Παντελής Μποροδήμος: Οι «λαγοί» του Πάσχα
Του Παντελή Μποροδήμου* Οι μέρες ισχύος των μέτρων περιορισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών του Κράτους μεταξύ των οποίων και των δικαστηρίων, δεν ήταν για όλους νεκρός χρόνος. Οι δικαστές και εισαγγελείς συνέχισαν μέσα στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, να εργάζονται, να διασκέπτονται, τόσο με φυσική παρουσία όσο και με τηλεδιασκέψεις και να δημοσιεύουν […]
Του Παντελή Μποροδήμου*
Οι μέρες ισχύος των μέτρων περιορισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών του Κράτους μεταξύ των οποίων και των δικαστηρίων, δεν ήταν για όλους νεκρός χρόνος. Οι δικαστές και εισαγγελείς συνέχισαν μέσα στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, να εργάζονται, να διασκέπτονται, τόσο με φυσική παρουσία όσο και με τηλεδιασκέψεις και να δημοσιεύουν αποφάσεις καθόλο το διάστημα που πέρασε. Το έκαναν, σε συνθήκες όχι εργασιακής αγρανάπαυσης, αλλά σε συνθήκες απόλυτης ανατροπής της κανονικότητας των εργασιακών συνθηκών. Εργάστηκαν με τα παιδιά τους να μην πηγαίνουν σχολείο και έχοντας την υποχρέωση να γίνουν και δάσκαλοι για αυτά. Εργάστηκαν, ενώ φρόντιζαν τους ηλικιωμένους γονείς και τα μέλη της οικογένειάς τους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καλύπτοντας τις ανάγκες τους για τροφοδοσία και περίθαλψη. Και δεν αξιώνουν για αυτό κανένα χειροκρότημα, ούτε θεωρούν ότι ο σεβασμός μετριέται σε χειροκροτήματα. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ανακάλυψαν τώρα την έννοια του καθήκοντος, ζουν με αυτή όλη τους τη ζωή.
Η Δικαιοσύνη μπορεί να λένε ότι είναι τυφλή, οι δικαστές και εισαγγελείς όμως δεν είναι. Έχουμε μάτια και βλέπουμε ότι το διάστημα αυτό δεν ήταν νεκρός χρόνος και για άλλους. Ακόμα και μέσα στις ημέρες του Πάσχα, αντί για πασχαλινά… κουνελάκια, εμφανίσθηκαν στα ΜΜΕ πασχαλινοί…λαγοί, που συστηματικά προετοιμάζουν το έδαφος για μόνιμες δυσμενείς αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Πρώτος στόχος, οι κατ΄ όνομα «δικαστικές διακοπές». Δε χρειάζεται να είναι κανείς πολύ παρατηρητικός για να διαπιστώσει την πορεία διαμόρφωσης του δημόσιου λόγου. Πρώτα η επίκληση στο καθήκον όλων ενόψει πανδημίας, στη συνέχεια η επίθεση ειρωνείας σε εκείνους που αντιδρούν, ως κοινωνικά ανάλγητων, ακολουθεί η συσχέτιση με τις εντελώς άσχετες σχολικές διακοπές και τέλος η εκκίνηση της συζήτησης περί της μονιμοποίησης του έκτακτου μέτρου. Υπερπροβολή των λίγων εντός της Δικαιοσύνης, που έσπευσαν να αποδεχθούν το μέτρο, πριν καν λάβει οριστική μορφή πρότασης από το υπουργείο, κριτική αγνόηση των περισσότερων που βλέπουμε την κατεύθυνση που διαμορφώνεται. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται και η τεχνική του απορρυθμιστικού μαξιμαλισμού, το παλιό «σπίτι του Χότζα», κατά το οποίο η δημόσια συζήτηση για την υιοθέτηση ενός δυσμενούς μέτρου, πρέπει να γίνεται στην ακραία της εκδοχή, ώστε να καταστεί εύπεπτη η υλοποίηση της πιο ήπιας εκδοχής του. Σε αυτή θα ψάχνουν εκ των υστέρων έδαφος δικαίωσης και όσοι σήμερα χαρακτηρίζουν συνωμοσιολογία, την έγκαιρή μας κριτική.
Η πολιτική ηγεσία πρέπει να γνωρίζει ότι η ευθύτητα και ο διάλογος με εκείνους που εκπροσωπούν τις δικαστικές Ενώσεις, είναι πιο αποτελεσματικός δρόμος για την επιτυχημένη συνεργασία όλων των φορέων στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ιδίως τη δύσκολη αυτή εποχή. Ταυτόχρονα και η εκ των έσω ενίσχυση της εσωστρέφειας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγράφεται από κοντόφθαλμη ως υπονομευτική προσπάθεια, που θα αξιοποιηθεί στην πρώτη ευκαιρία από την πολιτική εξουσία. Όλοι όσοι υπηρετούμε την πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη ξέρουμε ότι η ταχύτητα στην απονομή της υπηρετείται και δεν εμποδίζεται από το χρόνο των δικαστικών διακοπών, άλλωστε έγκαιρα η Ένωσή μας συγκέντρωσε και έθεσε στη διάθεση των αρμοδίων, τα μετρήσιμα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Η συστηματική αγνόηση αυτών των αντικειμενικών δεδομένων άνευ ουσιαστικής αντίκρουσης, αναδεικνύει ότι η προσπάθεια αποτροπής της περικοπής των δικαστικών διακοπών, δεν είναι συντεχνιακό αίτημα, είναι απλή επίκληση στη λογική, που βάλλεται από την ιδεοληψία και το λαϊκισμό. Ένα τέτοιο μέτρο υπηρετεί μόνο ανάγκες βραχυπρόθεσμης επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης έναντι των δικηγόρων, χωρίς να λύνει το πραγματικά σοβαρό τους πρόβλημα ενώ θα γεννήσει μεγαλύτερα προβλήματα, από όσα διατείνεται ότι θα λύσει. Και πλέον δε χωρά εθελοτυφλία και εφησυχασμός, έρχεται σαφώς για να μείνει.
Πρωτοδίκης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων*
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr