Οι δικηγόροι προειδοποιούν την κυβέρνηση: Να αναστείλετε εκ νέου την υποχρεωτική διαμεσολάβηση
Νέα προειδοποίηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ψηφίσει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, αλλά να παρατείνει την αναστολή εφαρμογής της απευθύνουν οι δικηγόροι. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ανέστειλε ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου για ένα χρόνο, μετά τις σφοδρές αντιδράσει τους αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο επανέφερε στις ράγες της συνεννόησης την εκτροχιασμένη σχέση των δικηγόρων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, αφορά στις διατάξεις εκείνες που έχουν ήδη ψηφιστεί και επιβάλλουν για σειρά αστικών υποθέσεων υποχρεωτικά να προσφεύγουν οι πολίτες σε διαμεσολάβηση και μόνον όταν αυτή αποτύχει να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Η αρχική ψήφισή του ειχε προκαλέσει πόλεμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με δικηγόρους και δικαστές. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο διάδοχός του Μιχ. Καλογήρου, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019. Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα να ξαναβρεθεί τρόπος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων- δικαστών.
Η Διοικητική Ολομέλεια
Η αναστολή των σχετικών διατάξεων λήγει στις 16.9.2019 και όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι ο χρόνος δεν είναι αρκετός ώστε να ψηφιστεί νέος νόμος καθώς οι σχετική ρύθμιση που είχε δρομολογηθεί κρίθηκε από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αντισυνταγματική.
Η αναστολή του θεσμού έγινε με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου το περασμένο καλοκαίρι μετά και την γνωμοδότηση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου η οποία κατά πλειοψηφία ετάχθη κατά αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων προκειμένου, όπως τονίζει ο υπουργός, να υπάρξει πληρέστερη επεξεργασία για την εφαρμογή του θεσμού.
Λήγει ο χρόνος
Τώρα όμως ο χρόνος της αναστολής εκπνέει. Και οι δικηγόροι προειδοποιούν ότι «η όποια νομοθετική πρωτοβουλία, αυτονόητο είναι ότι, πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο και να προωθεί ουσιαστικά το θεσμό της εκούσιας διαμεσολάβησης διότι, άλλως, η διαμεσολάβηση κινδυνεύει να καταστεί μία τυπική διεκπεραιωτική διαδικασία, ακυρώνοντας στην πράξη ένα σημαντικό θεσμό εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να προβλεφθεί και αναγκαίος χρόνος προσαρμογής για την ενημέρωση των συναδέλφων και την εφαρμογή των τυχόν νέων διατάξεων» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωση της συμπληρώνοντας «Όπως είναι γνωστό, το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών και κατά της υποχρεωτικής υπαγωγής διαφορών στη Διαμεσολάβηση. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα σε διαδικασίες όπου προέχει ο εκούσιος χαρακτήρας τους».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr