Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Παναγιώτης Περάκης: Ο Ζήσης Κωνσταντίνου υπήρξε ένας από τους μεγάλους της ελληνικής δικηγορίας

Έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας την αγάπη πολλών και την εκτίμηση όλων των συναδέλφων του, ακόμη και όταν ανέλαβε την Προεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, επιλογή απολύτως δίκαιη και ομόθυμα αποδεκτή, κάτι ιδιαιτέρως σπάνιο για όσους γνωρίζουν τα δικηγορικά πράγματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Περάκης: Ο Ζήσης Κωνσταντίνου υπήρξε ένας από τους μεγάλους της ελληνικής δικηγορίας dikastiko.gr

Ο Ζήσης Κωνσταντίνου υπήρξε ένας από τους μεγάλους της ελληνικής δικηγορίας. Είχε το σπάνιο προσόν να συνδυάζει την επιδέξια ευρηματικότητα του αποτελεσματικού δικηγόρου της πράξης με την βαθιά θεωρητική νομική κατάρτιση του στοχαστή του δικαίου, που δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται αληθινά για την εξέλιξη της επιστήμης του. Η προσοχή με την οποία τον άκουγαν οι δικαστές (και βέβαια οι δικηγόροι) όταν αγόρευε στον Άρειο Πάγο και σ’ οποιοδήποτε άλλο ποινικό ακροατήριο ήταν απόρροια αυτού ακριβώς του συνδυασμού. Ως δικηγόρος, στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η ανυποχώρητη αφοσίωσή του στην υπηρέτηση του συμφέροντος του εκάστοτε εντολέα του -και υπήρξαν πάρα πολλοί αυτοί που εναπόθεσαν στα χέρια του την τύχη τους, μεταξύ των οποίων κάποιοι γνωστοί πρωταγωνιστές εμβληματικών υποθέσεων που συντάραξαν τη δημόσια ζωή της χώρας.

Ως άνθρωπος, αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η μοναδική ανεπιτήδευτη ευγένεια και το ήθος του. Παροιμιώδης η συνήθειά του, από πολύ νωρίς το πρωί ή πριν ή ανάμεσα σε ποινικές δίκες, να κάθεται μόνος σε κάποιο καφέ και να κρατά χειρόγραφες σημειώσεις για κάποια υπόθεση, παρά το γεγονός ότι διέθετε ένα απο τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα δικηγορικά γραφεία της χώρας. Όπως και η άλλη του συνήθεια, που κράτησε ακόμη και όταν ο τρόπος επικοινωνίας άλλαξε ριζικά, να στέλνει εμπιστευτικά προσωπικά σημειώματα με κάθε επισημότητα, με αρ πρωτοκόλλου και τέτοια, για κάτι στο οποίο ήθελε να προσδώσει ξεχωριστή σημασία ή τιμή, ως παλιός ευπατρίδης που μέσα στην αδιάκοπη μάχη της καθημερινής δικηγορίας, τις προθεσμίες και τα ραντεβού στο γραφείο μέχρι πολύ αργά κάθε βράδυ, δεν ξέχασε ποτέ να τηρεί κώδικες συμπεριφοράς που ανεβάζουν κι όλα τ´ άλλα στη σφαίρα του υψηλού.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που υπήρξα αποδέκτης αρκετών τέτοιων σημειωμάτων, “όχι μόνον συναδελφικώ δικαίω αλλά και, κυρίως, φιλικώ δικαίω” όπως σ΄ένα από αυτά μου έγραψε. Παναγιώτης Περάκης

Έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας την αγάπη πολλών και την εκτίμηση όλων των συναδέλφων του, ακόμη και όταν ανέλαβε την Προεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, επιλογή απολύτως δίκαιη και ομόθυμα αποδεκτή, κάτι ιδιαιτέρως σπάνιο για όσους γνωρίζουν τα δικηγορικά πράγματα.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πιστούς συνεργάτες του, που ήταν κι αυτοί οικογένεια γι αυτόν. Αιώνια του η μνήμη!

*Παναγιώτης Περάκης, Δικηγόρος, ειδικός σε θέματα προστασίας δεδομένων 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ