Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ηλίας Γεωργάκης: Γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην «ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Γεωργάκης: Γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην «ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη»

Όποιος έχει αμφιβολίες γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην «ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη» δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει στην «πονεμένη» ιστορία των αναδρομικών και της  αποκατάστασης των μνημονιακών περικοπών.

Γράφει ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης

Το Μάρτιο του 2018 το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστών και εισαγγελέων διατάσσοντας την αναπροσαρμογή τους στα επίπεδα του 2012.Το σκεπτικό της απόφασης ηταν ότι : «λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς».

Και αφού οι συνταξιούχοι δικαστές ικανοποιήθηκαν, δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, οι από 1307-1316/19 αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίνεται συνταγματική η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων, που έγινε με τον Ν. 4093/12. Φυσικά η απόφαση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους της χώρας αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του ΣΤ τμήματος του ΣτΕ, το οποίο μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1 αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη.

Εκείνο όμως που πραγματικά προκαλεί και δημιουργεί αισθήματα οργής και αγανάκτησης είναι το σκεπτικό της απόφασης το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λέει ότι «… παρά τις περικοπές των δώρων οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συγκρινόμενες με το όριο φτώχειας και με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα!!!».

Φυσικά το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι αφού οι δικαστές θεωρούν αξιοπρεπές το επίπεδο διαβίωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων γιατί να μην αναπροσαρμόσουν στο ίδιο επίπεδο και τις δικές τους αποδοχές, συμβάλλοντας έτσι στην «προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης’’. Και όπως εύστοχα παρατηρεί η ΑΔΕΔΥ «οι ανώτατοι δικαστές με το ίδιο σκεπτικό κρίνουν και τις περικοπές των δικών τους αποδοχών, όταν αποφασίζουν σχετικά;

Η ιστορία δείχνει ότι το ακριβώς αντίθετο πράττουν. Όταν πρόκειται για περικοπές στους δικούς τους μισθούς τις κρίνουν αντισυνταγματικές. Γι΄ αυτό και επί όλων των κυβερνήσεων εισπράττουν αναδρομικά».

Να θυμίσω ότι επίκειται-και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον-η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου η οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί και μάλιστα καθυστερεί σημαντικά ( εκδικάστηκε στις 4-10-2017). Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει βαρόμετρο για το ύψος των αναδρομικών των συνταξιούχων αλλά και για τις αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των συντάξεων.

Πρώτη δημοσίευση «Τα ΝΕΑ» 13/8/2019

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ