Εφόσον ο εργαζόμενος που υπηρέτησε στο Στρατό ασκήσει το δικαίωμά του για αναβίωση της εργασιακής του σχέσης, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον αποστρατευθέντα εργαζόμενο και να τον απασχολήσει στην ίδια ή ανάλογη θέση που κατείχε πριν από τη στράτευση και με τους ίδιους όρους τουλάχιστον επί ένα (1) χρόνο.
Γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολλά ΜΜΕ ασχολούνται κυρίως και αδιαλείπτως με την έκρηξη και το «μανιτάρι» που είναι γεγονότα οψιγενή της συγκρούσεως;
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπου για άλλη μία φορά η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιχειρεί, οδηγούν σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής απονομής δικαιοσύνης.
Με τις βελτιώσεις των νόμων 5072/2023 και 5113/2024, ενισχύεται η συμμετοχή περισσότερων οφειλετών και η προστασία όσων έχουν πραγματική ανάγκη, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ευέλικτη, δίκαιη και προσβάσιμη για πολίτες και επιχειρήσεις.
Η εφαρμογή του δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων. Αλλιώς το Σύνταγμα μετατρέπεται σε ένα «ευχολόγιο» και οι διατάξεις του σε απλές υποδείξεις.
Το μυστικό του θαύματος βρίσκεται στο βάθος της Ελληνικής ιστορίας. Όμως και σήμερα μέσα κι έξω από την Πατρίδα κάποιοι «ξεχνούν» και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη.
Το ΣτΕ ανέτρεψε την απόφαση του πρωτοδικείου, επισημαίνοντας ότι ο ενιστάμενος είχε προσδιορίσει με σαφήνεια τα επίμαχα ψηφοδέλτια, τη φύση της πλημμέλειας και το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο αυτή φέρεται να έλαβε χώρα (μετά το άνοιγμα και τη διαλογή των ψήφων).
Από την 1η Μαρτίου 2025 έχει ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους τουρισμού και εστίασης βάσει του κύριου ΚΑΔ λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Έχει αποδειχθεί, ιστορικά, ότι υλιστικές κοινωνίες, χωρίς καμία πνευματικότητα, δεν έχουν μέλλον, η έχουν ένα εκφυλιστικό μέλλον που τους αρμόζει, μέχρι την σταδιακή αλλοίωση και εξαφάνιση.
Εγείρεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί η συγκατάθεση του εργαζομένου να είναι πράγματι ελεύθερη και ρητή, παρεχόμενη μετά από επαρκή ενημέρωση και με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο της εξάρτησης από τον εργοδότη
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, για να πληρούται η προϋπόθεση της έγγραφης απόδειξης της ενεργητικής νομιμοποίησης, απαιτείται η πλήρης τεκμηρίωση της αλληλουχίας των μεταβιβάσεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν αποδείχθηκε
Όλως συνοπτικά, περιεκτικά και εύληπτα το εξεταζόμενο, ερευνώμενο και ζητούμενο συγκεφαλαιώνεται στο ερώτημα περί της τύχης της αποσβεστικής προθεσμίας του ισχύοντος νόμου για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 2019.
Η παραίτηση, δηλαδή, η εκούσια λύση υπαλληλικής σχέσης και απώλεια της υπαλληλικής ιδιότητας, δεν αποτελεί κώλυμα για επόμενη συμμετοχή του παραιτηθέντος σε διαγωνισμό ή προκήρυξη για διορισμό στο Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και επομένως, ούτε για τον μελλοντικό διορισμό του σε θέση δημοσίου υπαλλήλου.
Πριν από τη θέσπιση του νέου ΚΠΔ, στα πλαίσια της αντίστοιχης πρόβλεψης του άρθρου 161 παρ. 2 ΚΠΔ, είχε επικρατήσει στη νομολογία του ΑΠ η άποψη ότι η παράλειψη του οργάνου της επίδοσης να σημειώσει επί του επιδιδόμενου εγγράφου την χρονολογία και τον τόπο της επίδοσης, το πρόσωπο στο οποίο παραδόθηκε, καθώς και να υπογράψει τη σχετική σημείωση, δεν προκαλούσε καμιάς μορφής ακυρότητα της επίδοσης, ήτοι ούτε σχετική ούτε απόλυτη.
Σήμερα η Δικαιοσύνη βάλλει και βάλλεται κι όλοι στρέφονται κατ' αλλήλων, με όποιες συνέπειες έχει για το κύρος των θεσμών και το πολλαπλώς επικαλούμενο, απ' όλες τις πλευρές, Κράτος Δικαίου, σε βαθμό που αναιρούμε την ύπαρξή του, ανάλογα με τον βαθμό ευθύνης του καθενός.
Για ποιο λόγο να θεωρήσουμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό; Την απάντηση τη δίνει η ίδια. Αρκεί να μετρήσουμε πόσες φορές άλλαξε θέση για το ζήτημα μόλις τον τελευταίο μήνα.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην αιτούσα, καθώς θα απειλούσε την απώλεια της κύριας κατοικίας της. Λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή και οικονομική της κατάσταση, κρίθηκε ότι η εκτέλεση θα είχε δυσανάλογες συνέπειες για την αιτούσα, σε σχέση με το όφελος που θα αποκόμιζε η τράπεζα.
Η μάχη του ΣτΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες σχετικά με την τεκμαρτή φορολόγηση - Ισχυρίζονται ότι από τα “συνήθη υποζύγια μισθωτούς", μετατράπηκαν οι ίδιοι “σε συνήθη υποζύγια”.
Γενικά ο νόμος και το Σύνταγμα, έχουν οπλίσει το τρίπτυχο Λειτουργίας της Δικαιοσύνης, με ισχυρά όπλα προστασίας, ελευθερίας και ανεξαρτησίας, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Απ’ αυτά τα όπλα, προστατευόμενοι και ενισχυόμενοι, μπορούν να ερευνούν και ν’ αποφασίζουν δίκαια και αμερόληπτα.
Μην πέσετε στην παγίδα να πείτε «ας τα ψηφιοποίησουμε όλα». Δεν είναι εκεί η λύση, και ενέχει ακόμα μεγαλύτερες παγίδες αποκλεισμού και γραφειοκρατικές λίμπο.
Η ανάγκη για σαφή καθορισμό των όρων και της βούλησης των μερών καθίσταται επιτακτική για την αποφυγή παρανοήσεων και για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων, ανεξάρτητα από το αν αυτοί είναι εθελοντές ή εργαζόμενοι.
Σε μια μακρά συζήτηση στα μέσα της δεκαετίας του 2010, στην ανάπαυλα μιας δίκης, του είπα “θέλω να γράψω τη βιογραφία σου”. Του έδειξα ένα χαρτί που είχα γράψει πάνω το όνομά του και δίπλα ¨”δικηγόρος από τον Άρη (Πετρούπολης)”. Χαμογέλασε πλατιά, το πήρε, το επεξεργάστηκε για λίγο και μου είπε “θα σπάσει ταμεία. Πρέπει όμως να τα γράψεις όλα”. Η αδυσώπητη καθημερινότητα και το εξαιρετικά βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα, δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα, για την καταγραφή της ζωής και του έργου, του πιθανότατα πιο επιδραστικού Έλληνα δικηγόρου της γενιάς του.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η διατήρηση της απόφασης που καθόριζε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού στην μητέρα δεν ανταποκρινόταν πλέον στις νέες συνθήκες που είχαν προκύψει.
Η αλήθεια είναι ότι η δικαιοσύνη δεν περιφρούρησε το τεράστιο θεσμικό κύρος της, την θεσμική, προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία της και τελικά την φήμη της, όπως όφειλε και μπορούσε.