Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο νόμος στα χέρια του πολίτη ή των αρχών;  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο νόμος στα χέρια του πολίτη ή των αρχών;  

Η έκφραση πήρε το νόμο στα χέρια του, είναι αυτή που περιγράφει ενδεχομένως, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κατηγορούμενος στην Κόρινθο, ο οποίος πυροβόλησε τον άνθρωπο που πλησίαζε στο σπίτι του με σκοπό, όπως αναφέρεται να το διαρρήξει.

Νομικοί που εξηγούν σε ποιες περιπτώσεις τα δικαστήρια μπορεί να κρίνουν ακόμα και ατιμώρητο δράστη τέτοιου εγκλήματος, επισημαίνουν ξεκάθαρα αυτό που οφείλουμε όλοι να πούμε: Πως η επιβολή της τάξης είναι έργο των διωκτικών αρχών.

Kανόνες της ζούγκλας ή έννομη τάξη;

Άλλωστε, σε διαφορετική περίπτωση θα τίθετο απλά το ερώτημα κανόνες της ζούγκλας ή έννομη τάξη; Η αυτονόητη απάντηση πως ουδείς πρέπει να παίρνει το νόμο στα χέρια του, σταματά όμως να είναι αυτονόητη, όπως λένε άνθρωποι που το βίωσαν, τη στιγμή που νιώθεις ότι απειλείται η σωματική σου ακεραιότητα, πολλώ δε μάλλον η ασφάλεια της οικογένειάς σου. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει μια ξεκάθαρη νομική διάκριση. Λέει το άρθρο 25 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα:

«Κατάσταση ανάγκης που αποκλείει το άδικο.

Δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος, για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο, ο οποίος απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή κάποιου άλλου χωρίς δική του υπαιτιότητα, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος και τη σπουδαιότητα από τη βλάβη που απειλήθηκε».

Η άμυνα και η εγκληματικότητα

Ο ποινικολόγος Βασίλης Καπερνάρος θεωρεί πως σε περίπτωση που κάποιος εισβάλλει στο σπίτι κάποιου άλλου «σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει άμυνα (περίπτωση άμεσου κινδύνου) καθώς ο αμυνόμενος εκ των πραγμάτων αισθάνεται την ανάγκη να πλήξει τον δράστη. Αρκεί βέβαια να μην φτάνουμε σε θάνατο».

Η ποινικολόγος Αλεξάνδρα Μάμα εξηγεί επίσης πως «αν το προσβαλλόμενο πρόσωπο αισθανθεί απειλή τότε είναι δικαιολογημένος να αμυνθεί». Όμως «κάποιος που δεν βιώνει την κατάσταση του προσώπου που βρίσκεται στο σπίτι, θα μπορούσε να πει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αλλιώς π.χ να πυροβολήσει δύο φορές στον αέρα και όχι να στραφεί απευθείας εναντίον του».

Αύξηση

Η απάντηση στην εγκληματικότητα πάντως, όπως συμφωνούν όλοι, δεν είναι η χρήση βίας από τους πολίτες. Όμως οι περιπτώσεις που άνθρωποι πήραν το νόμο στα χέρια τους είναι αρκετές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Καπερνάρος αποδίδει αυτή την αύξηση στην αύξηση του όγκου της παραβατικότητας  λόγω, «πρώτον της έλλειψης αστυνόμευσης λόγω της συρρίκνωσης των αστυνομικών τμημάτων και δεύτερον στο ότι έχει αυξηθεί και ως είδος αυτού του τύπου η  παραβατικότητα κυρίως με τις εισβολές στα σπίτια πολιτών».

Παλιές περιπτώσεις

Ανάλογες περιπτώσεις έχουν υπάρξει στην Ελλάδα και στο πρόσφατο παρελθόν.

  • Τον Ιούνιο του 2012 ένας 24χρονος φοιτητής στην Παιανία πυροβόλησε και σκότωσε τον 43χρονο Αλβανό ληστή που μπήκε στο σπίτι του και απείλησε τη μητέρα του. Τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
  • Τον Οκτώβριο  του 2017 ένας 79χρονος στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας σκότωσε έναν 30χρονο που προσπάθησε να διαρρήξει το κοσμηματοπωλείο του. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, το 1996 το είχε ξανακάνει αφού είχαν και πάλι επιχειρήσει να τον ληστέψουν και μάλιστα είχαν πυροβολήσει εναντίον του.
  • Tον Μάρτιο του 2018 ένας 88χρονος στη Γλυφάδα πυροβόλησε κατά των δύο ληστών που μπήκαν στο σπίτι του τραυματίζοντας τον έναν στο χέρι. Αφέθηκε ελεύθερος από την ανακρίτρια με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ