Σωκράτης Βρυσόπουλος: SOS για ρυθμισμένα δάνεια: Αναγκαίες παρεμβάσεις στην συνεχή αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ
Η κοινωνία δοκιμάζεται ξανά και τα όρια έχουν ήδη εξαντληθεί.
Το 2022 μας αποχαιρέτησε μεταξύ πολλών κακών και με τη ψυχρολουσία για την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες (EKT, FED, Τράπεζα της Αγγλίας) κατά 50 μ.β., ενώ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο την περαιτέρω αύξηση εντός του ελπιδοφόρου 2023. Συγκεκριμένα μέσα σε ένα 6μηνο επήλθαν 4 αυξήσεις επιτοκίων! Οι προβλέψεις αναφέρουν επιπρόσθετη αύξηση κατά 50μ.β. το 2023 από την ΕΚΤ. Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., που περιμένουμε για τις 2 Φεβρουαρίου, τώρα προσθέτουμε μία επιπλέον κίνηση των 50 μ.β. στις 16 Μαρτίου.
Το κόστος ωστόσο αυτό αποτυπώνεται στα στεγαστικά δάνεια και δη το πρόβλημα είναι εξαιρετικά εμφανές κάθε μήνα στα ενήμερα δάνεια και όσα ρυθμίστηκαν μετά κόπων και βασάνων τη τελευταία δεκαετία, είτε δικαστικά (Νόμος Κατσέλη, Ν.4605/2019 κ.α. νόμοι) είτε και εξωδικαστικά με τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια που ήταν ληξιπρόθεσμα και μετά από επίπονες πολλές φορές διαδικασίες επανήλθαν στο status των ενήμερων, πλέον κινδυνεύουν άμεσα να “κοκκινίσουν ξανά”, αν συνυπολογιστούν και άλλοι δυσμενείς οικονομικοί παράγοντες, όπως η ανατίμηση προϊόντων και υπηρεσιών. Οδηγούμαστε συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια σε έναν φαύλο κύκλο όπου το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” παγιώνεται με άμεσες συνέπειες στους δανειολήπτες, την οικονομία της χώρας, τις Τράπεζες και τη δημοσιονομική πολιτική της Χώρας.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται τους τελευταίους μήνες τόσο σε παλαιούς δανειολήπτες-πελάτες στο γραφείο μου όσο και σε νέους πελάτες-δανειολήπτες που δεν είχαν έως τώρα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δανειολήπτη συνταξιούχου, που είχε ληξιπρόθεσμο στεγαστικό δάνειο το 2010, κατάφερε μετά από πολλούς αγώνες να το ρυθμίσει εξωδικαστικά με την πιστώτρια Τράπεζα το 2020, με μηνιαία δόση συνολικά 340 ευρώ. Σήμερα η μηνιαία δόση εκτοξεύτηκε στο ποσό των 460 ευρώ, μόνον από την αύξηση των επιτοκίων. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ακόμη, δανειολήπτης που ρύθμισε το δάνειο του το 2017 με δικαστική απόφαση του Νόμου Κατσέλη, έως τον Αύγουστο 2022 είχε έντοκη μηνιαία δόση 210 ευρώ, σήμερα εκτοξεύτηκε στο ποσό των 300 ευρώ περίπου. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε έγκαιρη επικοινωνία με την πιστώτρια Τράπεζα, η οποία, μέσω των εκπροσώπων της, “έριξε το μπαλάκι” στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αναμένοντας από εκεί εξελίξεις.
Οι παραπάνω αρνητικές μεταβολές, φέρεται ότι θα οδηγήσουν σε καταστάσεις παύσεις πληρωμών, νέα γενιά “κόκκινων δανείων” και αύξηση προσφυγών στα δικαστήρια, τόσο από δανειολήπτες προληπτικά και αμυντικά όσο και από τους πιστωτές με την άσκηση καταδιωκτικών μέτρων, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στα δικαστήρια της Χώρας.
Λύσεις όπως η επιδότηση ολόκληρης της διαφοράς της αύξησης του επιτοκίου ή η κάλυψη της από την ίδια την πιστώτρια εις ολόκληρον, ή ένα πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” με εισοδηματικούς και περιουσιακούς όρους και προϋποθέσεις, χρίζει άμεσης και προληπτικής παρέμβασης από την Πολιτεία, που πρέπει να νομοθετήσει προς αυτήν τη κατεύθυνση.
SOS συνεπώς καθώς οι παρεμβάσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Μπορεί η κατάσταση αυτή να ωφελεί τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω αύξησης της τοκοφορίας, ωστόσο η κοινωνία δοκιμάζεται ξανά και τα όρια έχουν ήδη εξαντληθεί.
* του Σωκράτη Βρυσόπουλου, Δικηγόρου Πειραιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημήτρης Τσιακανίκας: Η απειλή του Αναμενόμενου Νίκος Παπασπύρου: Τροχοπέδη Κώστας Μποτόπουλος: Δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή στην υπόθεση των υποκλοπών Κώστας Παπαδάκης: Κατάδικοι Χ.Α. και εκλογές – “Αποκλεισμός ή ελευθερία συμμετοχής” Χαράλαμπος Τσιλιώτης: Συνταγματικοί προβληματισμοί της απαγόρευσης συμμετοχής σε εκλογές με αφορμή το “κόμμα Κασιδιάρη”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr