Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι καταθέσεις του “Γιάννη Αναστασίου”: Να γιατί η Δικαιοσύνη τον έκανε προστατευόμενο μάρτυρα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι καταθέσεις του “Γιάννη Αναστασίου”: Να γιατί η Δικαιοσύνη τον έκανε προστατευόμενο μάρτυρα!

Δύο πολιτικά πρόσωπα και τέσσερις καταθέσεις μετρά ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis «Γιάννης Αναστασίου» -κατά κόσμο Νίκος Μανιαδάκης- ο οποίος φέρει πλέον την ιδιότητα του κατηγορούμενου.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, που του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχε κριθεί στο παρελθόν από την ελληνική Δικαιοσύνη ως ένα σημαντικό πρόσωπο, το οποίο μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ωστόσο μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο, οι εισαγγελικές αρχές χαρακτήρισαν «γενικολογίες» τα όσα κατέθεσε.

Ποια ήταν αυτά;

Ο «Γιάννης Αναστασίου» βρέθηκε στις αρχές του 2018 ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς, καταθέτοντας όσα γνωρίζει για ενδεχόμενο χρηματισμό πολιτικών προσώπων από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. Ο ίδιος έκανε αναφορά στον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο και στον υφυπουργό Μάριο Σαλμά, οι οποίοι αργότερα χαρακτήρισαν αναληθή όλα όσα κατατέθηκαν.

Αναφορικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο προστατευόμενος μάρτυρας υποστήριξε οτι επί υπουργίας του στην προετοιμασία και διαμόρφωση του δελτίου τιμών συμμετείχαν συγκεκριμένα άτομα -ορισμένα εκ των οποίων κατονόμασε ενδεικτικά- «τα οποία από κοινού προετοίμαζαν την διαμόρφωση του δελτίου τιμών». Πρόσθεσε πως «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους», ενώ εκτίμησε ότι επειδή τα άτομα εκείνα ήταν στενοί συνεργάτες του Ανδρ. Λοβέρδου, ο οποίος υπέγραφε τις τελικές αποφάσεις, «λογικά θα ήταν αδύνατο να μην γνώριζε».

Αντίστοιχη ήταν η κατάθεσή του για τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις  3 Ιανουαρίου 2018, ο Νίκος Μανιαδάκης, κατέθεσε στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ο πρώην υφυπουργός διατηρούσε ξεχωριστό γραφείο εκτός του υπουργείου, στο οποίο πραγματοποιούσε συναντήσεις με εκπροσώπους εταιριών. «Ήταν  διάχυτη η φήμη» κατέληξε προσθέτοντας πως «στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στο συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των συναντήσεων αυτόν ο Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως  χρήματα  προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Συναντούσε πάντα μόνος του τους εκπροσώπους των εταιρειών χωρίς παρουσία οποιουδήποτε συνεργάτη του. Είχε διαφορετικές  γραμματείς από ότι στο υπουργείο και επιπλέον διατηρούσε τις τιμές των φαρμάκων και τα δελτία τιμών στον προσωπικό του υπολογιστή και είχε απευθείας συνεργασία και πρόσβαση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των τιμών με τα στελέχη του ΕΟΦ.

Μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην αγορά ότι επί υπουργίας του υπήρξαν περιπτώσεις αυξήσεως τιμών όπως για παράδειγμα του φαρμάκου Lucentis παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν έχει δοθεί καμία αύξηση τιμής ούτε για τις περιπτώσεις διόρθωσης τιμών σε περίπτωση λάθους». Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο ίδιος ο «Γιάννης Αναστασίου» είχε δει, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, ότι «στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Η άλλη όψη

Πλέον, ο Νίκος Μανιαδάκης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), αφού, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, υπάρχει στη δικογραφία κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρας, σύμφωνα με τον οποίο ο άτυπος σύμβουλος υπουργών Υγείας χρηματίστηκε με το ποσό τον 120.000 ευρώ. Ήδη από το Νοέμβριο του 2017, η προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση», είχε αναφερθεί στο πρόσωπο του Νίκου Μανιαδάκη λέγοντας ότι «εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novatris εν γνώση του υπουργού».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ