Θωμάς Πολίτης: Πώς λύθηκε ο κόμπος του κινήματος της γραβάτας

Του Θωμά Γ. Πολίτη, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Ν.Δ.Α. Το παρόν δεν θα αποτελέσει ένα ακόμα άρθρο για τα δεινά ή τα οφέλη από το νέο ασφαλιστικό, όπως τουλάχιστον φαίνεται να έρχεται. Ήδη πολύ μελάνι έχει χυθεί πριν την ψήφισή του και πολύ περισσότερο θα χυθεί μετά αυτής. Η απορία η οποία μου γεννήθηκε τις τελευταίες […]

NEWSROOM
Θωμάς Πολίτης: Πώς λύθηκε ο κόμπος του κινήματος της γραβάτας

Του Θωμά Γ. Πολίτη,

Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Ν.Δ.Α.

Το παρόν δεν θα αποτελέσει ένα ακόμα άρθρο για τα δεινά ή τα οφέλη από το νέο ασφαλιστικό, όπως τουλάχιστον φαίνεται να έρχεται. Ήδη πολύ μελάνι έχει χυθεί πριν την ψήφισή του και πολύ περισσότερο θα χυθεί μετά αυτής.

Η απορία η οποία μου γεννήθηκε τις τελευταίες μέρες είναι που πήγε τελικά το περίφημο «κίνημα της γραβάτας», το οποίο πρωτοστάτησε το σωτήριον έτος 2016 στις κινητοποιήσεις πριν και μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Θεωρεί το κίνημα της γραβάτας ότι το παρόν σχέδιο είναι καλύτερο;;;

Και αν το θεωρεί γιατί το συζητάμε όλοι οι συνάδελφοι μεταξύ μας ;;;

Και αν το συζητάμε όλοι μεταξύ μας, μήπως τελικά οι ηγεσίες πρέπει να παύσουν να κωφεύουν και να καταφύγουν στη βάση του σώματος, ώστε να διαπιστωθεί τελικά η βούληση του σώματος;;;

Ελπίζω να λανθάνω, ως προς τις απαντήσεις τις οποίες θα δώσω.

Ελπίζω για  να διατηρήσω στη μνήμη μου το ρομαντισμό των πρώτων μου χρόνων ως δικηγόρος,  το «κίνημα της γραβάτας», στο οποίο συμμετείχα, να ήταν πράγματι η αδέσμευτη κινητοποίηση του σώματος των Δικηγόρων  μπροστά στην επαπειλούμενη ασφαλιστική λαίλαπα.

Να πλέον δυστυχώς τι πιστεύω:

Ο βασικός λόγος επιτυχίας του κινήματος της γραβάτας δεν ήταν, όπως ρομαντικά ήθελα να πιστεύω, η αδέσμευτη φευ! βούληση του σώματος για κινηματική δράση.

Αν αποδομήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου και ερευνήσουμε κατά μονάς τους συναδέλφους οι οποίοι συμμετείχαν, θα διαπιστωθεί  – συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες κινηματικές δράσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει το σώμα – ότι ένα υπήρξε το καθοριστικό στοιχείο επιτυχίας του κινήματος της γραβάτας.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ μεγαλοδικηγόρος, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ  senior partner μεγαλοδικηγορικής εταιρείας, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εταίρος με 10 ασκούμενος, ο οποίος για πρώτη φορά στην καριέρα του όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε για τις κινητοποιήσεις, οι οποίες τα τελευταία 40 χρόνια κατά τον ίδιο του απομυζούν τη δουλειά του, αλλά αντίθετα παρότρυνε τους σαστισμένους συνεργάτες του να κατέβουν όλοι μαζί στο δρόμο.

Ναι η σκληρή αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου μέσα στην αναλγησία και την κακοτεχνία του χτύπησε αλύπητα τους μεγαλοσχήμονες των οποίων εκτοξευθήκαν οι εισφορές του από τις 8.000 στις 75.000 ευρώ.

Είναι αυτό το 5% του σώματος για το οποίο δουλεύει το υπόλοιπο 25 % του σώματος και το οποίο μαζικά ωθήθηκε στις κινητοποιήσεις του 2016.

Αυτό το 5% λοιπόν σήμερα ως εκ θαύματος συμφωνεί με ένα νέο ασφαλιστικό κι ως εκ θαύματος οι ηγεσίες των Συλλόγων μας δεν επιθυμούν εν έτη 2019 να επαναληφθεί το 2016:

ΟΥΤΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ να πραγματοποιηθεί

ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ να γίνει

ΟΥΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ να ξεκινήσουν

Μήπως λέω αφελώς μήπως επειδή εντελώς συμπωματικά οι εισφορές αυτού του 5% επιστρέφουν σε επίπεδα των περίπου 8.000 ευρώ,  αίφνης η σιωπή του κινήματος της γραβάτας κατέστη εκκωφαντικότερη από τις ντουντούκες οι οποίες δήθεν προστάτευαν το 2016 τα συμφέροντά μας .

Ας εξεταστεί το λοιπόν το νέο σχέδιο από την οπτική του 50% (για να μην πω περισσότερο):

Η δημιουργία κλάσεων επιτρέπει την κινητικότητα μεταξύ αυτών (ΟΡΘΟΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ)

Η κατώτερη κλάση θα καταβάλει περί τα 700 ευρώ περισσότερα από ότι κατέβαλε μέχρι σήμερα η κατώτατη εισφορά. (ΦΑΟΥΛ)

Η ανώτατη εισφορά θα καταβάλει περί τις 70.000 ευρώ λιγότερα. (ΟΡΘΟΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ)

Η κατώτερη κλάση θα λάβει μικρότερη σύνταξη από ότι με το Νόμο Κατρούγκαλο (ΦΑΟΥΛ)

Η ανώτατη κλάση θα λάβει περίπου τις ίδιες συντάξεις με το Νόμο Κατρούγκαλο έχοντας εξοικονομήσει κατ’ ελάχιστο 500.000 σε εργατικό βίο 10 ετών. (ΟΡΘΟΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ).

Αυτό είναι το δια ταύτα του νέου ασφαλιστικού. Ίσως τελικά τόσο απλά απαντάται το ερώτημα πως λύθηκε ο κόμπος του κινήματος της γραβάτας.

Οι δε επικοινωνιακές κορόνες ορισμένων ότι λόγω μείωσης των φορολογικών συντελεστών το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισάξιο ή ακόμα και θετικό για τον ελεύθερο επαγγελματία  μόνο γέλιο προκαλούν, καθώς έχουν αγνοήσει πλήρως το ποσοστό αναπλήρωσης από την εξίσωση.

Την ίδια στιγμή τα  περί μείωσης του φορολογικού συντελεστή και αύξησης της εισφοράς ότι θα είναι τελικά θετικά , τα λένε οι ίδιοι οι οποίοι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τις εισφορές  και αύξησε τον κατώτατο μισθό τον εγκαλούσαν για επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των δικηγόρων.

Εγώ δεν θα εγκαλέσω ποτέ συνάδελφο επειδή επιθυμεί να προστατεύσει τον κόπο του και τα λεφτά τα οποία κέρδισε από τη εργασία του.

Είναι ωστόσο τουλάχιστον αήθης, όταν το σώμα συμμετείχε τόσο μαζικά για το προηγούμενο ασφαλιστικό σε πληθώρα δράσεων, η σημερινή απουσία της οποιασδήποτε δράσης.

Το συμφέρον των ολίγων δεν μπορεί να προδικάζει το συμφέρον των πολλών χωρίς την οποιαδήποτε έστω συζήτηση του σώματος.

Λαμπερή εξαίρεση αποτελεί η ΕΑΝΔΙΘ, η οποία αντιλήφθηκα ότι έλαβε θέση και κάλεσε σε Γενική Συνέλευση.

Η ΕΑΝΔΑ έχει να συνεδριάσει περί 2 μήνες οπότε αναμένουμε.

Κλείνω με το ελάσσον ως προς τον σκοπό αυτού του άρθρου.

Η θέση μου για το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι κανένα σύστημα δεν είναι βιώσιμο με ανεργία η οποία τρέχει με 18%.

Νομοτελειακά, είτε σε έναν χρόνο είτε σε επόμενη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να αυξήσει κατά το δοκούν τις εισφορές ανά κλάση και να μειώσει κατά το δοκούν τους συντελεστές αναπλήρωσης.

Το πλέον δίκαιο  κατά τον γράφοντα είναι:

Σταθερό ποσό για όλους ως προς την  παροχή του κλάδου υγείας , στη βάση ότι το παρεχόμενο αγαθό είναι ίδιο για όλους.

Καταβολή κύριας και επικουρικής εισφοράς με εισοδηματικά κριτήρια τα οποία δεν θα υπερβαίνουν ποσοστιαία αυτά των μισθωτών.

Η  έκπτωση των νέων συναδέλφων να είναι  πραγματική έκπτωση και όχι ασφαλιστική οφειλή.

Συμψηφισμός των γραμματίων ως έχει, όπως και της καταβολής υπέρ ΟΑΕΔ.

Ίδια ποσοστά αναπλήρωσης για όλους.

Προς το «κίνημα της γραβάτας» και τους ρομαντικούς που συμμετείχαμε αφήνω αυτά τα λόγια του ποιητή

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·

δίκαιοι κ’ ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν

είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,

πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr