναγιώτης Μπαλακτάρης: Η χιονοστιβάδα των ευθυνών και το έγκλημα της έκθεσης

Παλαιότερα το χιόνι για τους ανθρώπους ήταν πηγή χαράς και αναψυχής. Αξιοποιούσαν το κατάλευκο παχύ στρώμα με τον καλύτερο τρόπο∙ έβγαιναν έξω, έπαιζαν χιονοπόλεμο, έστηναν χιονάνθρωπους. Τώρα πια, που οι άνθρωποι έχουμε γίνει υπερδραστήριοι και η ταχύτητα καθορίζει την αποτελεσματικότητά μας σε πολλούς τομείς, το χιόνι αποτελεί ένα υπέρβαρο φορτίο, το οποίο απευχόμαστε. Καλό είναι να κοσμεί τους υπολογιστές μας ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σαν φόντο, αλλά μέχρις εκεί. Δυσκολεύει την ζωή μας, όταν δεν την θέτει σε κίνδυνο, όπως η προχθεσινή κακοκαιρία και η αβελτηρία όλων των υπαιτίων στην Αττική Οδό.

Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές την Δευτέρα και την Τρίτη. Όσοι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και σε άλλες κεντρικές οδούς πράγματι ένιωσαν να πλησιάζουν στον θάνατο. Οι ακραίες συνθήκες ψύχους  σε συνδυασμό με τις σβηστές μηχανές των αυτοκινήτων ήταν ικανές να οδηγήσουν σε απώλεια αρκετών ανθρώπων. Πρέπει να λέμε ευχαριστώ που κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή. Ένας 62χρονος οδηγός από τους εγκλωβισμένους υπέστη έμφραγμα, αλλά το πρόλαβε, οπότε ας του ευχηθούμε ολόψυχα περαστικά.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κα Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε εγκαίρως προκαταρκτική εξέταση για να εντοπισθούν οι πολύ σοβαρές ευθύνες και οι όχι και τόσο σοβαροί υπαίτιοι. Πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα ότι η εισαγγελική αρχή θα διερευνήσει και την διάπραξη του εγκλήματος της έκθεσης, που προβλέπεται στο άρθρο 306 Ποινικού Κώδικα. Και ορθώς!

Η έκθεση είναι ένα έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης, δηλαδή με απλά λόγια, αρκεί η δημιουργία από τον δράστη των συνθηκών κινδύνου, ακόμη και αν αυτός ο κίνδυνος τελικά δεν επήλθε. Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι η μη έγκαιρη διακοπή της κυκλοφορίας δημιούργησε συνθήκες θανατηφόρου κινδύνου για τους χρήστες της οδού, και έτσι οι υπαίτιοι ―όσοι προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα― τους κατέστησαν αβοήθητους και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η διαπίστωση της τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης φυσικά δεν εξαντλείται με την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης μόνο. Απαιτείται και η πλήρωση της υποκειμενικής υπόστασης, ήτοι η συνδρομή δόλου.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα των Μ. Μαργαρίτη και Α. Μαργαρίτη, «Δόλος του δράστη (και ενδεχόμενος…) που συνίσταται στην συνείδηση του δράστη ότι ο παθών περιάγεται σε επικίνδυνη κατάσταση και δεν απαιτείται να θέλησε τον κίνδυνο ως αποτέλεσμα της πράξης του. Απαιτείται να έχει ο δράστης δόλο, έστω και ενδεχόμενο, να γνωρίζει δηλ., έστω και με την έννοια της αμφιβολίας, ότι ο παθών,…περιάγεται με την ενέργειά του σε κατάσταση κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του και θέλει ή αποδέχεται, στην πρώτη περίπτ. να προβεί στην ενέργεια (ή την παράλειψη) από την οποία δημιουργείται η ως άνω κατάσταση κινδύνου…» (Μ. Μαργαρίτης-Α. Μαργαρίτη, ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, Ερμηνεία – Εφαρμογή, Π.Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ, έκδοση 4η, σελ. 872)

Είναι επιπλέον γνωστό ότι η κυκλοφορία στην Αττική Οδό ελέγχεται από κάμερες, γεγονός που κανονικά θα διευκόλυνε την λήψη απόφασης την στιγμή που έπρεπε. Όταν παρακολουθείς σε απευθείας μετάδοση την εξέλιξη του φαινομένου της χιονοκαταιγίδας και συγχρόνως την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό, τότε έχεις την πολύτιμη δυνατότητα να ενεργήσεις εγκαίρως. Ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα.

Αν και, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί, η προληπτική δράση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

* Παναγιώτης Στ. Μπαλακτάρης, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr