Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οι δέκα δικαστικές μάχες που θα “ταράξουν” (πολιτικά και οικονομικά) το 2019

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δέκα δικαστικές μάχες που θα “ταράξουν” (πολιτικά και οικονομικά) το 2019

Δέκα υποθέσεις που απασχόλησαν όσο λίγες, πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2019. Δικογραφίες που «ακουμπούν» πολιτικά πρόσωπα, οικονομικά σκάνδαλα που για δεκαετίες συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, ακόμα και υποθέσεις ναρκωτικών με άρωμα «show biz» πρόκειται να πρωταγωνιστούν στις δικαστικές αίθουσες.

Το dikastiko.gr αναδεικνύει, τις δίκες που θα απασχολήσουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας το 2019 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση σε σημαντικές δίκες που εδώ και χρόνια διεξάγονται στο Εφετείο της Αθήνας. Τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η «εγκληματική οργάνωση» της Χρυσής Αυγής, η δραστηριότητα της Depuy Hellas, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, αλλά και η «μίζα» του Ανδρέα Μαρτίνη, είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται εντός της νέας χρονιάς η ελληνική Δικαιοσύνη να καταλήξει ως προς την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων.

Παράλληλα, το 2019 πρόκειται να είναι η χρονιά έναρξης ακροαματικών διαδικασιών για εξίσου σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες ήδη από τα προγενέστερα στάδια έχουν καθηλώσει την κοινή γνώμη. Τόσο η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, όσο και το πολιτικό “θρίλερ” για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έχουν αποτελέσει δικογραφίες -«σταθμοί», αφού έχει δαπανηθεί πολύ μελάνι για την καταγραφή όσων τις αφορούν.

Το Dikastiko.gr προχωρά με την έναρξη του νέου έτους, σε μία προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικότερων υποθέσεων, που αναμένεται να μονοπωλήσουν το νομικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον τους επόμενους 12 μήνες.

Novartis

Εκτός από τις εξελίξεις που αναμένονται από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τον ενδεχόμενο χρηματισμό γιατρών και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων από τη φαρμακοβιομηχανία, κατά το καινούργιο έτος θα απασχολήσει και η αγωγή κακοδικία κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένης Τουλουπάκη, και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Η συζήτηση έχει προσδιοριστεί για το Μάρτιο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, μετά την αγωγή που κατέθεσε η προκάτοχος της θέσης Ελένη Ράικου και ο σύζυγός της γιατρός, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Το ζευγάρι διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, καθώς υποστηρίζει ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας.

Siemens

Η ταχύτητα, με την οποία εξελίσσεται η δίκη για τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, κρατά ιδιαίτερα ζωντανό το σενάριο, μέσα στους επόμενους μήνες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να έχει εκδώσει την ετυμηγορία του γύρω από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ήδη η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών των περισσότερων από 60 κατηγορούμενων. Πρόκειται κυρίως για στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ, στους οποίους έχουν αποδοθεί κατά περίσταση τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, η Siemens προκειμένου να υπογραφεί η περιβόητη σύμβαση έδωσε «δώρα» σε στελέχη του Οργανισμού αλλά και σε πολιτικά κόμματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Χρυσή Αυγή

Ένα βήμα πριν ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, περίπου 3,5 χρόνια μετά την έναρξή της. Αν και τα νούμερα απέχουν από εκείνα κάθε άλλη διαδικασία, οι αισιόδοξες φωνές υποστηρίζουν πως το 2019 δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη χρονιά ορόσημο, καθώς θα σημάνει το τέλος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των αναγνωστέων εγγράφων, ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση των μαρτύρων που έχουν προταθεί από την υπεράσπιση. Τα επόμενα στάδιο, εκείνο των απολογιών και των αγορεύσεων των συνηγόρων ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθιστώντας αδύνατη μία ξεκάθαρη εκτίμηση ως προς το χρόνο που θα χρειαστεί για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία.

Ανδρέας Μαρτίνης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθεται εδώ και λίγο καιρό ο πρώην επικεφαλής του κοινωφελούς ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν”, Ανδρέας Μαρτίνης, η σύζυγός του, Γεωργία, και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καμπής, αντιμέτωποι το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Αιτία στάθηκε το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, το οποίο εντοπίστηκε σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους και η ελληνική Δικαιοσύνη αποδίδει σε «μίζα» που δόθηκε με αντάλλαγμα την επίτευξη σύμβασης για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του “Ερρίκος Ντυνάν” και της γερμανικής εταιρίας “Hospitalia International GmbΗ”. Οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τα όσα τους αποδίδονται, ενώ εκτός απροόπτου μέσα στους επόμενους μήνες το δικαστήριο θα έχει καταλήξει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους.

Γιάννος Παπαντωνίου – Σταυρούλα Κουράκου

Μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν την περασμένη χρονιά και θα συνεχίζει να απασχολεί και το νέο έτος, είναι εκείνη που οδήγησε τον πρώην τσάρο της ελληνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, στη φυλακή.

Και οι δύο έχουν καταστεί προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους για το ποσό ύψους 2,8 εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003 και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Τα χρήματα, κατά την κατηγορία, μεταφέρθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρίας THALES, σε πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου και από εκεί σε λογαριασμούς της οικογένειας. Από την πλευρά του, ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται την εμπλοκή τους στην υπόθεση, αν και ο τρίτος κατηγορούμενος, Ανδρέας Μπάρδης, είχε περιγράψει πως λάμβανε τα χρήματα σε μετρητά προκειμένου να τα διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα μέσω δικών του λογαριασμών.

Depuy Hellas

Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται από το Μάιο του 2017 και η υπόθεση για τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών της εταιρείας Depuy σε 114 δημόσια νοσοκομεία.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται 24 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «Depuy Hellas Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων. Οι κατηγορούμενοι εμφανίζεται από το 2000 έως το 2006 να εμπλέκονται σε δωροδοκίες με στόχο την επιλογή των ορθοπεδικών προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας, προκαλώντας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή και υποκλοπές

Στο εδώλιο αναμένεται να φτάσει και η δικογραφία που αφορά στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως “σχέδιο Πυθία” και στις τηλεφωνικές υποκλοπές. Δεκατρία χρόνια μετά, με την υπόθεση να έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα, πλέον αναμένεται η παραπομπή ή μη του μοναδικού κατηγορούμενου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πρόκειται για τον καταζητούμενο Αμερικανό πράκτορα William Bazil, ο οποίος φέρεται ότι επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά την αποκάλυψη των οποίων εξαφανίστηκε από τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα για τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη, στους οποίους κατά περίσταση είχαν αποδοθεί τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

Κοκαΐνη στο Κολωνάκι

Στα τέλη του 2018 ξεκίνησε τελικά, ύστερα από σειρά αναβολών, η δίκη για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε μαγαζί του Κολωνακίου. Στο εδώλιο κάθονται 27 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και γνωστά ονόματα της «show biz», όπως μοντέλα, ηθοποιοί και παρουσιαστές.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο βασικός κατηγορούμενος, που παραμένει ακόμα καταζητούμενος και φέρει το ρόλο διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης, διακινούσε στο κέντρο της Αθήνας ναρκωτικές ουσίες. Με ορμητήριο γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου, η ομάδα φέρεται να είχε πελάτες γνωστά ονόματα της εγχώριας «κοσμικής Αθήνας», οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται να προμηθεύονταν τα ναρκωτικά μέσω κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε υπηκόους του Πακιστάν.

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Σε δύο εβδομάδες, στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβρη του 2017 μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού.

Στο Μικτό Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας έχουν παραπεμφθεί πέντε αλλοδαποί, ανάμεσά τους ο Μικέλα Κάστριοτ και ο Αλέξανδρος Μάτα που κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ληστεία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Το ρόλο των ηθικών αυτουργών έχει αποδόσει ο τακτικός ανακριτής στους Κλοντιάν Λεκοτσάι, Άρμπερ Μπάκο και Όλντι Ντούλτσε.

Οι δύο τελευταίοι έχουν ήδη μία καταδίκη σε 22 και 23 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου τον Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του στην Πεντέλη. Στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθεί και ο Άρης Φλώρος, ο οποίος έχει καταθέσει στο στάδιο της ανάκρισης ως μάρτυρα, αφού σύμφωνα με τις απολογίες κάποιων εκ των κατηγορουμένων, ο άτυχος ποινικολόγος έγινε «στόχος» για να αποσπάσουν χρήματα από τον καταδικασθέντα επιχειρηματία, ο οποίος ήταν και εντολέας του στη δίκη Energa – Hellas Power.

Folli Follie

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου «πρωταγωνίστησε» το 2018 και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να απασχολεί και το νέο έτος. Η άλλοτε παγκόσμια αυτοκρατορία Folli Follie βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης, αφού μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και άλλα στελέχη έχουν καταστεί κατηγορούμενοι για σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μεταξύ αυτών είναι ο ιδρυτής της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η αντιπρόεδρος και συζύγού του, Κατερίνα, ο υιός τους Τζώρτζης, ο διευθύνων σύμβουλος και ακόμη τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και ο οικονομικός διευθυντής, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τον ισολογισμό του 2017 και ο επικεφαλής του Ομίλου στην Ασία.

Όπως αναφέρεται σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την πρώτη δέσμευση περιουσίας της οικογένειας, υπήρχε «μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών», οι οποίοι «εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ