Βασίλης Χειρδάρης: Δικαστήρια και κορωνοϊός! Ευκαιρία για αλλαγές!
Του Βασίλη Χειρδάρη* Ζούμε πολύ δύσκολα όλη αυτή περίοδο. Όλα σχεδόν κλειστά, οι δρόμοι άδειοι, η ανησυχία μεγάλη για το μέλλον της δημόσιας υγείας, ο κόσμος σε κατάσταση πρωτόγνωρη και τα μέτρα που λαμβάνονται (ορθότατα) σκληρά. Στο χώρο της δικαιοσύνης τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τη γενική δημόσια εικόνα των ημερών αυτών. Ο νέος ιός δεν έκανε […]
Του Βασίλη Χειρδάρη*
Ζούμε πολύ δύσκολα όλη αυτή περίοδο. Όλα σχεδόν κλειστά, οι δρόμοι άδειοι, η ανησυχία μεγάλη για το μέλλον της δημόσιας υγείας, ο κόσμος σε κατάσταση πρωτόγνωρη και τα μέτρα που λαμβάνονται (ορθότατα) σκληρά.
Στο χώρο της δικαιοσύνης τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τη γενική δημόσια εικόνα των ημερών αυτών. Ο νέος ιός δεν έκανε διακρίσεις. Κτύπησε και την πόρτα της. Πρωτόγνωρα τα μέτρα και το κλείσιμο για λόγους υγείας των δικαστηρίων.
Άραγε μήπως μέσω αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης και των δικαστηρίων;
Ας μην γελιόμαστε. Η κατάσταση για χρόνια δεν έχει αλλάξει παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις και παρά τις συνεχείς και πολλές αλλαγές κυβερνήσεων κάθε ιδεολογίας. Η κατάσταση είτε είναι στο ίδιο επίπεδο, είτε ελαφρά καλύτερη σε μερικούς τομείς, είτε χειρότερη σε άλλους. Γενικά η δικαιοσύνη είναι ίδια την τελευταία πενηνταετία, αλλά η ζωή έχει αλλάξει, το ίδιο και η κοινωνία αλλά και ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο.
Βασική παράμετρος του χρόνιου προβλήματος είναι η έλλειψη οργάνωσης, η αδυναμία ηλεκτρονικής λειτουργίας και ο αφόρητος συνωστισμός στους χώρους των δικαστηρίων.
Από παλιά έχω υποστηρίξει ότι σε μεγάλα δικαστήρια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) θα πρέπει να διοριστούν managers με ειδικές γνώσεις οργάνωσης και να μην αφήνεται η οργάνωσή τους στους δικαστικούς. Οι δικαστές έχουν άλλα πολύ σοβαρά καθήκοντα, οφείλουν να απονέμουν δικαιοσύνη αλλά δεν έχουν τις γνώσεις να οργανώσουν. Αυτό πρέπει να αφεθεί σε ειδικούς με γνώση και εμπειρία. Π.χ. Ο αριθμός ένταξης υποθέσεων στα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων θα έπρεπε να γίνεται με βάση τα στατιστικά στοιχεία εκδίκασης ημερησίως των υποθέσεων έτσι ώστε να μην τοποθετούνται πολλαπλάσιες υποθέσεις (ιδίως στα κακουργήματα) εκ των οποίων εκδικάζεται μικρό μέρος. Αποτέλεσμα: α) να κινδυνεύει η υγεία όλων μας από το ασφυκτικό γέμισμα των αιθουσών, β) ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας της έδρας να καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο για να μελετούν μεγάλο όγκο υποθέσεων που δεν θα δικάσουν, γ) Οι διάδικοι, οι μάρτυρες και οι δικηγόροι να γεμίζουν τις αίθουσες συνωστιζόμενοι, αναμένοντας να δικάσουν υποθέσεις που αναβάλλονται, καταναλώνοντας εργατοώρες που θα ήταν ωφέλιμες γι΄αυτούς και για την εθνική οικονομία και δ) να υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή φόρτιση λόγω της «άχρηστης» μετακίνησης χιλιάδων ατόμων κάθε μέρα.
Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα και με αφορμή τον κορωνοϊό. Η λύση απλή και χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Να διοριστεί ειδικός που λαμβάνοντας υπόψιν του τα στατιστικά στοιχεία, το μέγεθος των υποθέσεων, τον αριθμό των διαδίκων, δικηγόρων και μαρτύρων και το μέγεθος της αίθουσας να καταρτίζει τα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων καθορίζοντας και διαφορετικές ώρες εκδίκασης των υποθέσεων. Παράλληλα στο εξωτερικό μέρος των δικαστικών αιθουσών αλλά και σε κάθε όροφο καθώς και έξω από τα δικαστήρια να τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί πίνακες με όλα τα δικαστήρια και ποιο αριθμό υπόθεσης δικάζουν και ταυτόχρονα να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι μέσω internet. Αυτό θα μειώσει δραστικά τον συνωστισμό με όλα τα οφέλη που ανωτέρω αναφέρω.
Ένα δεύτερο μέτρο που μπορεί σχετικά εύκολα να ληφθεί για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός στα δικαστήρια είναι η υποχρεωτική, άμεση και χωρίς εξαιρέσεις ηλεκτρονική κατάθεση όλων των δικογράφων (αγωγών, αιτήσεων, εφέσεων, αναιρέσεων, προτάσεων, μηνύσεων, εγκλήσεων, υπομνημάτων, προσφυγών, αιτήσεων ακυρώσεων κλπ.) σε όλα τα δικαστήρια ανεξαιρέτως και η απλοποίηση της χορήγησης αντιγράφων που και αυτή να γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς και η πληροφόρηση της πορείας των υποθέσεων. Τα τελευταία χρόνια αν πάει κάποιος να καταθέσει μια αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών καταναλώνει μια ημέρα ολόκληρη στις ουρές, ταλαιπωρώντας τον εαυτό του, τον πελάτη του και τους υπαλλήλους των δικαστηρίων. Ευτυχώς ο ΔΣΑ έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, που όμως δεν το λύνει, αφού απαιτείται δραστική και αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας, που δεν υπάρχει.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται ένας καταστροφικός για την δημόσια υγεία ιός για να συνειδητοποιήσομε το απλό και λογικό και να καθίσταται πλέον αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ώστε να μην αρρωστήσομε από τις ουρές και τον συνωστισμό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!
*Ποινικολόγος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr