Πάνος Λαζαράτος: “Λαέ μου…πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε”

-ΑΑΔΕ, ΑΣΕΠ και τα 40 κύματα- 

NEWSROOM
Πάνος Λαζαράτος: “Λαέ μου…πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε”

-ΑΑΔΕ, ΑΣΕΠ και τα 40 κύματα-

Ο στίχος αυτός του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού είναι πιο επίκαιρος από ποτέ αναφορικά με το ζήτημα των επιτυχόντων-επιλαχόντων της προκηρύξεως 1Γ/2022 για τις προσλήψεις στην ΑΑΔΕ.

Ο Διαγωνισμός παρουσίαζε εξαρχής ζητήματα. Η δυσκολία των θεμάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη βάση επιτυχίας (60%) οδήγησε σε ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό επιτυχόντων. Τούτο δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην ΑΑΔΕ η οποία επιτακτικώς ζητούσε προσωπικό λόγω των αυξημένων αναγκών και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της και προσωπικό δεν έβλεπε.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε από το ΑΣΕΠ, ψηφίσθηκε από τη Βουλή το άρθρο 21 του Ν. 5027/2023, όπου αναπροσάρμοσε τη βάση επιτυχίας από το 60% στο 50% με απώτερο στόχο (κατά τον κ. Πρόεδρο του ΑΣΕΠ) να διορισθεί το 91,7% των υποψηφίων.

Τούτη η πρωτοβουλία βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και με τη γνωμοδότηση του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Βλαχοπούλου, στην οποία με παρρησία αναγράφεται ότι τόσο η διεύρυνση της βάσεως επιτυχίας όσο και η πρόσληψη προσωπικού στην ΑΑΔΕ από τον πίνακα επιτυχόντων της προκηρύξεως 1Γ/2022, είναι συμφωνεί με την αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας. Οι νέοι επιστήμονες που επέτυχαν μετά τη διεύρυνση της βάσεως είναι απολύτως άξιοι να εργαστούν στην ΑΑΔΕ. Όλοι το ξέρουν! Όλοι το ομολογούν!

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ο  εκτιμώντας (άγνωστο με ποια στοιχεία) βεβιασμένα τη δημιουργηθείσα κατάσταση , παρείχε τέτοιου είδους στοιχεία στην επιτροπή Δημόσιας Διοικήσεως, Δημόσιας Τάξης και Διαφάνειας, ούτως ώστε, να μην επιτρέπεται η υποχρεωτική επιλογή προσωπικού από τους επιτυχόντες  της 1Γ/2022, αλλά να δίδεται απλώς η ευχέρεια στην ΑΑΔΕ να ζητήσει με αίτηση στο ΑΣΕΠ την πρόσληψη προσωπικού από τους επιτυχόντες-επιλαχόντες της 1Γ/2022, αντί της διενέργειας νέων χρονοβόρων διαγωνισμών,

Σ αυτό το σημείο ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά:

Α) Γιατί ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ενώ, όπως έχει διατρανώσει, θεωρεί τους επιτυχόντες άξια και ικανά στελέχη, υποσχόμενος μάλιστα πολλάκις την πρόσληψή τους, δεν αξιοποιεί την διακριτική ευχέρεια που του παρέχει η νομοθέτης;

Β) Γιατί ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, ενώ και εκείνος έχει υποσχεθεί την απορρόφηση των επιτυχόντων, δεν κινεί τη διαδικασία παρά μόνο εκδίδει νέες χρονοβόρες προκηρύξεις;

Γ) Γιατί η Υπουργός Εσωτερικών, ενώ προτάσσει τη θέση: «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση στο Δημόσιο Τομέα», αρνείται επίμονα να αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να στελεχωθεί άμεσα μια τόσο νευραλγική υπηρεσία;

Κανένα εκ των τριών ως άνω προσώπων δεν αξιοποιεί την δυνατότητα που τους δίδει ο νόμος αθετώντας τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν εξυπηρετεί την άμεση πρόσληψη άξιου προσωπικού, που τόσο πολύ επιθυμεί ο Διοικητής της ΑΑΔΕ. Αντίθετα, υπονομεύει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει η ΑΑΔΕ καθώς η υποστελέχωσή της θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη δημοσιονομική λειτουργία της χώρας. Η στάση τους έχει αντίκτυπο όχι μόνο απέναντι στην επίτευξη των στόχων, όπως αυτοί οριοθετούνται από την κυβέρνηση (πάταξη φοροδιαφυγής, υψηλά δημόσια έσοδα, ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού) αλλά και απέναντι στην κοινωνία και στο δημόσιο συμφέρον. Συνιστά κλασσικό παράδειγμα μη χρηστής διοικήσεως, η οποία σε συνδυασμό με την πρόσληψη προσωπικού μέσω νέων προκηρύξεων δίδει την εντύπωση, ως μη έδει, της προλήψεως ημετέρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτούντες έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και δε θα σταματήσουν να προασπίζουν τα έννομα συμφέροντά τους.

Ο αγώνας τους θα κρατήσει. Είναι ένας δίκαιος αγώνας!

*Πάνος Λαζαράτος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr