Βασίλης Χειρδάρης: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η αντιμετώπισή του

Στη χώρα μας πήρε το πορνό εκδίκησης μεγάλη δημοσιότητα λόγω της εμπλοκής πολύ γνωστού τηλεοπτικού αστέρα.

NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η αντιμετώπισή του

Το πορνό  εκδίκησης (reverge porn) αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια  ευρέως διεθνής τάση,  όπου κάποιος (συνήθως πρώην σύζυγος ή σύντροφος ή φίλος) δημοσιεύει, ιδίως στο διαδίκτυο,  φωτογραφίες ή βίντεο από προσωπικές ερωτικές ή σεξουαλικές στιγμές κάποιου, χωρίς τη συναίνεση ή συγκατάθεσή του. Η τάση είναι έντονα ανοδική. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα θύματα είναι γυναίκες σε ποσοστό περίπου 90%, τέτοιο που μπορεί να πει κανένας ότι ουσιαστικά είναι ένα έγκλημα κατά των γυναικών.

Στη χώρα μας πήρε το πορνό εκδίκησης μεγάλη δημοσιότητα λόγω της εμπλοκής πολύ γνωστού τηλεοπτικού αστέρα. Όμως ούτε η πρώτη υπόθεση είναι ούτε και η τελευταία. Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με το φαινόμενο.

Άραγε πως αντιμετωπίζει ο Έλληνας νομοθέτης την περίπτωση αυτή; Αξίζει άραγε μια εξειδικευμένη θεσμοθέτηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μορφή εκδίκησης;

Η ελληνική νομοθεσία δεν αντιμετωπίζει με ειδικό ποινικό αδίκημα τις περιπτώσεις αυτές αλλά αυτές αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του νόμου περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον οποίο όποιος επεξεργάζεται, μεταδίδει , ανακοινώνει ή καθιστά προσιτά  προσωπικά δεδομένα σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει σε αυτά να λάβουν γνώση αυτών κλπ. τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή και αν πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η ερωτική και σεξουαλική ζωή κάποιου, με φυλάκιση από 1 ως 5 χρόνια και ΧΠ. Η πράξη αυτή γίνεται κακουργηματική (κάθειρξη 5-10 χρόνια και ΧΠ) αν ο δράστης είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελός ή να βλάψει τρίτον. Αν γίνεται από αμέλεια επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μήνες και ΧΠ. Βεβαίως πάντα υπάρχει η δραστική αντιμετώπιση της κατάστασης και μέσω των αστικών δικαστηρίων (με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές).

Στο εξωτερικό όμως, επειδή το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλη έκταση στο Διαδίκτυο και η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη, πολλές χώρες έχουν θεσπίσει ειδικό ποινικό αδίκημα που το αντιμετωπίζει. Στην Ευρώπη πρώτη η Γερμανία το 2014 θέσπισε ειδικό ποινικό νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια και χρηματική ποινή έως 60.000 ευρώ.  Η ίδια ποινή προβλέπεται στη Μάλτα και στη Μ. Βρετανία με νόμους που θεσπίστηκαν το 2016 και 2015 αντίστοιχα. Η Ιταλία θέσπισε νόμο το 2019, που προβλέπει φυλάκιση μέχρι 1-6 χρόνια και ΧΠ από 5.000 -15.000 ευρώ. Στην πόλη Κόμπλετς της Γερμανίας εκδόθηκε απόφαση (ήδη αμετάκλητη)  που υποχρέωσε συντρόφους να σβήσουν τις φωτογραφίες μετά το τέλος της σχέσης. Στις ΗΠΑ σχεδόν όλες οι πολιτείες έχουν θεσπίσει ειδική νομοθεσία. Σχετική γενικότερη οδηγία έχει εκδοθεί από την Ε.Ε. (Οδηγία 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14.11.18).

Επειδή το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η χρήση του διαδικτύου είναι πλέον καθολική σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφαλέστερη προστασία της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής θα ήταν ίσως περισσότερο εξασφαλιστικό να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα (αλλά και με ενιαίο τρόπο στην Ε.Ε.) εξειδικευμένη νομοθεσία που θα προβλέπει αποτρεπτικές ποινές και ταχύτατη δικαστική εκκαθάριση των υποθέσεων σε ποινικό και αστικό επίπεδο.  Ας ξεκινήσομε πριν να είναι αργά…

* Βασίλης Χειρδάρης, ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

* Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ στις 15.12.21

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ