Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γιώργος Αργυρόπουλος: Η δικηγορία στη νέα εποχή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Αργυρόπουλος: Η δικηγορία στη νέα εποχή

Δικηγόρος και νέος σήμερα είναι από μόνα τους δύο πράγματα που θα μπορούσαν να λεχθούν ως επικίνδυνη αποστολή. Πώς μπορείς, ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας, να ανταπεξέλθεις στη σημερινή πραγματικότητα;

Γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Β. Αργυρόπουλος*

Εισφορές και φορολογία είναι συνιστούν αρχικά δύο υψηλές αναγκαστικές δαπάνες σε σχέση με τα εισοδήματα του μέσου νέου δικηγόρου και αποτελούν την πρώτη προσγείωση στα όνειρα και τις φιλοδοξίες όλων μας μετά την εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο και την έναρξη στην εφορία.

Οι επιλογές ενός νέου δικηγόρου, ώστε να εργαστεί και να μετουσιώσει σε πρακτικό αποτέλεσμα τη γνώση που έλαβε στο Πανεπιστήμιο, αλλά και να ζήσει από αυτή είναι, συγκεκριμένες. Από τη μία έχει τη -θεωρητική- δυνατότητα να ανοίξει δικό του γραφείο. Πόσο συμβατό με την εποχή μας είναι όμως αυτό; Τα έξοδα ενοικίασης επαγγελματικού χώρου μαζί με τα πάγια μηνιαία έξοδα και όποια άλλη δαπάνη μπορεί να έχει ένας τέτοιος χώρος είναι τόσα που δεν είναι διαχειρίσιμα, τουλάχιστον στην αρχή της επαγγελματικής πορείας του δικηγόρου. Κι αυτό είναι εύλογο.

Για να έρθουν χρήματα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη πελατεία και προοπτική ανάπτυξής της στο μέλλον. Πόσο εφικτό είναι αυτό στις μέρες μας; Από την άλλη η έμμισθη δικηγορία με οποιαδήποτε μορφή, με κύρια αυτή του συνεργάτη δικηγόρου, είναι η «αποκλειστική» σχεδόν δυνατότητα ενός νέου δικηγόρου.

Με συγκεκριμένα χρήματα, απροσδιόριστα ωράρια και πολύ άγχος και πίεση καλείται ο νέος δικηγόρος να ανταπεξέλθει σε δύσκολα περιβάλλοντα με μικρές προοπτικές εξέλιξης.

 Υπάρχει όμως και το, όσο πάει και εντονότερο πρόβλημα στην εποχή της κρίσης, η ανεργία πολλών συναδέλφων ή έλλειψη εργασίας κατά άλλη διατύπωση αφού ο δικηγόρος μπορεί να κάνει μικροδουλειές και να έχει ένα υποτυπώδες εισόδημα. Σε αυτήν την κατάσταση δυστυχώς βρίσκονται πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι που έχουν φτάσει πλέον σε τέλμα.

Σκέφτονται άλλες διεξόδους όπως δημόσιους διαγωνισμούς, άλλες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, άλλα νομικά επαγγέλματα ή και άλλα επαγγέλματα γενικά. Ένα τέλμα που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα ακόμα και με καλυτέρευση των γενικών οικονομικών συνθηκών. Στο δικηγορικό επάγγελμα, άλλωστε, υπάρχουν παθογένειες δεκαετιών που ξεπερνούν κατά πολύ το αφήγημα της οικονομικής κρίσης και εδώ και κάποια χρόνια φαίνονται έντονα αφού η έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Η λύση βεβαίως δεν είναι να είμαστε απαισιόδοξοι και να παραιτούμαστε. Ο καθένας, άλλωστε, θα επιλέξει για τον εαυτό του αυτό που ταιριάζει στον ίδιο και είναι – δεδομένων των συνθηκών – το καλύτερο για τον ίδιο. Ως Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) προσπαθούμε να δημιουργούμε αναχώματα σε κάθε τι που μας περιορίζει επαγγελματικά και δεν μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να επιβιώσουμε αξιοποιώντας τις πολυετείς σπουδές μας, καθώς, επίσης, προτείνουμε και προωθούμε καινοτόμες ιδέες για μια νέα δικηγορία στο μέλλον.

Οι καλύτερες προοπτικές θα έρθουν μόνο αν εμείς τις ζητούμε και τις απαιτούμε. 

*Δικηγόρος, υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ