Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εισαγγελέας στο δρόμο προς τις κάλπες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας στο δρόμο προς τις κάλπες

Διάστημα πολλαπλών δικαστικών εξελίξεων είναι αυτό που ξεκινά από σήμερα με τις αρχές να είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν έρευνες με μεγάλο πολιτικό στίγμα.

Η ολοκλήρωση συγκεκριμένων ερευνών με ειδικό πολιτικό βάρος στην διάρκεια της (ακήρυκτης αλλά σε πλήρη εξέλιξη) προεκλογικής περιόδου αναμένεται να ρίξει βαριά τη σκιά της στο πολιτικό πεδίο , με αποτέλεσμα τελικά ο εισαγγελέας να είναι περίπου ρυθμιστικός παράγοντας εξελίξεων.

  • Η υπόθεση Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Κεντρικό ρόλο προφανώς θα παίξει η ολοκλήρωση (τμήματος) της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Ήδη πληροφορίες εμφανίζουν το πόρισμα του κλιμακίου που συγκροτήθηκε από την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου να έχει ολοκληρωθεί και (μετά από μεγάλη καθυστέρηση) να παραδίδεται στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

Από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για την απόφαση της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων Χρ. Ντζούρα και Γ. Μανώλη, σχετικά με την αποστολή κλήσεων σε πολιτικά πρόσωπα ως υπόπτων για τη διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες,  χρήματα δεν έχουν βρεθεί, εκτιμάται πως με βάση έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων θα σταλούν κλήσεις υπόπτων σε τουλάχιστον τρία πολιτικά πρόσωπα , ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και αρχειοθετήσεις για κάποια από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Σίγουρα όμως η κίνηση τέτοιας διαδικασίας (με αίτημα προς τη Βουλή για να δοθεί η άδεια να σταλούν κλήσεις υπόπτων) χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα , αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σφοδρής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση να μιλά ευθέως για σκευωρία σε βάρος των στελεχών της. Σ’ αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερη σημασία και η πορεία της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται σε βάρος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς με αφορμή τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος επόπτη τους, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος παραιτήθηκε και μάλιστα, λέγεται, πως, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ακόμα και για την πορεία της έρευνας.

Στα χέρια των εισαγγελέων όμως φτάνει και πόρισμα της ίδιας επιτροπής για την υπόθεση προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ (αρκετών δεκάδων) την περίοδο μέχρι και το 2014 η οποία αξιολογείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες μη πολιτικών προσώπων και δη της ηγεσίας του οργανισμού.

  • Μάτι- Μάνδρα

Ώδινεν όρος και έτεκεν… πλημμελήματα. Εντός των ημερών, πιθανόν και εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εισαγγελικές έρευνες για τις τραγωδίες στην Μάνδρα (πλημμύρες, Νοέμβριος 2017,  23 νεκροί) και στο Μάτι (πυρκαγιά, Ιούλιος 2018,  100 νεκροί).

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάληξη των ερευνών εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών θα είναι η απαγγελία κατηγοριών για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος , γεγονός που σημαίνει πως οι όποιες μηνύσεις ή αναφορές για αδικήματα που τελέστηκαν σε βαθμό κακουργήματος θα καταλήξουν- πιθανότατα- στο αρχείο.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εισαγγελικές έρευνες θα καταλήξουν, όπως εκτιμάται,  πως για τις χαμένες ζωές στις δυο τραγωδίες, δεν υφίσταται ενδεχόμενος δόλος, αποδοχή δηλαδή εκ μέρους των αρμοδίων πως με βάση τις τυχόν πλημμελείς αντιδράσεις τους για να εμποδίσουν τα  γεγονότα, αποδέχονταν το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Η περιγραφή αυτή που συνιστά το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, όπως την κατέγραφαν συγγενείς θυμάτων, δεν αναμένεται να υπάρχει στο τελικό πόρισμα των αρχών. Συνεπώς οι όποιες ευθύνες αποδοθούν πιθανότατα θα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Η μόνη διαφοροποίηση θα είναι ως εξαιτίας της σοβαρότητας των υποθέσεων και της συρροής των αδικημάτων , οι δικογραφίες πιθανότατα θα ανατεθούν σε ανακριτές για τα περαιτέρω.  Και τις δυο περιπτώσεις μεταξύ των ελεγχομένων προσώπων είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

  • Δάνεια κομμάτων – Καταγγελίες Τσουκάτου

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υπόθεση δανειοδότησης σε πολιτικά κόμματα που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και φαίνεται να καταλήγει – επιτέλους σε πόρισμα.  Ήδη ο εισαγγελέας είχε καλέσει από αρχές Σεπτέμβρη πάνω από 50 τραπεζικά στελέχη και στελέχη κομμάτων ως υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων και μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων καταλήγει σε πορισματική αναφορά και πιθανόν διώξεις. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να εισέπραξαν πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία, δίνοντας ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα ελάμβαναν βάσει των ποσοστών τους σε… μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις! Η αυλαία στην εισαγγελική έρευνα αναμένεται να «πέσει» τις επόμενες κιόλας ημέρες, με την απόδοση ευθυνών όπου αυτές έχουν προκύψει.

Δεκαπέντε δανειακές συμβάσεις από το 2000 ως το 2011 – οι οκτώ της ΝΔ και οι επτά του ΠΑΣΟΚ – από τις τράπεζες Εθνική, (πρώην) Αγροτική, Πειραιώς, Alpha, Marfin και Εγνατία ελέχθησαν για τη νομιμότητα τους. Οι τρεις εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση (Γιώργος Καλούδης, Γιάννης Δραγάτσης και Χρήστος Ντζούρας) στηρίζουν το πόρισμά τους στις δύο πολυσέλιδες πραγματογνωμοσύνες των ειδικών.

Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε πριν από μερικές μέρες με την απολογία του άλλοτε στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος δικάζεται στην υπόθεση SIEMENS για την υπόθεση της δωρεάς από την εταιρία 420.000 ευρώ. Ο Τσουκάτος επί 10 χρόνια σέρνεται στα δικαστήρια παρά το γεγονός ότι οι ταμίες του κόμματος έχουν βεβαιώσει ενόρκως ότι τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Στην απολογία του είπε πώς πρόκειται για συνήθη (για την εποχή) πρακτική ιδιωτικής χρηματοδότησης και έδωσε το παράδειγμα πως την εκλογική  χρονιά του 2000 το ΠΑΣΟΚ πήρε ιδιωτική χρηματοδότηση περί τα 16 δις δρχ. Ανάλογα ποσά όπως είπε, διατέθηκαν και στα άλλα κόμματα. Με αφορμή αυτή την δήλωση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Πολάκης- Στουρνάρας

Εντός των ημερών αναμένεται να κληθεί και να καταθέσει στον εισαγγελέα ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την υπόθεση του «τηλεφωνήματος» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Μόλις προ ημερών η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα σχετικά με την δημοσιοποίηση – αυτούσιου- του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα για το δάνειο του από την Τράπεζα Αττικής.

Το αυτόφωρο κακούργημα της παράνομης καταγραφής της συνομιλίας  μένει να εξακριβωθεί δικαστικά, μετά την αναδίπλωση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος επιβεβαίωσε μεν το περιεχόμενο του διαλόγου αλλά είπε πως «δεν τον κατέγραψε αλλά θυμόταν το διάλογο από μνήμης».

  • Η ΔΕΠΑ

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η έρευνα για την υπόθεση του Μαν. Πετσίτη, τον οποίο τα δημοσιεύματα τα οποία πυροδότησαν την εισαγγελική έρευνα εμφανίζουν από «εκπρόσωπο υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», «υπάλληλο» της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έως «αχθοφόρο του Νίκου Παππά» και  συνεργάτης του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου «expert» σε ζητήματα offshore εταιρειών που το όνομά του περιλαμβάνεται στα Panama Papers.

Όλοι οι παραπάνω ρόλοι έχουν αποδοθεί στον Μανώλη Πετσίτη και η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει την ακρίβεια τους. Όμως από τη στιγμή που διατάχθηκε εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (με παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ευαγ. Ιωαννίδη) η έρευνα  , είναι πλέον προφανές πως  σε λίγο καιρό θα αρχίσει η «παρέλαση» και  υπουργών – ως μαρτύρων βέβαια- από το γραφείο του εισαγγελέα. Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να ξαφνιάζει αφού είναι κοινή νομική λογική:  Η βάση της έρευνας είναι όσα έχουν δημοσιευθεί αλλά και όσα έχει πει ένας εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης , ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Θεοδ. Κιτσάκος.

Κι αυτός (διώκεται ποινικά για τη μη είσπραξη των οφειλών της ELFE από τη ΔΕΠΑ) είπε πώς σειρά υπουργών ήταν ενήμεροι για τις διαδικασίες που ακολουθούσε.

  • Το μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για την υπόθεση  των καταγγελιών του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου. Σε  συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» με την οποία ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα (όπως και έγινε)  αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, όπως είπε.

Ο αντιστράτηγος ε.α. που βρισκόταν  στο πλέον νευραλγικό πόστο διαχείρισης των προσφυγικών ροών καθώς είχε υπό την διεύθυνση του τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), μέσω της συνέντευξης του παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της επικεφαλής της Οικονομικής εισαγγελίας, Μαριάννας Ψαρουδάκη η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να προσκομιστούν τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα δείχνουν τις ατασθαλίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στοιχεία ήδη έχουν προσκομιστεί και αξιολογούνται.  Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κονδύλια είναι κοινοτικά άρα η όποια- τυχόν- έκνομη ενέργεια μας ενθέτει σε επίπεδο ΕΕ όσο βέβαια και διεθνώς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ