Εργαζόμενοι Yπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Η κατάργηση των δώρων καταργεί την αξιοπρεπή διαβίωσή μας»
Πάνω από 470.000 εργαζόμενους με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορά η απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο Επικρατείας για τα δώρα και επιδόματα, ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε ωστόσο, για μια απόφαση που αφορά τουλάχιστον 470.000 άτομα και για ποσά που “μετράνε” από την 1/1/2013 ως και σήμερα. Είναι, δηλαδή, ποσά που φτάνουν ως και τις 6.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις των δώρων (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα καλοκαιρινής αδείας) από εδώ και στο εξής.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ακαθάριστες αποδοχές (μισθός, επιδόματα) ως 3.000 ευρώ έπαιρναν ως την 1/1/2013 δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και επίδομα καλοκαιρινής αδείας 250 ευρώ. Τα ποσά αυτά, που στο σύνολό τους ήταν 1.000 ευρώ τον χρόνο, καταργήθηκαν, και είναι αυτά τα ποσά που έρχεται η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ να πει ότι πρέπει να επιστραφούν.
Ποιους αφορά η απόφαση
-Πολιτικοί υπάλληλοι που από 10/2011 ως 31/12/2015 υπάγονταν στα ειδικά μισθολόγια και από 1/1/2016 στο ενιαίο μισθολόγιο
-Όλοι οι μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου
-Υπάλληλοι ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα
-Υπάλληλοι ΟΚΑ
-Υπάλληλοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού
-Υπάλληλοι ΝΠΔΔ
-Υπάλληλοι ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ
-Υπάλληλοι επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου
-Εκπαιδευτικοί
–Ιατροί
-Υπάλληλοι γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικων γραφείων
-Υπάλληλοι ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ
-Ιερείς
Αξιοπρεπής διαβίωση
Μεταξύ των υπαλλήλων που διεκδικούν στα διοικητικά δικαστήρια τις επιστροφές των δώρων (και αναμένουν ως εκ τούτου την απόφαση του ΣτΕ), είναι και υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πενήντα προσφεύγοντες στο πολυσέλιδο δικόγραφο που υπέβαλαν στα διοικητικά δικαστήρια, κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των ανωτέρω νόμων συντασσόμενοι απόλυτα με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο νομοθέτης προχώρησε στις συγκεκριμένες περικοπές χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου, ήτοι την κατάργηση των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να πλήττεται σφόδρα η αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, εξειδικεύουν στην περίπτωσή τους τις επιπτώσεις που είχαν οι συγκεκριμένες διατάξεις στο βιοτικό τους επίπεδο. Είναι σαφές, ότι με βάση τα επιδόματα τα οποία ελάμβαναν για σειρά ετών, είχαν προϋπολογίσει τις ανάγκες διαβίωσής τους. Η χωρίς προειδοποίηση και άμεση απώλεια αυτών, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και εν τέλει την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, ο οποίος και εκπροσωπεί τους ανωτέρω δημοσίους υπαλλήλους, δήλωσε στο dikastiko.gr:
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Διοικητική Δικαιοσύνη θα κρίνει με βάση τις Αρχές που απορρέουν από το Σύνταγμα, κρίνοντας αντισυνταγματικούς τους επίδικους μνημονιακούς Νόμους, επιτρέποντας ξανά την αξιοπρεπή διαβίωση των Δημοσίων Υπαλλήλων».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr