Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γιώργος Νικολόπουλος: Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου και οι “συμπληγάδες”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Νικολόπουλος: Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου και οι “συμπληγάδες”

Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου δεν ήταν αναμενόμενη και δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία όπως παρουσιάζεται από πληθώρα των ΜΜΕ, αλλά αντίθετα πέρασε από συμπληγάδες πέτρες. Η χρονική αφετηρία του ελέγχου τοποθετείται στο 2013 με τη λίστα Λαγκάρντ, όμως η ουσιαστική έρευνα ξεκίνησε με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής το 2017.  

Γράφει ο Γιώργος Η. Νικολόπουλος*

Αξίζει να σημειωθεί πως ενάμιση χρόνο πριν, όταν οι σχετικές δικογραφίες διαβιβάσθηκαν στη Βουλή και συστάθηκε προ-ανακριτική επιτροπή με αντικείμενο έρευνας τα τυχόν αξιόποινα αδικήματα αλλά και την αρμοδιότητα ή μη τη Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, μεγάλο μέρος των ΜΜΕ «λιθοβολούσε» την επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίζοντας ως «φιάσκο», τόσο τις εργασίες της όσο και το πόρισμά της.

Τα μέλη της προ-ανακριτικής επιτροπής της Βουλής με προεδρεύοντα τον Νίκο Παρασκευόπουλο, συνεπικουρούμενοι από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, έδωσαν πολιτική και επιστημονική μάχη ερμηνεύοντας στενά το άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να επικρατήσει η ερμηνεία κατά την οποία τα ενδεχόμενα αδικήματα του ζεύγους Παπαντωνίου δεν έπρεπε να υπαχθούν στο ατελέσφορο άρθρο 86 του Συντάγματος (όπως αυτό εισήχθη με πρόταση των Βενιζέλου και Λοβέρδου κατά την συνταγματική αναθεώρηση του 2001) και την σύντομη αποσβεστική προθεσμία που αυτό εισάγει.

Τελικά, το πόρισμα που πρότειναν  (στις 3/2017) οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε και από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην εξαλειφθεί το αξιόποινο των αδικημάτων βάση των οποίων προφυλακίστηκε χτες το ζεύγος Παπαντωνίου αλλά αντίθετα η δικογραφία να διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα και να διαλευκανθεί πλήρως, όπως και επιχειρείται. Η συγκεκριμένη ερμηνεία της προανακριτικής επιτροπής υιοθετήθηκε και στο πόρισμα της πρόσφατης προ-ανακριτικής επιτροπής για την Νοβάρτις, έχοντας το ίδιο σκεπτικό : τίποτα να μην παραγραφεί, όλα να εξεταστούν από τον Εισαγγελέα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε αυτή την ερμηνεία της υπόθεσης Νοβάρτις, αντιτάχθηκε η αντιπολίτευση αλλάζοντας γνώμη και αποχώρησε από τις εργασίες της προ-ανακριτικής επιτροπής, υπονομεύοντας έτσι το έργο της.

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα αναζητά όχι μία, αλλά περισσότερες ποινές φυλάκισης κατά του πολιτικού προσωπικού της χώρας και των εκπροσώπων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, όταν αποδεικνύεται η ενοχή τους. Η χτεσινή προφυλάκιση έρχεται ν’ απαντήσει στην προπετή και προσβλητική φράση «μαζί τα φάγαμε» και να υπενθυμίσει σε έναν λαό που ξεχνάει εύκολα για το ποιοι ευθύνονται για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος αλλά και ποιοι θέλουν να την αποκαλύψουν.  

Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή προφυλάκιση με το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης που αυτή έφερε, κι έχοντας πάντα ενεργό το τεκμήριο της αθωότητας,  αφενός να προσδώσει αυτοπεποίθηση στην κοινωνία ώστε αυτή να συνεχίσει να διεκδικεί και αφετέρου να υπενθυμίσει στα  πολιτικά κόμματα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης ότι η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, υπερβαίνει την ύπαρξή τους στον χώρο και στον χρόνο.

*Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ