Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δηλαδή θα κάνουν τους «δικαστές» οι άλλοι κρατούμενοι;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δηλαδή θα κάνουν τους «δικαστές» οι άλλοι κρατούμενοι;

Η εικόνα ήταν αποκρουστική: Ο 19χρονος Αλβανός κρατούμενος, που κατηγορείται για την απάνθρωπη δολοφονία ενός 19χρονου κοριτσιού στην Ρόδο, δέχεται επίθεση από μια ομάδα συγκρατουμένων του που ανενόχλητοι μπήκαν στο χώρο στον οποίο κρατούνταν και τον ξυλοκόπησαν.

Α. Ο χώρος είναι ειδικός, δηλαδή είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για να παραμένουν οι κρατούμενοι που θα μεταφερθούν στο πειθαρχείο. Εκεί είχε αποφασιστεί να μεταφερθεί ο 19χρονος για λόγους προστασίας, όπως είθισται σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων, καθώς οι κατηγορούμενοι υπάρχει κίνδυνος να δεχτούν επίθεση.

Β. Στον «ειδικό» χώρο μπήκαν 7 συγκρατούμενοί του με μαχαίρια – κατά δήλωση ενός από αυτούς (όπως ισχυρίστηκε) – και αφού τον έγδυσαν, τον έβρισαν και τον χτύπησαν. Μη ρωτάτε πως βρέθηκαν μαχαίρια στη φυλακή, είναι μια ερώτηση που προκαλεί γέλια σε όσους ξέρουν. Ο ίδιος ο 19χρονος φέρεται να είπε πως ξύπνησε σε άλλο χώρο της φυλακής  και πως «βιάστηκε». Η πρώτη ιατρική διάγνωση δεν εντοπίζει – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- βιασμό αλλά κακώσεις από χτυπήματα.

Δείτε εδώ το βίντεο

Γ. Πέρα από τα αυτοσχέδια μαχαίρια οι κρατούμενοι σε ρόλο δικαστή ή (επιεικώς) ένορκου, κρατούσαν και κινητά τηλέφωνα για να καταγράψουν την «ετυμηγορία». Το να αναρωτηθεί κανείς πως έχουν κινητά στις φυλακές ενώ απαγορεύονται, είναι για γέλια. Το να βιντεοσκοπούν όμως  το σκηνικό βίας και να το στέλνουν απευθείας στα ΜΜΕ είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο. Περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς σε κρατούμενους – πρωταγωνιστές ειδεχθών εγκλημάτων (παιδόφιλους κλπ) δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις φυλακές. Να τραβούν βίντεο για να το δουν όλοι είναι εντελώς ασυνήθιστο. Είναι σαν να περιφέρεις ένα κουφάρι σε ρωμαϊκή αρένα

Δ. «Προσπερνάμε» λοιπόν τα αυτοσχέδια μαχαίρια και τα κινητά:

-Η πόρτα για να μπουν σε ένα κλειστό χώρο , όπως φαίνεται, πως άνοιξε;

-Την ώρα που γινόταν ο κακός χαμός, οι φύλακες που ήταν;

Ε. Χθες το μεσημέρι στην τηλεόραση, ένας από τους 7 (όπως ό ίδιος δήλωσε) είπε με ύφος δικαστή, ενόρκου και γενικώς κριτή, πως «έπαθε το λιγότερο που μπορούσε να πάθει μετά από αυτό που έκανε». Το είπε ένας κρατούμενος για ληστεία, ή οποιοδήποτε άλλο κακούργημα, σε μια φυλακή ανηλίκων. Και ουσιαστικά δεν είπε τίποτα λιγότερο από αυτά που λέγονταν – από την πλειονότητα- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που η πιο επιεικής αναφορά ήταν «καλά του έκαναν».

ΣΤ. Θα αναρωτηθεί κάποιος: Μα καλά τώρα τι έπαθες και υπερασπίζεσαι τον – κατηγορούμενο ως – δολοφόνο;  Κανείς δεν υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο ως δολοφόνο. Είναι ίσως τα πιο αντιπαθή πρόσωπα των τελευταίων ετών σε μια εγκληματική ιστορία που προκαλεί αποτροπιασμό και αηδία. Προκαλεί οργή και πόνο για την τραγική κατάληξη ενός κοριτσιού που δεν έφταιγε σε τίποτα.  Υπερασπιζόμαστε όμως τη Δικαιοσύνη και το δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα να δικαστεί, αυτός ο κατηγορούμενος από δικαστές και όχι από τους αυτόκλητους ενόρκους με το ανάλογου βάρους ποινικό μητρώο, που- πιθανόν-  θα αποκτήσει και ο ίδιος. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της συντεταγμένης Πολιτείας, να εξασφαλίζει πως θα δικαστεί δίκαια και αυστηρά από τους φυσικούς του δικαστές.

ΥΓ: Είναι δείγμα υψηλού δημοκρατικού φρονήματος που τόσο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξης Κούγιας, όσο και η οικογένεια της άτυχης Ελένης, αντέδρασαν ακαριαία και δήλωσαν την αντίθεσή τους. Είναι μεγαλείο ψυχής να ακούς τον πατέρα να λέει πως θέλει να τιμωρηθούν παραδειγματικά αλλά από τη Δικαιοσύνη, όχι από άλλους κρατούμενους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ