Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σοφία Νικολάου: Αλήθειες και ψέματα στην περίπτωση Δημάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοφία Νικολάου: Αλήθειες και ψέματα στην περίπτωση Δημάκη Σοφία Νικολάου- Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Της Σοφίας Νικολάου*

Επί αρκετές εβδομάδες, η κοινωνία έμαθε, από κάποια – όχι όλα – μέσα ενημέρωσης, για την περίπτωση ενός κρατούμενου, του Βασίλη Δημάκη, που επιθυμούσε να σπουδάσει και το… «κακό» Υπουργείο δεν του το επέτρεπε. Ορισμένες μόνο ψύχραιμες φωνές κατεδείκνυαν την πραγματικότητα και πόσο διαφορετική ήταν αυτή από όσα γράφονταν και λέγονταν, κυρίως από την πλευρά των υποστηρικτών του κρατούμενου. Φρονώ, όμως, πως θα πρέπει να γίνει επιτέλους η διάκριση μεταξύ ψεμάτων και αλήθειας, για όσους έχει ακόμα κάποια σημασία να μαθαίνουν την ιστορία από όλες τις πλευρές της.

Αλήθεια νούμερο 1: Καμία εκδικητική μεταγωγή.

Η πρώτη εστία κριτικής ήταν η δήθεν «εκδικητική» μεταγωγή του κρατούμενου στις φυλακές των Γρεβενών. Η αλήθεια ήταν ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος, για λόγους ασφαλείας, καθώς υποκινούσε σε εξεγέρσεις τους συγκρατούμενούς του, διαδίδοντας ότι δήθεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στις φυλακές, έπρεπε να απομακρυνθεί από τo Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, προκειμένου να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία της φυλακής. Όπως θα πράτταμε για κάθε κρατούμενο, πράξαμε και για τον συγκεκριμένο.

Αλήθεια νούμερο 2: Στις φυλακές Γρεβενών μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του.

Από την πρώτη ημέρα που μετήχθη στα Γρεβενά, η διοίκηση των φυλακών του υπέδειξε τον τρόπο που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να συνεχίσει τις σπουδές του. Αρνήθηκε πεισματικά να υποβάλει αίτηση, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα «νομιμοποιούσε» την απομάκρυνσή του από την Αθήνα. Αυτό θα είχε κάποια βάση, εάν το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδαζε παρείχε τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα μαθήματα. Κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ακόμη γνωστό πότε θα επαναλειτουργούσαν τα αμφιθέατρα.

Αλήθεια νούμερο 3: Απαραίτητη η τήρηση της διαδικασίας για τη μεταγωγή του σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Το Υπουργείο αποφάσισε τη μεταγωγή του σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, καθώς έπρεπε να τηρηθεί η 14ήμερη καραντίνα, όπως σε κάθε νεομεταγόμενο. Κρατήθηκε, όχι μόνο με «τρομοκράτες», όπως διατεινόταν, αλλά και με καταδίκους οικονομικών εγκλημάτων. Και πάλι από την πρώτη ημέρα του δόθηκε η δυνατότητα για τον μοναδικό τρόπο συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, ήτοι της τηλεκπαίδευσης. Πάλι πεισματική άρνηση, πάλι απεργία πείνας και δίψας.

Αλήθεια νούμερο 4: Μόνη αρμόδια η ΚΕΜ.

Άμα τη επιστροφεί της κανονικότητας, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών κατέστη εκ νέου η μόνη αρμόδια για την εξέταση του αιτήματός του για επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Ο κρατούμενος ενημερώθηκε για αυτό την ίδια ημέρα που ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας. Η ΚΕΜ συνεδρίασε πέντε ημέρες αργότερα και μεταξύ άλλων έκανε δεκτό και το αίτημα Δημάκη. Άπαντα τα ανωτέρω αποδεικνύονται από σωρεία εγγράφων, τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, όταν και κληθήκαμε να ενημερώσουμε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις καταδίκες της χώρας μας διαχρονικά από τα ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις συνθήκες κράτησης και τη βελτίωση αυτών το τελευταίο διάστημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, βέβαια, βρήκε πρόσφορο έδαφος για ανυπόστατες κατηγορίες, σε ένα θέμα που δεν είχε άμεση σχέση με το ζητούμενο. Παρ’ όλ’ αυτά, έλαβε, φρονώ, μετά αποδεικτικών εγγράφων, τις πειστικότερες των απαντήσεων. Είναι άγνωστο, βέβαια, πως θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι απαντήσεις και αν θα γίνουν και πάλι όπλο στη φαρέτρα της διαστρέβλωσης. Ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να εκστομίσει ψευδείς κατηγορίες από βήματος Βουλής για δήθεν καθεστωτικές συμπεριφορές, την ίδια στιγμή που ικανοποιείτο αίτημα του κρατούμενου.

Αλήθεια νούμερο 5: Απαγορευμένο κινητό και αποστολή μηνύματος σε συγκρατούμενο.

Ακόμα και εντός των φυλακών, η συμπεριφορά του κρατούμενου Δημάκη μόνο ήσυχη και σύμφωνη με τη σωφρονιστική νομοθεσία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Κατά τη διάρκεια εκτεταμένης έρευνας που έλαβε χώρα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ την 3η προς 4η Ιουνίου 2020, κινητό τηλέφωνο κρατούμενου το οποίο είχε προηγουμένως εντοπισθεί και κατασχεθεί από τις αρμόδιες αρχές, δέχθηκε μήνυμα από κινητό, με στοιχεία άλλου κρατουμένου, έγκλειστου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I. Αυτό το παρανόμως εισαχθέν είδος εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος ανήκε στον Βασίλη Δημάκη. Αμέσως, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κελί του, στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού I, όπου βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν το κινητό τηλέφωνο καθώς και φορτιστής.

Δυστυχώς, κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι οι φυλακές της χώρας πρέπει να λειτουργούν υπό το προηγούμενο καθεστώς. Το καθεστώς που επέτρεπε στους κρατούμενους να έχουν τον «έλεγχο» των φυλακών. Θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, οι κρατούμενοι, εννοείται ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να τα απολαμβάνουν, υπάρχει, όμως, και το δικαίωμα της κοινωνίας στην ασφάλεια και στην εύρυθμη λειτουργία των φυλακών. Θα τα υπηρετήσουμε και τα δύο με ευλάβεια και όταν συγκρούονται, η λύση είναι μία και λέγεται νομιμότητα. Ας την ξαναθυμηθούν.

* Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής *Το αρθρο δημοσιευθηκε στην εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ