Βασίλης Μάρκου: “Ποια θα μπορούσε να είναι η δικαστική απόφαση για τη μίνι σειρά του Netflix “Baby Reindeer” (Μικρό Ταρανδάκι)”

"Ποια θα μπορούσε να είναι η ενδελεχής παράθεση των νομικά σημαντικών πραγματικών περιστατικών της και της σταδιακής υπαγωγής τους στον ανάλογο κανόνα δικαίου;"

NEWSROOM
Βασίλης Μάρκου: “Ποια θα μπορούσε να είναι η δικαστική απόφαση για τη μίνι σειρά του Netflix “Baby Reindeer” (Μικρό Ταρανδάκι)”

Αφού είδαμε τη μίνι σειρά του Netflix Baby Reindeer (Μικρό Ταρανδάκι) εγείροντας έτσι ένα μικρό Spoiler Alert, ποια θα ήταν μια προσπάθεια αποτύπωσης σε μορφή δικαστικής απόφασης της ιστορίας που παρακολουθήσαμε; Η ενδελεχής παράθεση των νομικά σημαντικών πραγματικών περιστατικών της και της σταδιακής υπαγωγής τους στον ανάλογο κανόνα δικαίου θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι:

«…Στην προκειμένη περίπτωση, από την κύρια αποδεικτική διαδικασία γενικά, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τα έγγραφα που αναγνώσθηκαν δημόσια κατά την ακροαματική διαδικασία, αξιολογουμένων κατά την αρχή της ηθικής απόδειξης και από όλη γενικά την διαδικασία (άρθρα 177 και 178 του Κ.Π.Δ.) αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

Η κατηγορουμένη Martha …… και o παριστάμενος προς υποστήριξη της κατηγορίας Donny Dunn γνωρίστηκαν πριν από πέντε (05) έτη, στον χώρο εργασίας του δεύτερου, όπου εργαζόταν ως σερβιτόρος σε νυχτερινό μπαρ και η κατηγορουμένη ήταν θαμώνας του. Η κατηγορουμένη συνήθιζε να συχνάζει στο συγκεκριμένο μπαρ και είχε αναπτύξει μια μορφή επικοινωνίας με τον εγκαλούντα εντός του ίδιου χώρου. Κατόπιν, η συμπεριφορά της απέκτησε μία ήπια μορφή παρέμβασης στη ζωή του, που συνοδευόταν από πράξεις όπως μηνύματα στο email του, διαρκής επιδίωξη συναντήσεων μαζί του στον χώρο εργασίας του, μιας μορφής «επιθετικό» φλερτ και τέλος προσφορά κάποιων δώρων σε αυτόν, χωρίς στην αρχή να έχει μεταπηδήσει στο πεδίο της «βλάβης» που απαιτεί η ιδιαίτερη απαξιολόγηση του ποινικού αδικήματος της Επίμονης Παρενοχλητικής Παρακολούθησης (Stalking) της παρ.1 του άρθρου 333 ΠΚ, παραμένοντας μέχρι τότε στο στάδιο της «ενόχλησης».

Παρά τη σταθερή άρνηση του εγκαλούντος να εξέλθει η επικοινωνία τους εκτός του χώρου εργασίας του και μιας τυπικής γνωριμίας, η κατηγορουμένη επέδειξε μια επίμονη παραμονή στη στάση της, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω πράξεις, σταθερά προσηλωμένη σε αυτές. Έτσι, για πάνω από τεσσεράμισι χρόνια, θα του στείλει 41.071 email, φωνητικά μηνύματα 350 ωρών, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών, όλα χωρίς ανταπόκριση από τον εγκαλούντα.

Η ένταση, η διάρκεια, η εσωτερική σύνδεση των επιμέρους πράξεων της και η χρονική εγγύτητα ανάμεσά τους, ήταν ικανές να δημιουργήσουν αυξημένη συναισθηματική φόρτιση και ισχυρή συναισθηματική διέγερση στον μέσο νουνεχή κοινωνό, όπως και συνέβη στην περίπτωση του εγκαλούντα, ο οποίος περιήλθε σε κατάσταση ευαλωτότητας, απώλειας αυτοκαθορισμού και αδυναμίας ελέγχου επί της ζωής του. Ασκώντας του έντονη ψυχική πίεση, η κατηγορουμένη απέκτησε μείζονα επικυριαρχία επί της ζωής του, εισχωρώντας δραστικά στην ιδιωτικότητά του και καθιστάμενό αυτόν ανήμπορο να αντιδράσει.

Η επιδίωξη επαφής και επίτευξης εγγύτητας με τον εγκαλούντα έλαβε χώρα με μια σειρά πρόσφορα μέσα, πλην των προαναφερόμενων αποστολών μηνυμάτων διαφόρων μορφών, όπως περιδιαβαίνοντας στον εγγύς χώρο του, προσεγγίζοντας τους οικείους του προσπαθώντας να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μαζί τους και προαποφασιζόμενη μια ψεύτικη καθημερινότητα που την έφερνε συμπτωματικά κοντά του. Η συμπεριφορά της, λαμβανομένη υπόψη ως ενιαίο σύνολο επιμέρους αξιόποινων και μη πράξεων, δομούσαν ένα ενιαίο και στερεό όλον, προς υλοποίησιν του εγκληματικού της σχεδίου, δηλαδή την αυθαίρετη προσέγγιση, παρενόχληση και εκφοβισμό του εγκαλούντα.

Η έμμονη αυτή παρενοχλητική συμπεριφορά έλαβε και χαρακτηριστικά άμεσης βίας προς τον παρακολουθούμενο και τους οικείους του. Συγκεκριμένα, με περισσότερες κατ’ εξακολούθηση πράξεις, παραβίασε το οικιακό του άσυλο, πρόσβαλε την τιμή του ενώπιον ενός ευρύτερου κοινού, απείλησε τη ζωή του ίδιου και των συγγενών του, ενώ εξύβρισε και διέπραξε παράνομη βία εναντίον τρίτων, προσφιλών του εγκαλούντα προσώπων.

Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω επαναλαμβανόμενες πράξεις εκτεινόμενες σε ποικίλλουσα μεν, αλλά ορισμένη διάρκεια χρόνου σε συνδυασμό με την ύπαρξη δόλου στο πρόσωπο της κατηγορουμένης για την τέλεσή τους, πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της παρ. 1 του άρθρου 333 ΠΚ, υπό την ειδική του μορφή, αυτή της Επίμονης Παρενοχλητικής Παρακολούθησης (Stalking), σύμφωνα με τον ορθότερο όρο απόδοσής του στην ελληνική.

Κατόπιν τούτων κηρύσσει ένοχη την κατηγορουμένη. Επί των ελαφρυντικών. Επί της ποινής…».

* Βασίλης Μάρκου, δικηγόρος Πατρών, νομικός εκπρόσωπος Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων “Εριφύλη”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ