Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Χρ. Ράμμος, τ. αντιπρόεδρος ΣτΕ: Οφείλουμε ένα νέο -αυτονόητο- “όχι” στον κ. Ερντογάν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρ. Ράμμος, τ. αντιπρόεδρος ΣτΕ: Οφείλουμε ένα νέο -αυτονόητο- “όχι” στον κ. Ερντογάν

Πρέπει κάποιος να θυμίσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι στις Δημοκρατίες (όπως είναι η Ελλάδα) τα ζητήματα δεν επιλύονται με επικηρύξεις σαν να είναι ξέφραγο αμπέλι η χώρα μας, για να δελεαστεί κάποιος Ιούδας και με παράνομο τρόπο να απαγάγει από την προστασία που τους παρέχουν οι Ελληνικές Αρχές τους 8 Τούρκους φυγάδες και να τους μεταφέρει ναρκωμένους και σιδηροδέσμιους μέσα στο σκοτάδι της νύκτας στην Τουρκία . Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να μην ενοχλούν στην γείτονα, αλλά δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως η Ελλάδα, η κυριαρχία της οποίας δεν είναι ούτε καν νοητό ότι μπορεί να παραβιαστεί από μίσθαρνα όργανα ενεργούντα κατ’ εντολή της ξένης χώρας.  Θα πρέπει ακόμη να πει κάποιος στον Τούρκο Πρόεδρο ότι με την επικήρυξη αυτή προσβάλλεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας και αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει. 

Γράφει οΧρήστος Ράμμος*

Θα πρέπει τέλος, να του υπομνησθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος Δικαίου, και στα κράτη Δικαίου για τα ζητήματα που αφορούν τα της εκδόσεως εκζητουμένων σε τρίτες χώρες και για τα της χορηγήσεως πολιτικού ασύλου, σε αυτούς που το δικαιούνται, αποφαίνονται τα καθορισμένα από το Σύνταγμα και νόμους όργανα. Στην Ελλάδα δε τα όργανα αυτά είναι τα Δικαστήρια. Και τα Ελληνικά Δικαστήρια, όλα τα Ανώτατα Ελληνικά Δικαστήρια, έχουν αμετάκλητα αποφανθεί αφενός μεν ότι οι 8 ικέτες δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία (με σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2017) αφετέρου δε ότι πρέπει να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον ένα από αυτούς. Για το τελευταίο αυτό θέμα η απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και ήταν η υπ’ αριθ. 1694/2018 απόφαση, στην οποία είχα την τιμή να προεδρεύσω και η οποία ήταν ομόφωνη. Επίσης εκδόθηκε με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης και, επομένως, ότι ισχύει για τον ένα (δηλ η υποχρέωση χορηγήσεως πολιτικού ασύλου) ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τους υπολοίπους επτά.  Και αυτά δεν αλλάζουν όσες φορές και να επανέλθει ο κ. Ερντογκάν στο θέμα. Διότι στα αιτήματα αυτά εμείς απαντάμε και θα απαντάμε συνεχώς με την δική μας επιμονή , που είναι η επιμονή στην τήρηση της νομιμότητας, των αρχών του κράτους Δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δηλαδή με μια κουβέντα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού της. Η Ελλάδα είναι φιλόξενος τόπος για τους πολιτικά κατατρεγμένους ικέτες, όπως το επιβάλλει το Σύνταγμά της, οι διεθνείς της δεσμεύσεις και πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι γνωρίζει εξ ιδίας πείρας τι σημαίνει δικτατορικό καθεστώς. Όταν ζει κάποιος επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς ομαλότητας και δημοκρατίας έχει την τάση να τα θεωρεί δεδομένα και ίσως δεν μπορεί να φανταστεί τι βάρβαρος, χωρίς ξημέρωμα, εφιάλτης είναι οι δικτατορίες.  Εμείς, όμως, δε το ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε ειδικότερα την ευγνωμοσύνη που νοιώθαμε τα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης Δικτατορίας στα διάφορα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, όταν αυτά άνοιγαν τις πόρτες τους και παρείχαν πολιτικό άσυλο στους καταδιωγμένους από την Χούντα συμπατριώτες μας. Για μας ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής είναι να λένε για την χώρα μας, ό,τι λέγαμε εμείς τότε για τις ευρωπαϊκές αυτές χώρες.

*Ο κ. Χρ. Ράμμος είναι τ. αντιπρόεδρος του ΣτΕ, πρώην πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του και προήδρευσε της συνθέσεως για την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών.

                                                                                                             *Το κείμενο αναρτήθηκε στο facebook

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ