Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Εμπόριο οργάνων: Ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εμπόριο οργάνων: Ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο

«Μου υποσχέθηκαν 6000 δολάρια για τα νεφρά μου, αλλά έχω λάβει μόνο 1.250 . Έπρεπε να ζήσω την οικογένειά μου. Είχα χάσει κάθε ελπίδα  να  βρω δουλειά και ήθελα ένα κεφάλαιο για να ξεκινήσω κάτι δικό μου », δηλώνει ο 20χρονος Μοχάμαντ από το Ιράκ ο οποίος πούλησε τα νεφρά του στα αδίστακτα κυκλώματα εμπόρων οργάνων που δρουν κυρίως στις χώρες όπου ο πόλεμος και η φτώχια εκμηδενίζουν όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και το ίδιο το αγαθό της ζωής.

Γράφει η δημοσιογράφος Ντίνα Τσουκαλά

 Εκατοντάδες Ιρακινοί πουλούν τα νεφρά τους

 Εκατοντάδες Ιρακινοί έχουν πουλήσει τα νεφρά τους ή άλλα όργανα,  τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε μία χώρα όπου το ποσοστό φτώχιας του πληθυσμού έφτανε το  22,5% το 2014, εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο… Κι όταν ο πληθυσμός μιας χώρας εξοικειώνεται με το θάνατο,  το  παράνομο εμπόριο οργάνων  φαντάζει ως η μόνη ελπίδα….

Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών  δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η εμπορία οργάνων  παραμένει σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητη. Ζήτησε δε  αυξημένη διεθνή συνεργασία για την εξάρθρωση των  εγκληματικών δικτύων τα οποία διακινούν τα ανθρώπινα όργανα  από κράτη κυρίως της Ασίας, της Μέσης Ανατολής ή της  Αφρικής,  που μαστίζονται από τον πόλεμο, την αναγκαστική μετανάστευση, την καταστροφή οικογενειακών δομών και την οικονομική ανασφάλεια.

Πρόσφυγες τα περισσότερα θύματα

Τουλάχιστον  100 περιπτώσεις μεταξύ 2014 και 2017, έχει καταγράψει ο ΟΗΕ ιδιαίτερα στα στρατόπεδα προσφύγων όπου οι διακινητές προσεγγίζουν τα  θύματά τους  είτε δελεάζοντας τους με χρήματα είτε με ψευδείς υποσχέσεις για τη μεταφορά τους σε ασφαλέστερους προορισμούς. Δωροδοκούν μάλιστα  επαγγελματίες της υγείας προκειμένου να προχωρήσουν στις παράνομες μεταμοσχεύσεις, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Άλλωστε, για αυτούς, το επιδιωκόμενο  κέρδος προέχει έναντι της ανθρώπινης ζωής… 

«Η μόνη μου λύση να πουλήσω το σώμα μου»

«Είμαι από τη  Συρία και μένω στην Τουρκία. Θα ήθελα να δώσω το λοβό των νεφρών και του ήπατος μου.  Έχω ομάδα αίματος Α+.   Δεν μιλάω τούρκικα. Δεν έχω φίλους Δεν έχω σπίτι ούτε δουλειά. Έχω μεγάλα προβλήματα. Είμαι υπό πίεση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πάρω χρήματα για μένα παρά για να πουλήσω το σώμα μου “, δηλώνει στη Γερμανική δημόσια τηλεόραση ο νεαρός Αχμέτ, στα σύνορα της Τουρκίας. Το ποσό  που έχει συμφωνήσει για τη μεταμόσχευση είναι 12.500 δολάρια. Άγνωστο βέβαια είναι αν ποτέ ο Αχμέτ πάρει αυτά τα χρήματα.  

Οι οικονομικές συμφωνίες που δεν τηρούνται

Και αυτό γιατί σπάνια οι διακινητές οργάνων τηρούν τις οικονομικές συμφωνίες τους.  Τις περισσότερες φορές εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να τους δώσουν τα όργανα τους ενώ όταν τους  προτείνουν να τα αγοράσουν, την ώρα της πληρωμής είτε εξαφανίζονται και δεν τους πληρώνουν είτε δίνουν μικρότερο ποσό από αυτό που είχαν συμφωνήσει.

Εν κρυπτώ μεταμοσχεύσεις

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν γνωρίζουν ότι τους αφαιρούνται τα όργανα. Πρόκειται εξάλλου για ευάλωτα άτομα, φτωχούς ή αστέγους που νοσηλεύονται για άλλο λόγο (πραγματικό ή όχι).

Ο αριθμός των εμπλεκόμενων στην παράνομη μεταμόσχευση περιλαμβάνει γιατρούς, μεσάζοντες, νοσηλευτικό προσωπικό, διακινητές, μεσάζοντες και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί με ακρίβεια η διάσταση του κάθε κυκλώματος.  “Τα μέλη αυτής της διαδικασίας σπάνια μπορούν να εντοπιστούν με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε την πραγματική διάσταση της κάθε εγκληματικής ομάδας”, επισημαίνουν ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

 10.000 παράνομες μεταμοσχεύσεις κάθε χρόνο

Το σίγουρο είναι πως περίπου 10.000 παράνομες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται παγκόσμια κάθε χρόνο με όργανα που αποκτώνται από δότες οι οποίοι είτε εξαναγκάζονται είτε δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για τη ζωή τους η απόφασή τους αυτή.

Μεταμόσχευση για 8.500 ευρώ

Η Αίγυπτος κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της θλιβερής λίστας του παγκόσμιου λαθρεμπορίου οργάνων. 25 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί και πανεπιστημιακοί καθηγητές   είχαν συλληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια στην Αίγυπτο έχοντας στην κατοχή τους εκατομμύρια δολάρια και ράβδους χρυσού από το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Είχαν προηγηθεί άλλες 12 συλλήψεις γιατρών, νοσοκόμων και μεσαζόντων στη  Γκίζα, νότια του Καΐρου, ακριβώς τη στιγμή  της  «λήψης των νεφρών και μέρος του ήπατος, σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο»  για ένα ποσό που δόθηκε στο δότη, 8500 ευρώ.

Οι χώρες εξαγωγής οργάνων

Πακιστάν,  Ινδία,  Ιράν, το Ιράκ, τις Φιλιππίνες είναι μερικές μόνο από τις χώρες στις οποίες οι παράνομες μεταμοσχεύσεις αποτελούν μία πραγματικότητα. 2.000 Ινδοί υπολογίζεται ότι πωλούν το ένα τους νεφρό κάθε χρόνο, ενώ στις Φιλιππίνες από τις 468 μεταμοσχεύσεις που έγιναν το 2003, οι 110 προορίζονταν για λήπτες του εξωτερικού. Πάνω από 100 παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών πραγματοποιήθηκαν και  στο Νοσοκομείο του Αγίου Αυγουστίνος στη Νότια Αφρική το 2001 και το 2002, ενώ ο κατάλογος δυστυχώς συνεχώς μεγαλώνει.   

Η αγορά της Ευρώπης

Επειδή όμως  η ζήτηση είναι αυτή που διαμορφώνει και την προσφορά,  οι ευθύνες διαχέονται και στις χώρες της Ευρώπης που  γίνονται «πύλες» εισόδου των παράνομα μεταμοσχευθέντων οργάνων. Το  10% των οργάνων που μεταμοσχεύονται παγκοσμίως, όπως αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προέρχεται από μία μεγάλη «μαύρη αγορά» που δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς και βεβαίως δεν έχει   σύνορα…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ