Βασίλης Χειρδάρης : Δικαστήριο υπό πίεση, αμερόληπτη δικαιοσύνη και θεσμική ανησυχία
Η ακροδεξιά ιδεολογία δίνει δικαιολογητικό ιδεολογικό στίγμα αντιδημοκρατικών συμπεριφορών και δυναμιτίζει το δημοκρατικό πολίτευμα. Ουσιαστικά η πρακτική και συνεπής εφαρμογή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ατομικές ελευθερίες και στην ίδια τη δημοκρατία.
Έτσι κάθε υποστηρικτής της δημοκρατίας παίρνει «θέση» απέναντι στην ακροδεξιά για να προστατεύσει τα δικά του ατομικά θεμελιώδη δικαιώματα αλλά και αυτά της κοινωνίας και των πολιτών που θέλουν να ζουν ελεύθεροι και να συμμετέχουν ισότιμα στο δημόσιο βίο.
Ένα από τα σοβαρότερα θεμέλια της δημοκρατίας είναι η δικαιοσύνη, που είναι το τελευταίο καταφύγιο κάθε πολίτη ή κάθε φυσικού και νομικού προσώπου για ισότητα, ισονομία και προάσπιση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η δικαιοσύνη είναι η μοναδική κρατική εξουσία που χρειάζεται στο μέγιστο την αυτονομία και ανεξαρτησία, ώστε ανεπηρέαστη να μπορέσει να λειτουργήσει εκδίδοντας αποφάσεις μέσω μιας δίκαιης δίκης.
Δυστυχώς παρακολουθώ το τελευταίο χρονικό διάστημα μια επιθετική ατμόσφαιρα επηρεασμού μιας δικαστικής απόφασης που δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη για την απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό είναι κατανοητό από πλευράς των θυμάτων, των συνηγόρων τους και των συγγενών τους, αλλά ανησυχητικό όταν επεκτείνεται στην πολιτική ηγεσία των περισσοτέρων κομμάτων και σε κυβερνητικά και πολιτικά πρόσωπα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
Όλοι σχεδόν διαθέτουν μια άποψη που συντείνει στην ενοχή των κατηγορουμένων. Δηλώσεις επί δηλώσεων, εκδηλώσεις, άρθρα, συζητήσεις, κοινωνικά δίκτυα, τηλεοπτικά παράθυρα, έντυπα, ραδιόφωνα. Και όλα αυτά αναμένοντας την απόφαση ενός δικαστηρίου που αποτελείται από τρεις ανθρώπους.
Η δικαιοσύνη πρέπει να εκδώσει μια απόφαση. Για να μπορέσει να το κάνει οι δικαστές πρέπει να είναι ανεπηρέαστοι, ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί.
Άραγε θεσμικά πόσο ανεπηρέαστοι μπορεί να είναι τρεις δικαστές που παρακολουθούν μια κοινωνία που στη συντριπτική της πλειοψηφία εκδηλώνει τη δική της (δικαιολογημένη και εύλογη) θέση που εξωτερικεύεται με τόση ένταση και σε τέτοιο μέγεθος προς τη μία πλευρά που τυχαίνει να είναι η ενοχή των κατηγορουμένων;
Σαν δημοκρατικός πολίτης, και με πλήρη αντίθεση στην ακροδεξιά και σε κάθε απολυταρχική και αντιδημοκρατική τάση, οφείλω να εκδηλώσω την ανησυχία μου για τον τρόπο που λειτουργούμε ως μια πιεστική και απαιτητική κοινωνία απέναντι σε ένα δικαστήριο που δημοκρατικά και θεσμικά απαιτείται να είναι πλήρως αντικειμενικό, δίκαιο και ανεπηρέαστο, ώστε να εκδώσει μία δίκαιη απόφαση που θα στηρίζεται σε μια δίκαιη διαδικασία, σεβόμενο τα δικαιώματα κάθε κατηγορουμένου αλλά και τις αποκαταστάσεις των δικαιωμάτων των θυμάτων, που απαιτούν εύλογα δικαιοσύνη.
Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένα κράτος δικαίου που οφείλομε να σεβόμαστε τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου απ΄όπου και αν προέρχεται.
Δεν μπορεί να τοποθετούνται διαχωριστικές γραμμές στα θεμελιώδη δικαιώματα ούτε και επιλογή εφαρμογής τους.
Αυτό δεν είναι δικαίωμα κανενός, ούτε της πλειοψηφίας, ούτε των μειοψηφιών σε μια δημοκρατική κοινωνία. Είναι υποχρέωση όλων μας και περισσότερο των πολιτικών.
Βασίλης Χειρδάρης – Ποινικολόγος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr