Βασ. Πλιώτας: Οι δικαστές «νηφάλια, απροκατάληπτα και κατά συνείδηση να εκφέρουν την κρίση τους»
Ευχαριστώ το ΔΣ. της Ένωσης που με δίνει την ευκαιρία επικοινωνίας μαζί σας. Εκφράζω την χαρά και την τιμή που ευρίσκομαι μεταξύ συναδέλφων που έχουν αναλάβει το βάρος έργου δύσκολου και ευθυνοφόρου έργου, του έργου απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελεί όρο ευστάθειας της κοινωνίας μας. Η δικαιοσύνη εγγυάται το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα, συμβάλλει […]
Ευχαριστώ το ΔΣ. της Ένωσης που με δίνει την ευκαιρία επικοινωνίας μαζί σας. Εκφράζω την χαρά και την τιμή που ευρίσκομαι μεταξύ συναδέλφων που έχουν αναλάβει το βάρος έργου δύσκολου και ευθυνοφόρου έργου, του έργου απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελεί όρο ευστάθειας της κοινωνίας μας. Η δικαιοσύνη εγγυάται το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα, συμβάλλει στην κοινωνική ειρήνη, αναδεικνύει τον ανθρωπισμό και η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της προωθούν και την ανάπτυξη. Είναι το καταφύγιο του πολίτη όταν αδικείται. Ο λαός δικαιούται και του οφείλεται όχι μόνο ορθή αλλά βεβαίως και έγκαιρη δικαιοσύνη. Αιώνες πριν ο Αριστοτέλης εύστοχα παρατηρούσε για την αξία της ταχείας απονομής << ουδέν όφελος γίγνεσθαι μεν τας δίκας περί των δικαίων τας δε μη λαμβάνειν τέλος >>. Και στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να συμβάλλομε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, γραμματείς με αρωγό την πολιτεία και με πρωτοβουλίες των δικαστικών ενώσεων.
Η σύμπλευση της εσωτερικής έννομης τάξης με την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την υπαγωγή μας στην ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ και οι αλλεπάλληλες μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούν πρόσθετες δυσχέρειες στην ποιοτική και ποσοτική απόδοση των δικαστών, ενώ το έγκλημα εμφανίζεται σήμερα σύνθετο, πολύμορφο, με εκμετάλλευση της τεχνολογικής προόδου και με διασυνοριακές πολλές φορές προεκτάσεις.
Ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπεται: Η δικαστική εξουσία είναι ισότιμη και ισόκυρη των λοιπών δύο λειτουργιών του πολιτεύματος και ως τέτοια πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίζεται και να αναγνωρίζεται αλλά και να συμπεριφέρεται και να αναδεικνύεται. Η δικαστική ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη από το σύνταγμα, αποκτά όμως περιεχόμενο εφόσον έχει καταστεί καθημερινό βίωμα και στη συμπεριφορά των δικαστών, άμεσων οργάνων της πολιτείας, που πρέπει νηφάλια, απροκατάληπτα και κατά συνείδηση να εκφέρουν την κρίση τους. Τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου εύχομαι, η σημερινή συνέλευση να είναι γόνιμη και επιτυχής. Καλές γιορτές.
*Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
*ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr