Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Τι μέλλει γενέσθαι με τον νέο Ποινικό Κώδικα και την υπόθεση Siemens;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι μέλλει γενέσθαι με τον νέο Ποινικό Κώδικα και την υπόθεση Siemens;

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το περιεχόμενο της συμπληρωματικής εισαγγελικής πρότασης  όσον αφορά στις δωροδοκίες της  Siemens. Η υπόθεση που «σέρνεται»  από το 2005 έχοντας περάσει από  διάφορα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία  αλλά και από τη Βουλή,  «σκόνταψε»  στο παρά 1΄ της απόφασης στον νέο ποινικό κώδικα.

Οι αλλαγές που  προβλέπονται  «υποχρέωσαν»  την εισαγγελέα της έδρας σε συμπληρωματική πρόταση η οποία είχε ανακοινωθεί για την  Παρασκευή 12 Ιουλίου. Ωστόσο το ότι τα δικαστήρια βρίσκονταν ακόμη σε αναστολή λειτουργίας λόγω των εκλογών  είχε ως αποτέλεσμα αυτή  να μετατεθεί για αύριο Δευτέρα. Του ορισμού  νέας ημερομηνίας προηγήθηκε η έντονη αντίδραση των δικηγόρων  υπεράσπισης  οι οποίοι  μπροστά στην επιμονή του δικαστηρίου να συνεχιστεί η διαδικασία παρά την αναστολή, αποχώρησαν καταγγέλλοντας την έδρα  για «πραξικοπηματικούς χειρισμούς».

Όσον αφορά τώρα στο «δια ταύτα»  της υπόθεσης, πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι με βάση το νέο ποινικό κώδικα  η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά μόνο αθωωτική για όλους τους κατηγορούμενους  αφού πλέον  τα κακουργήματα που τους αποδίδονται  μετατρέπονται σε πλημμελήματα  ενώ  ως δημόσιοι υπάλληλοι νοούνται μόνο όσοι ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα.

Τα πιθανά σενάρια

Όπως εξηγούν νομικοί στο dikastiko.gr η συμπληρωματική πρόταση της εισαγγελέως έχει πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες κατευθύνσεις που μπορεί να κινηθεί  μετά την κατάργηση του άρθρου 263Α.  Βάση αυτού, ο  ΟΤΕ, όπως οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες και οι ΜΚΟ,   δεν ανήκει  στον στενό δημόσιο τομέα και συνεπώς και οι υπάλληλοι του δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία. Συνεπώς, η  βασική κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη δίκη οι υπάλληλοι του Οργανισμού  θα κριθεί ως ανέγκλητη πράξη.

Μη αξιόποινη  δηλαδή  την περίοδο που φέρεται να τελέστηκε,  καθώς  ο νόμος για τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα θεσπίστηκε το 2014, ενώ οι δωροληψίες στην προκειμένη περίπτωση  αποδίδονται στους κατηγορούμενους την περίοδο 1997- 2005.  Έτσι, σύμφωνα πάντα με νομικούς, εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει  το βασικό αδίκημα δεν μπορεί να σταθεί ούτε  το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Άρα η κατάληξη,  υποστηρίζουν,  θα πρέπει να είναι η απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Μία δεύτερη πιθανότητα  είναι η  βασική κατηγορία της κακουργηματικής παθητικής δωροδοκίας για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ, με βάση το νέο Π.Κ, να μετατραπεί σε πλημμέλημα  αφού  πλέον θεωρούνται υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας, το οποίο βέβαια έχει πλέον παραγραφεί.  Σε μία τέτοια περίπτωση ωστόσο εφόσον  το αδίκημα θεωρείται ότι έχει τελεστεί μπορεί  να στηριχτεί το ξέπλυμα, όπως έγινε και σε άλλες υποθέσεις με παραγραμμένο το βασικό αδίκημα.

Ως πλέον χαρακτηριστική  αναφέρεται αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Παρόμοια  είναι   τα σενάρια που «παίζουν» και για τα στελέχη της Siemens τα οποία  κάθονται στο εδώλιο : είτε, η  κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα και έχει παραγραφεί, με δυνατότητα ωστόσο καταδίκης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είτε, δεν υφίσταται  ως αδίκημα η δωροδοκία την περίοδο που φέρονται να έδιναν  «δώρα»  στους υπαλλήλους  μιας ιδιωτικής εταιρείας , δηλαδή τον ΟΤΕ. Λιγότερες πιθανότητες φαίνεται να έχει μία ακόμη  κατεύθυνση που μπορεί , όπως λένε νομικοί, να ακολουθήσει η εισαγγελέας.  Όσοι κατηγορούνται  για δωροδοκία και άγνωστων προσώπων  μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτά τα  πρόσωπα ήταν είτε πολιτικοί, είτε υπάλληλοι υπουργείων, συνεπώς υπάρχει  η δυνατότητα καταδίκης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr