Ο Μιχάλης Σάλλας, η δέσμευση των μετοχών της Παγκρητίου και ο «πόλεμος» με τον Γιάννη Στουρνάρα
Ένα κεφάλαιο ακόμα στην σκληρή δικαστική μάχη που δίνει ο άλλοτε κραταιός τραπεζίτης και επί σειρά ετών ισχυρός άνδρας της τράπεζας Πειραιώς. Μιχ. Σάλλας εγγράφει η δημοσιοποίηση της δέσμευσης των μετοχών κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα.
Η δέσμευση έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό αλλά διέρρευσε μόλις χθές και αφορά τόσο τις μετοχές του κ. Σάλλα όσο και εταιρειών συμφερόντων του οι οποίες επίσης μετέχουν στην Παγκρήτρια Τράπεζα. Η απόφαση είχε ληφθεί από την επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννας Ζαϊρη, ενώ με άλλες αποφάσεις έχουν δεσμευθεί και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του τραπεζίτη.
Στα δικαστήρια
Ο λόγος της δέσμευσης των μετοχών δεν είναι ένας, τουλάχιστον έτσι αναφέρουν δικαστικές πηγές. Κι αυτό γιατί δεν αφορά ειδικά κάποια από τις συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες έχει τεθεί υπό διερεύνηση αλλά έγινε εξαιτίας (συνολικά) των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει ο Μιχάλης Σάλλας από την περίοδο που ήταν ο ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς και οι οποίες βρίσκονται είτε σε ανακριτική έρευνα η σε έρευνα από τους αρμόδιους εισαγγελείς. Το ερώτημα είναι πως βρέθηκε ο πανίσχυρος τραπεζίτης στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης;
Το πόρισμα της ΤτΕ
Ήδη σε εισαγγελικό επίπεδο εκτιμάται πως οι έρευνες θα προχωρήσουν σύντομα με την κλήτευση υπόπτων σχετικά με όσα κατέγραψε σε πολυσέλιδο πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος, στα τέλη του 2017 και το οποίο απέστειλε στις εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα φέρεται να διαπιστώθηκε από πορίσματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος πως προκλήθηκε ενδεχόμενη ζημία 6,4 εκατ. ευρώ στην τράπεζα μέσα από αγοραπωλησίες ακινήτων που έκανε ο ίδιος με το πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ο κ. Σάλλας αρνείται κάθε αδίκημα.
Το Bloomberg
Πριν από καιρό το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε στοιχεία του πορίσματος της ΤτΕ που φέρεται να αξιοποίησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σχετικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έκανε ο Μιχ. Σάλλας με το πιστωτικό ίδρυμα.
Κατά το πρακτορείο ο Μιχάλης Σάλλας αμφισβητεί τα ευρήματα της έκθεσης και αρνείται κάθε αδίκημα. Σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς πωλήθηκαν από την τράπεζα το 2003 σε εταιρείες που συνδέονται με το Μιχάλη Σάλλα και μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν εκ νέου από την Πειραιώς το 2006 πολύ ακριβότερα, με τη συναλλαγή να προκαλεί ζημία στο πιστωτικό ίδρυμα.
Όταν οι Ελληνικές εισαγγελικές αρχές στράφηκαν εναντίον του Σάλλα και έξι άλλων στελεχών της Πειραιώς για την υπόθεση αυτή, εμφανίσθηκε το 2016 η κυπριακή εταιρεία Copiouso και αγόρασε (σ.σ. με διακανονισμό) τα ακίνητα σε τιμή αντίστοιχη με αυτή που τα είχε αποκτήσει (σ.σ. με ζημιά) η Πειραιώς το 2006. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σάλλα η συναλλαγή αυτή οδηγούσε σε εξάλειψη της ζημίας για την Πειραιώς και ως εκ τούτου καθιστούσε τη σε βάρος του δίωξη ως άγονη.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Αλλά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στα στοιχεία που κοινοποίησε στους εισαγγελείς φέρεται να αναφέρει πως τα χρήματα που χρησιμοποίησε το 2016 η Copiouso για τη χρηματοδότηση της αγοράς των ακινήτων προέρχονται από δάνεια που η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ιδιοκτήτη της Libra Group.
Πιο απλά, το πόρισμα αναφέρει πως μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο της Πειραιώς, αρχικά προοριζόμενο για επενδύσεις σε αιολικό πάρκο, κατέληξε για τη χρηματοδότηση δόσης για την απόκτηση των πέντε ακινήτων από την Copiouso. Δηλαδή σύμφωνα με την Αρχή η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με χρήματα της ίδιας της Πειραιώς, γεγονός που επαυξάνει τη ζημία για την τράπεζα και δείχνει πως υπήρξε σύμπραξη Σάλλα και Λογοθέτη.
Αλλά η Αρχή επικαλείται και πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει πως τα δάνεια αυτά δόθηκαν με χαριστικούς όρους στις εταιρείες του Γιώργου Λογοθέτη. «Η καλή τραπεζική πρακτική και η συνετή διαχείριση παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης αυτών των ακινήτων», αναφέρει για το θέμα ο έλεγχός της ΤτΕ.
Αρνείται κατηγορηματικά
Ο Λογοθέτης από την πλευρά του, όπως ανέφερε το Bloomberg αρνείται οποιαδήποτε παράβαση. Επί του παρόντος, η Copiouso εξακολουθεί να είναι κύριος αυτών των ιδιοκτησιών, αλλά λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώσει το τίμημα της μεταβίβασης στη βάση του διακανονισμού που έχει κάνει με την Πειραιώς από το 2016, αυτά θα περιέλθουν ξανά πίσω στην τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε τότε στο Bloomberg ότι έχει ενεργήσει για την προστασία των συμφερόντων της και, πως σύμφωνα με τις διατάξεις της δανειακής σύμβασης, βρίσκεται στη διαδικασία ανάκτησης των ακινήτων.
Η κόντρα με τον Στουρνάρα
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΤτΕ ο Μιχ. Σάλλας πέρασε στην αντεπίθεση και τον Μάρτιο του 2018 με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αντέκρουσε το πόρισμα λέγοντας «νομίζω ότι υπήρξε υπερβάλλον ζήλος» και αναφέροντας ότι «όπως παρουσιάστηκε στον τύπο δημιούργησε μια πολύ αρνητική εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς και για τα στελέχη της.
Διαβάζοντας, όμως, οποιοσδήποτε αναγνώστης τα κείμενα του ελέγχου, εύκολα διαπιστώνει ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται δεν ήταν ζημιογόνες για την Πειραιώς, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις, όπως μαθαίνω, εκτός ότι είναι ενήμερες, έχουν ληφθεί και οι κατάλληλες εξασφαλίσεις».
Σε ερώτηση για τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας Πειραιώς σημειώνει πως «αυτά που επωλήθησαν, όπως λέει η ΤτΕ, σε δυσμενή τιμή, είναι δάνεια τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Δεν είχαν χορηγηθεί από την Πειραιώς αλλά περιήλθαν σε αυτή με τις συγχωνεύσεις των κυπριακών τραπεζών το 2013.
Η αξία της πώλησης των συγκεκριμένων δανείων από την τράπεζα Πειραιώς ήταν όχι απλώς μεγαλύτερη από την αξία στην οποία αποκτήθηκαν αλλά πολλαπλάσια. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές στις οποίες απέκτησε η Πειραιώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχαν προσδιοριστεί από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς με τη συμμετοχή και της ΤτΕ.Επομένως οι εποπτικοί φορείς γνώριζαν ότι το προβληματικό χαρτοφυλάκιο που πώλησε η τράπεζα το απέκτησε σε πολύ χαμηλότερες αξίες».
«Εσφαλμένες παραδοχές»
Υποστήριξε δε όσον αφορά τις ενδεχόμενες απώλειες της Πειραιώς ύψους 6,4 εκατ. ευρώ από συναλλαγές πώλησης ακινήτων της: «Εχω ήδη επισημάνει ότι αναπαράγονται εσφαλμένες παραδοχές του πορίσματος της ΤτΕ ΕΛΛ -1,60% που έχουν αντικρουστεί πλήρως. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή μου από την Πειραιώς. Επειδή η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω».
Σχολιάζοντας το πόρισμα της ΤτΕ υπογράμμισε ότι «όχι μόνον εγώ αλλά και πολλά καλά και άξια στελέχη της τράπεζας έχουν εμπλακεί σε δυσμενείς συνέπειες, προσωπικές και επαγγελματικές, πρωτού καν μπορέσουν να απαντήσουν σε όσα τους καταλογίζει το πόρισμα. Και τούτο γιατί η ΤτΕ έσπευσε να ποινικοποιήσει τη διαδικασία πριν αυτά τα πρόσωπα, και εγώ μαζί τους, προλάβουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και να παρουσιάσουν τα αντεπιχειρήματά τους».
«Συρρίκνωσε τις τράπεζες»
Το επόμενο επεισόδιο στην (κακή) σχέση Στουρνάρα-Σάλλα παίχτηκε μήνες αργότερα με άρθρο του πρώην ισχυρού άνδρα της Πειραιώς στο protagon.gr. Σε αυτό εξαπέλυσε ευθείες βολές για τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και τις ευθύνες του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για τη συρρίκνωση των τραπεζών. Αλλωστε από τον τίτλο του άρθρου του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα («Ο ρόλος των εποπτικών αρχών στη συρρίκνωση των τραπεζών») εύκολα γινόταν αντιληπτό προς ποια κατεύθυνση στρέφονταν τα βέλη.
«Αναπτύχθηκε (για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα) μία λανθασμένη και τιμωρητική αντίληψη, που όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν την είχαν μόνον οι ξένοι αλλά και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όχι απλώς την ανέχθηκε αλλά και την υποστήριξε. Αν από τότε είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί αλλά και αργότερα, αν η ΤτΕ είχε στηρίξει λύσεις αποτελεσματικές, το τοπίο σίγουρα θα ήταν σήμερα διαφορετικό», ανέφερε στο άρθρο του.
Αναμένεται πλέον το επόμενο επεισόδιο…
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr