Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο αντεισαγγελέας του Α.Π., Χαρ. Βουρλιώτης τα είχε πει όλα πριν από 2 χρόνια για τους Τούρκους αξιωματικούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο αντεισαγγελέας του Α.Π., Χαρ. Βουρλιώτης τα είχε πει όλα πριν από 2 χρόνια για τους Τούρκους αξιωματικούς

Είναι λίγες οι φορές που εισαγγελικές εισηγήσεις γίνονται δεκτές με χειροκροτήματα. Επίσης είναι ιστορικά υπεύθυνο να θυμόμαστε τα γεγονότα όπως γράφτηκαν από τους πρωταγωνιστές. Αυτές τις ώρες που η προκλητική «απάντηση» της Τουρκίας, υποδεχόμενη τον Έλληνα πρωθυπουργό, ήταν η επικήρυξη με 700.000 ευρώ το «κεφάλι» των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που πήραν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αξίζει να θυμηθούμε όλοι, την αγόρευση (μέσα σε πολλές ανάλογου θέσεως που υιοθετήθηκαν από τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου), η οποία ουσιαστικά «στιγμάτισε» την υπόθεση των αιτημάτων έκδοσης των 8.

Έχει δηλαδή αξία, δίπλα στις επικηρύξεις τύπου «Άγριας Δύσης» και της καλλιέργειας ενστίκτων «κεφαλοκυνηγών», να τοποθετήσουμε τα λόγια ενός λειτουργού της Δικαιοσύνης ο οποίος αναφέρεται στις αρχές του Δικαίου και του Ανθρωπισμού, όπως αρμόζει στον Δυτικό Πολιτισμό.

Η αγόρευση

Ήταν 11 Ιανουαρίου 2017, στο Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφάσιζε για την τύχη κάποιων εκ των εκζητουμένων.

Στην έδρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης, με μια αγόρευση που ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, έδωσε το στίγμα που ακολουθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη:

-Ξεκαθάρισε, πως μεν οι «πράξεις τους όπως διατυπώνονται στο κατηγορητήριο είναι επαρκώς αποτυπωμένες» αλλά «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν». Είπε χαρακτηριστικά:

«Το δικαστήριο, πρέπει να εξετάσει, όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Κάθε ένας πρέπει να τύχει απολαύσεως δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά ο φόβος. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει εδώ; Αλήθεια, υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε “νίπτω τας χείρας μου” και πάρτε τον».

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε, είπε:

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα -μικρή ή μεγάλη-, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Έμμεση αναγνώριση;

Η χθεσινή επικήρυξη εκ μέρους του Ερντογάν, έχει από τη μία την ανάγνωση της «ηθικής πρόκλησης» απέναντι σε ανθρώπους που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο σε μια άλλη χώρα, αλλά κατά μια άλλη ερμηνεία, αποτελεί και την πρώτη επίσημη -εμμέσως πλην σαφώς- αναγνώριση, πως η χώρα μας δεν πρόκειται να τους εκδώσει. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στη χώρα μας από το καλοκαίρι του 2016, μπήκαν στην αποκαλούμενη «κόκκινη λίστα», δηλαδή των τρομοκρατών του τουρκικού κράτους, μόλις χθες, την ημέρα δηλαδή της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία. Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των οκτώ Τούρκων αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής για τους καταζητούμενος για θέματα τρομοκρατίας.

Το γεγονός όμως, ότι η λίστα αυτή εμπλουτίζεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο, και οι αξιωματικοί επικηρύχθηκαν μόλις τώρα, σημαίνει κατά μία έννοια πως ουσιαστικά οι Τούρκοι αποδέχονται πλέον πως οριστικά η Ελλάδα (με βάση τις δικαστικές αποφάσεις των Ανωατάτων Δικαστηρίων της) δεν πρόκειται να τους εκδώσει. Γι’ αυτό και απευθύνεται πλέον σε μεμονωμένους πολίτες (οποιασδήποτε χώρας στην οποία μπορούν να μεταβούν) για να τους «καταδώσουν» με την επικήρυξη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ