Σπύρος Παππάς: Η δικαιοσύνη στο κατώφλι του 2022

Ευχή όλων το νέο έτος να αποκλιμακωθεί και εν τέλει να εκλείψει η ιογενής πανδημία, ούτως ώστε να επανέλθει και η Δικαιοσύνη στην κανονικότητα και τον ταχύ εκσυγχρονισμό της προς όφελος όλων.

NEWSROOM
Σπύρος Παππάς: Η δικαιοσύνη στο κατώφλι του 2022

Είναι γεγονός πως η από διετίας ήδη ενσκήπτουσα στη χώρα πανδημία του κορονοϊού έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων στην αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών, οικονομικών και λειτουργικών συνεπειών της πανδημικής αυτής κρίσης, χωρίς να αφήσει ανέγγιχτο και τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτά τα δύο έτη με συνεχείς Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις υπήρξε αναστολή εκδικάσεως των περισσοτέρων δικών προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, κάτι που νομοτελειακά επιβάρυνε χρονικά τις προς εκδίκαση αλλά και επεξεργασία ποινικές υποθέσεις. Για να επανέλθει όμως η ροή των ποινικών υποθέσεων στον συνήθη ρυθμό ήδη από πλευράς μας δηλαδή του Δικαστικού Σώματος έχει επιταχυνθεί ο άμεσος προσδιορισμός των ποινικών υποθέσεων με περιορισμό των αναβολών και προτίμηση των διακοπών των συνεδριάσεων, ενώ ας μην λανθάνει της προσοχής ότι οι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί λειτουργοί καθ’ όλο το διάστημα της διετούς πανδημίας δεν αδράνησαν αλλά επεξεργάσθηκαν χιλιάδες δικογραφίες προκειμένου αυτές να είναι ώριμες προς εκδίκαση στα ποινικά ακροατήρια αλλά και όσες δεν οδηγήθηκαν ένεκα έκδοσης Εισαγγελικών διατάξεων κατά τα άρθρα 43 και 51 ΚΠΔ ή βουλευμάτων των αρμοδίων Δικαστικών Συμβουλίων.

Κατά το παρελθόν έτος, πλείστες εκ των προτάσεων της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, όπως αυτές για την αύξηση των ορίων της χορήγησης της υπό όρους απόλυσης για τα Εγκλήματα κατά της Γενετήσιας Ελευθερίας, και των άρθρων, 187, 187Α,  299 παρ. 1, 323Α, 324, 380, 385 ΠΚ καθώς και των άρθρων 22 και 23 του Ν. 4139/2013 περί Ναρκωτικών ουσιών, την αύξηση των ποινών για αντίστοιχα εγκλήματα, την νομοθεσία των Ανηλίκων, την τροποποίηση του άρθρου 59 ΚΠΔ που απομειώνει τον φόρτο εργασίας των Εισαγγελικών λειτουργών του πρώτου βαθμού, έγιναν δεκτές από την Επιτροπή τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ενσωματώθηκαν στον Ν. 4855/2021, όπως σημαντική είναι και η διάταξη του άρθρου 161 του Ν. 4855/2021 που τροποποίησε το άρθρο 524 ΚΠΔ, η οποία πλέον ρυθμίζει και νομοθετικά το εθιμικό δίκαιο που παρά τις διαφοροποιήσεις κατώτερων δικαστηρίων κρατούσε κατά πλειοψηφία,  ότι οι αποφάσεις της Ολομελείας και των τμημάτων του Αρείου Πάγου δεσμεύουν πλέον άμεσα τα δικαστήρια της ουσίας ως προς τα νομικά ζητήματα που έλυσαν, κάτι που ασφαλώς ενισχύει την ταχεία έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, βουλευμάτων και Εισαγγελικών διατάξεων εφόσον υφίσταται επίλυση των νομικών ζητημάτων για τα οποία υπήρχαν αντίθετες ερμηνείες.

Το 2022 μπορούν να γίνουν  νομοθετικές επεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης όπως, 1) η επαναφορά της προγενέστερης διάταξης του άρθρου 349 ΚΠΔ η οποία ενείχε περιορισμό των αναβολών εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων στις δύο (2) κάτι που με την ισχύουσα διάταξη δεν υφίσταται, 2) Η  άμεση κάλυψη οργανικών θέσεων Δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων ( σημειωτέον ότι στο Εφετείο Αθηνών αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σημαντικός αριθμός υπαλλήλων και το πρόβλημα σε λίγο διάστημα θα ενταθεί ) και πλήρης κάλυψη υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων ( αίθουσες γραφείων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδικτυακή κάλυψη, κτιριακός εκσυγχρονισμός των Δικαστικών μεγάρων ούτως ώστε να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο που δεν συνάδει με Ευρωπαϊκή χώρα, να εκδικάζονται υποθέσεις άνευ θέρμανσης το χειμώνα και έλλειψης κλιματισμού το καλοκαίρι ), 3) Σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας η οποία θα επιταχύνει το προανακριτικό και ανακριτικό έργο και η ίδρυση της έχει εξαγγελθεί εδώ και δεκαετίες και 4) Απαλλαγή των δικαστικών λειτουργών από χρέωση πολιτικών ή και ποινικών υποθέσεων στις περιπτώσεις όπου εκδικάζουν υποθέσεις μείζονος σημασίας ( βλ. και άρθρο 32 εδ. τελευταίο ΚΠΔ για την προτεραιοποίηση ανάκρισης και εκδίκασης σοβαρών υποθέσεων από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ).

Σε ότι αφορά το οικονομικό γίγνεσθαι των αποδοχών των Δικαστικών λειτουργών επιβάλλεται να γίνει πράξη και εδώ η εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση για τον ιδιωτικό τομέα κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως επίσης και η αύξηση των συντάξεων των Δικαστικών λειτουργών σε εκτέλεσε των πρόσφατων αποφάσεων του Μισθοδικείου.

Ευχή όλων το νέο έτος να αποκλιμακωθεί και εν τέλει να εκλείψει η ιογενής πανδημία, ούτως ώστε να επανέλθει και η Δικαιοσύνη στην κανονικότητα και τον ταχύ εκσυγχρονισμό της προς όφελος όλων.

*Άρθρο Σπυρίδωνα Παππά, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών –  Γενικού Γραμματέα Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr